ŠEF EKSPERTSKOG TIMA MCP PORUČIO:

Šoć: Zgadili su mi se profesionalni Srbi i profesionalni Crnogorci

"Svako ko afirmiše i brani Crnu Goru na antisrpskim osnovama je rođeni brat onog ko afirmiše i brani sprstvo na pozicijama anticrnogorstva", rekao je Šoć u emisiji N1 Studio Live
27394 pregleda 89 komentar(a)
Šoć, Foto: Arhiva "Vijesti"
Šoć, Foto: Arhiva "Vijesti"

Nekadšnji ministar pravde Crne Gore, a sada advokat i član ekspertskog tima Mitroplije crnogorsko-primorske (MCP) Dragan Šoć izjavio je da su mu se "profesionalni Srbi i profesionalni Crnogorci prilčno zgadili jer su u stvari neprijatelji".

"Svako ko afirmiše i brani Crnu Goru na antisrpskim osnovama je rođeni brat onog ko afirmiše i brani sprstvo na pozicijama anticrnogorstva", rekao je Šoć u emisiji N1 Studio Live na N1 televiziji.

Prema njegovim riječima najbolja pomoć bila bi da se shvati da je Crna Gora nezavisna država i da su Srbi i Crnogorci jedan narod.

Govoreći o porukama iz Beograda, Šoć je rekao da je pravo patrijarha (Irineja) kao prvog čovjeka crkve da iskaže svoju brigu za svaki dio crkve i to ne smije niko da ospori.

"Druge intervencije ništa ne pomažu i gledam ih kao političku igru koja treba da posluži za izbore. Neko će tamo da bude ekskluzivni branitelj srpstva, a onda se ovaj ovdje pojavljuje kao ekskluzivni branitelj crnogorstva i Crne Gore", smatra on.

Portal televizije N1 konstatuje da je privođenje episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija zbog kršenja uredbe o zabrani okupljanja, ponovo aktelizovalo podjele u Crnoj Gori koji su privremeno bile obustavljenje zbog epidemije koronavirusa, a koje su nastale nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

"Litija će svakako biti ako se u međuvremenu ne postigne dogovor o izmjenama spornih odredaba zakona", rekao je Šoć i dodao da očekuju da se Vlada izjasni o pozivu koji je upućen od strane Episkopskog savjeta.

On navodi da sporni zakon uvodi pretpostavku svojine u korist države, a "primorava Mitropoliju i druge eprahije da dokazuju da su vlasnici odnosno da su to na legalan način stekli sa presjekom 1918. godine".

"To nije Zakon o slobodi vjeroispovijesti nego zakon o legalizaciji otimanja crkava i manastira", smatra Šoć.

U suštini čitave priče, dodaje on, jeste pokušaj da se pravoslavna crkva u Crnoj Gori stavi "pod kontrolu partije na vlasti i (Mila) Đukanovića lično".

"Nije crkva nikad odbila da bude evidentirana, ali odbija da bude registrovana kao novi subjekat, kao da nikad nije postojala", naveo je on.

Ističe da crkva treba da nađe zajednički jezik sa državom i njenim institucijama.

"Sa Vladom u konkretnom slučaju i u pogledu zakona sa parlamentom", kaže Šoć.

Preporučujemo za Vas