Lekić vaga hoće li na pregovore o kandidatu

U pismu DF-a se navodi da sastanak treba održati kako bi se “izbjegle spekulacije, navodni ekskluzivitet posredništva i licitiranje imenima kandidata”
90 pregleda 66 komentar(a)
opozicija, Ranko Krivokapić, Miodrag Lekić, Foto: Savo Prelević
opozicija, Ranko Krivokapić, Miodrag Lekić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.02.2018. 06:41h

Lideri većine parlamentarnih opozicionih partija odazvaće se pozivu Demokratskog fronta (DF) da razgovaraju o zajedničkom predsjedničkom kandidatu opozicije, dok je čelnik Demosa Miodrag Lekić tražio da o tome prethodno rasprave lideri tzv. građanske opozicije.

Predsjedništvo Fronta pozvalo je juče predsjednike parlamentarnih partija da razgovaraju o zajedničkom kandidatu za predsjednika, navodeći da sastanak treba da bude “održan na neutralnom terenu i da svi lideri moraju da budu prisutni”. U pismu DF-a se navodi da sastanak treba održati kako bi se “izbjegle spekulacije, navodni ekskluzivitet posredništva i licitiranje imenima kandidata”.

“Ne sumnjajući u vašu privrženost opozicionom jedinstvu, želimo da vas obavijestimo da ukoliko ne dođe samo jedan od opozicionih predsjednika, sastanak se neće održati”, navodi se u pismu.

“Vijestima” je nezvanično potvrđeno da će se pozivu Fronta odazvati lider Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić, predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković, i predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović. “Vijestima” je iz

Demosa nezvanično saopšteno “da razmatraju mogućnost prihvatanja poziva za sastanak”.

“Smatramo da bi prethodno građanska opozicija trebalo da zauzme stav o tome”, kazao je izvor “Vijesti” iz Demosa.

Demokratska Crna Gora zvanično je juče saopštila da će njihov predsjednik Aleksa Bečić doći na razgovore o zajedničkom kandidatu, ističući da stavljaju tačka na moguću kandidaturu svog lidera za predsjednika države.

“Cijeneći da je jedinstveni kandidat cjelokupne opozicije prioritet svih perioriteta, predsjednik Demokrata sa saradnicima će učestvovati na zajedničkom sastanku lidera opozicije, na kojem će još jednom ponoviti iskrenu, bezrezervnu, snažnu i blanko podršku onom kandidatu o kojem se dogovore kolege iz parlamentarne opozicije. Ponovo ističemo da se nećemo miješati u postupak izbora kandidata za predsjednika Crne Gore, imajući u vidu da smo među rijetkim subjektima koji su više puta isticali da je najpopularniji stranački kandidat najbolje rješenje na predstojećim predsjedničkim izborima”, saopšteno je iz Bečićeve partije.

DF će na sastanku imati četiri predstavnika, lidera Nove srpske demokratije Andriju Mandića, predsjednika Pokreta za promjene (PzP) Nebojšu Medojevića, lidera Demokratske narodne partije (DNP) Milana Kneževića i predsjednika Radničke partije Janka Vučinića. U pismu se podsjeća i da su čelnici Fronta u septembru predstavili Platformu o zajedničkom opozicionom djelovanju koja podrazumijeva nestranačku ličnost za predsjedničkog kandidata. “Smatramo da ozbiljnost situaciji ne dozvoljava nikome bilo kakav kalkulantski pristup prema ovoj temi, niti se iko od nas može isključiti od zajedničkog preuzimanja odgovornosti za izazove koji su pred nama”, navodi se.

Front predlagao Jovićevića, “građani” Milku Tadić Mijović

Iako do sada nije bilo zvaničnih razgovora čelnika opozicije o predsjedničkom kandidatu, iz DF-a su predlagali bivšeg ministra unutrašnjih poslova Andriju Jovićevića, dok su u tzv. građanskoj opoziciji razmatrali mogućnost da zajednički kandidat bude novinarka Milka Tadić Mijović.

Čelnici SDP-a, pokreta URA, SNP-a i Demosa su u nezvaničnim razgovorima predlagali čelnicima DF-a Tadić Mijović, ali su oni insistirali da to bude Jovićević. Komentarišući ponudu kolega iz tog političkog saveza, poručili su i da da su otvoreni i za druge predloge.

Bonus video: