Stoltenberg: Pozdravljam odluku Crne Gore da pošalje vojnike na Kosovo

"Imamo blisko partnerstvo sa Srbijom. Mislim da je za NATO bitno imati blisko partnerstvo sa Srbijom. Nema kontradiktornosti između toga da imamo Crnu Goru kao punopravnu članicu a u isto vrijeme razvijajući snažno partnerstvo sa Srbijom," kazao je generalni sekretar NATO u Briselu
0 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: Miloš Rudović
Jens Stoltenberg, Foto: Miloš Rudović
Ažurirano: 14.02.2018. 19:41h

Crna Gora doprinosi miru u regionu i NATO pozdravlja odluku o slanju pripadnika crnogorske vojske na Kosovo, poručio je danas generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg.

"Crna Gora odlučuje, i Crna Gora je odlučila da pošalje svoje trupe u našu misiju KFOR na Kosovu. Pozdravljam to," kazao je Stoltenberg na pitanje "Vijesti" kako komentariše kritike Srbije na odluku Podgorice da pošalje pripadnike u misiju KFOR na Kosovu.

Savjet za odbranu i bezbjednost utvrdio je 2. januara predloge odluka o upućivanju do 40 pripadnika Vojske Crne Gore (VCG) u međunarodnu misiju u Avganistanu i dva štabna oficira u misiji KFOR na Kosovu.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin kazao je 3. januara da bi Crna Gora trebalo da povuče odluku o slanju oficira, jer bi time, između ostalog, ugrozila odnose sa Beogradom ali i narušila stabilnost regiona.

"Imamo blisko partnerstvo sa Srbijom. Mislim da je za NATO bitno imati blisko partnerstvo sa Srbijom. Nema kontradiktornosti između toga da imamo Crnu Goru kao punopravnu članicu a u isto vrijeme razvijajući snažno partnerstvo sa Srbijom," kazao je generalni sekretar u Briselu.

On je dodao da je imao priliku da se sastane sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u sjedištu NATO, ali i da su imali i sastanak u Beogradu.

"Naravno, poštujemo odluku Srbije da ne teži članstvu u NATO. Ali pozdravljamo odluku Srbije da radi na bliskijem partnerstvu sa NATO", kazao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO je kazao da je zadovoljan dosadašnjim doprinosm Crne Gore u Alijansi.

"Veoma smo zadovoljni doprinosom Crne Gore NATO-u. Veoma je dobro imati Crnu Goru za našim stolom i ja zaista to pozdravljam. Imati Crnu Goru za stolom pokazuje snagu Alijanse. Mi smo sada 29 saveznica. I imati među njima Crnu Goru predstavlja doprinos stabilnosti i miru u tom dijelu Evrope, zapadnom Balkanu. Takođe sam imao čast da posjetim Crnu Goru nekoliko puta i zaista ih pozdravljam kao saveznicu," kazao je Stoltenberg na pitanje "Vijesti" koliko je zadovoljan doprinosom Crne Gore, kojoj je ovo četvrti ministarski sastanak od ulaska u NATO.

Ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković rekao je ranije danas da Crna Gora želi najbolje odnose sa Srbijom, ali da će se uvijek rukovoditi svojim interesima.

U junu odluke o lokacijama novih komandi NATO

Stoltenberg je rekao i da će ministri odbrane u junu odluku o lokacijama ali i vremenskim rasporedima za nove komande NATO.

"Upravo smo završili veoma produktivan sastanak ministara odbrane, gdje smo donijeli velike odluke da modernizujemo komandnu strukturu NATO. To je kičma naše Alijanse i to omogućava da naše 29 zemalja djeluju kao jedna. Omogućava nam da vodimo naše misije i operacije i da obučavamo i djelujemo u slučaju kriza sa pravim snagama, na pravo mjesto u pravo vrijeme", kazao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u sjedištu NATO u Briselu.

Ovo je treći sastanak na nivou ministara odbrane na kojem Crna Gora učestvuje kao punopravna članica.

Ministri su se dogovorili da uspostave novu komandu združenih snaga za Atlantik, novu komandu podrške za logistiku i vojnu mobilnost, nove komande u Evropi i Centar za sajber operacije u vojnoj sjedištu SHAPE.

Generalni sekretar je na konferenciji kazao i da je bilo riječi o podjeli finansijskog tereta, poručujući da je napravljen napredak ali da se još mora raditi kako bi članice ispunile cilj od dva procenta BDP-a.

On je kazao da su 2014. samo tri članice davale dva odsto BDP-a ili više na odbranu, da očekuje da to ove godine uradi osam a 2024. najmanje 15 od 29 članica.

"Za sada se krećemo u pravom smjeru. I radujem se još većem napretku u godinama koje slijede. Ovdje je u pitanju naš kredibilitet: ispunjavanje onoga što su se sve saveznice dogovorile 2014. Ovdje je u pitanju fer odnos: sa svim saveznicama koje preuzimaju svoju dio odgovornosti za našu odbranu. I iznad svega, u pitanju je naša bezbjednost u jednom složenijem i nepredvidivijem svijetu", kazao je Stoltenberg.

Bonus video: