ZAHAROVA tvrdi da SAD ŽELE "raskol u pravoslavnom svijetu"

Moskva optužuje Podgoricu i Vašington za eskalaciju napetosti u Crnoj Gori

"Ubijeđeni smo da je neophodno da se sva pitanja rješavaju u okviru konstruktivnog dijaloga, uz poštovanje standarda i međunarodnih dokumenata, pravila i normi uz uvažavanje prava kanonske crkve i vjernika", rekla je Zaharova
23227 pregleda 28 komentar(a)
Marija Zaharova, Foto: Beta, Beta
Marija Zaharova, Foto: Beta, Beta
Ažurirano: 21.05.2020. 20:28h

Moskva je danas optužila Vašington i Podgoricu za "eskalaciju napetosti" oko Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori.

Na redovnoj konferenciji za medije, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da je policija u Crnoj Gori "uz opravdanje da su prekršene mjere karantina", iskoristila suzavac kako bi rasturila skup 12. maja u Nikšiću na dan Svetog Vasilija Ostroškog.

"Još jedna eskalacija napetosti u Crnoj Gori isprovocirana je grubim dejstvima vlasti prema SPC vjernicima i izaziva ozbiljnu zabrinutost. Ubijeđeni smo da je neophodno da se sva pitanja rješavaju u okviru konstruktivnog dijaloga, uz poštovanje standarda i međunarodnih dokumenata, pravila i normi uz uvažavanje prava kanonske crkve i vjernika", rekla je Zaharova.

Ona je optužila SAD da imaju "očiglednu namjeru da unesu raskol u pravoslavni svijet, da razruše cjelovitost duhovonog prostora na Balkanu".

Prema njenim riječima, američko Ministarstvo inostranih poslova je 19. maja ukazalo na važnost poštovanja ljudskih prava u religijskoj sferi, i podržalo "oštre mjere crnogorskih vlasti".

"Kako to ide zajedno - teško je shvatiti. Takve izjave sa naše tačke gledišta svjedoče o tome da crkvenu tematiku SAD gledaju samo sa tačke gledišta geopolitike", navela je Zaharova.

Ona je upozorila da ignorisanje mišljenja SPC, vještačka podjela ljudi i vjernika i miješanje sa strane "prijete da dovedu da velikih potresa koji mogu da preplave region".

Zaharova na konferenciji za medije nije pomenula da je liturgija u Nikšiću, odnosno litija, bila u suprotnosti sa mjerama vlasti Crne Gore u borbi protiv epidemije koronavirusa, među kojima je i zabrana masovnog okupljanja.

Vladika budimljansko-nikšićki Joanikije i osam sveštenika Srpske pravoslavne crkve (SPC) bili su privedeni, a zatim pušteni iz pritvora u kojem su proveli 72 sata zbog litije u Nikšiću, dok je na snazi zabrana javnih okupljanja.

Preporučujemo za Vas