Brajović: Ne gledam blagonaklono na Zakon o amnestiji

On amandmanom traži da se iz Zakona o amnestiji izuzmu osobe koje su počinile teško ubistvo
4277 pregleda 4 komentar(a)
Brajović u parlamentu, Foto: Printscreen YouTube
Brajović u parlamentu, Foto: Printscreen YouTube

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović (SD) poručio je u Skupštini da ne gleda blagonaklono na zakon o amnestiji i da je do sada amnestija često, čak "nedopustivo često" donošena posljednjih godina.

On je podsjetio da u Ustavu jasno piše da Skupština daje amnestiju i da je odgovornost poslanika velika.

Prije njegovog izlaganja poslanica Danijela Pavićević (SNP) navela da je amnestija donošena 2000, 2004, 2005, 2006, 2008, 2010, 2013. godine.

"Koleginica je saopštila koliko je puta donošeno u paralmentu. A ja ću posebno istaći 2006, 2008, 2010, 2012 i 2013. godinu. Ovih naših sjajnih 14 godina od obnove nezavisnosti – u prvih sedam godina pet puta, mislim da je prečesto, nedopustivo često. Time se zaista postavlja pitanje svrhe presuđivanja uz ovoliki broj amnestija", ocijenio je Brajović.

On je pozvao poslanike da razmišljaju o tome šta misle žrtve tih krivičnih djela, kakvu bol osjećaju poriodice tih žrtava.

"Imamo pravo da damo milost, ali treba da budemo vrlo oprezni. Ne gledam blagonaklono na zakon o amnestiji ali razumijem potrebu da se nekad donosi u ovom parlamentu. Znam i za precizno utemeljen pravni stav – sud je svojim presudama definisao zločin", kazao je Brajović.

On očekuje da će biti prihvaćen amandman koji je on podnio sa kolegama Borisom Mugošom (SD), Gencijem Nimanbeguom (Forca) i Adrijanom Vuksanovićem (HGI).

"Stav o amnadmanu opredijeliće naš stav i o zakonu. Ako se amandman ne usvoji nećemo glasati za zakon", kazao je Brajović.

On amandmanom traži da se iz Zakona o amnestiji izuzmu osobe koje su počinile teško ubistvo.

Bonus video: