Zoronjić: Crna Gora nije uspjela da stvori pomireno društvo, bije bitke iz devedesetih

Crna Gora za 14 godina od obnove nezavisnosti nije uspjela da uradi ono što je glavni zadatak svake države, a to je da stvori „dostojanstvenog građanina“, kao nosioca suvereniteta, smatra potpredsjednica GP URA
6200 pregleda 6 komentar(a)
Zoronjić, Foto: URA
Zoronjić, Foto: URA

Crna Gora danas ne bije bitke iz 2006. godine, nego iz devedesetih i umjesto da ide naprijed, tapka u prošlosti, ocijenila je potpredsjednica Građanskog pokreta URA, Suada Zoronjić, navodeći da država nije uspjela da stvori neophodnu socijalnu koheziju i pomireno društvo.

Ona smatra da Crna Gora za 14 godina od obnove nezavisnosti nije uspjela da uradi ono što je glavni zadatak svake države, a to je da stvori „dostojanstvenog građanina“, kao nosioca suvereniteta.

Zoronjić je agenciji MINA kazala da Crna Gora, iako je bilo dosta prostora, nije zaokružila svoj identitet, niti je uspjela da stvori neophodnu socijalnu koheziju i pomireno društvo.

„Danas ne bijemo bitke iz 2006. godine, nego iz devedesetih i umjesto da idemo u budućnost, naprijed, mi smo država koja tapka u prošlosti“, ocijenila je Zoronjić.

Prema njenim riječima, u Crnoj Gori već godinama postoji velika institucionalna kriza, svaka institucija je degradirana i pod teretom „partijske hipoteke“, dok spoljnji dug i ukupna zaduženja samo rastu.

„Sa druge strane, krajnje vrijeme je da konačno iskoračimo i Crnu Goru učinimo državom dostojnom života svakog njenog građanina“, poručila je Zoronjić.

Upitana da li smatra da je Crnoj Gori potrebno formiranje građanskog bloka, ona je navela da je to jedino rješenje za spas Crne Gore i da se URA oduvijek trudila da ima potpuno drukčiji pristup politici, otvoren, prijemčiv i konstruktivan.

Zoronjić smatra da je crnogorsko društvo već nekoliko decenija talac tradicionalnih političara i partija i da je konačno sazrelo vrijeme da se izađe iz začaranog kriminalno-nacionalističkog političkog diskursa.

„URA je od svog osnivanja gradila politiku sa slobodnim građanima, nevladinim sektorom i svim subjektima u društvu koji baštine univerzalne vrijednosti i vide Crnu Goru kao uspješnu evropsku priču“, naglasila je Zoronjić.

Kako je kazala, upravo takva alternativa potrebna je na sljedećim izborima, jer jedina može da izvuče Crnu Goru iz čeljusti političko-ekonomske krize, koja je plod tridesetogodišnje nesmjenjivosti vlasti.

„Samo takva kredibilna opcija, lišena svih boljki kriminalno-nacionalističkog političkog diskursa i djelanja, može ponuditi novu vrijednost crnogoroskom društvu“, smatra Zoronjić.

Odgovarajući na pitanje da li je URA zahtjeve koji se odnose na odlaganje svih izbora ove godine, lokalnih i parlamentarnih, kao i održavanje svih izbora u jednom danu naredne godine već uputila nadležnim institucijama, ona je navela da su njihove inicijative uvijek bile javne i transparentne.

Zoronjić je kazala da je URA u cilju prevazilaženja političke krize uvijek nudila rješenja koja su prikladna, sa ciljem da zaista pomognu ozdravljenju sistema u Crnoj Gori.

Ona je dodala da je cijela opozicija ispratila URA-u, kada je riječ o lokalnim izborima u Tivtu i da bi voljeli da ih i oko drugih zahtjeva isprate i na državnom nivou.

„Sa jasnim i nedvosmislenim stavovima poći ćemo i na ranije zakazani sastanak kod premijera sljedeće sedmice. Na tom sastanku vidjećemo da li vlast zaista želi da napravi iskorak ka evropskim standardima, ili će, u suprotnom, svakome biti jasno da se ne radi o nikakvom zahtjevu za progresom i unapređenjem postojećeg lošeg stanja u društvu, već političkim licemjerstvom koji gledamo 30 godina“, rekla je Zoronjić.

Upitana da potvrdi informaciju o kreiranju saveza između URA-e, stručnjaka i intelektualaca, ona je navela da nikad nije postojala veća potreba za okupljanjem svih ljudskih potencijala u Crnoj Gori, a najbolji dokaz tome je i kriza koja je nastala nakon koronavirusa.

“Sve ono što sada mogu reći jeste da nas čeka prijatno iznenađenje za građane, a o detaljima će javnost uskoro biti upoznata”, kazala je Zoronjić.

Ona smatra da će kriza uzrokovana koronavirusom u krajnjem stvoriti velike ekonomske izazove, na koje vlast neće moći da odgovori.

“Zato su nam potrebni kredibilni stručnjaci sa integritetom i znanjem koji će odgovoriti na takav zadatak”, zaključila je Zoronjić.

Bonus video: