Na inicijativu Haradinaja bilo riječi o granici, Marković ponovio da je to pitanje za Crnu Goru završeno

"U kontekstu procesa evropskih integracija Marković je ponovio da ovu godinu smatra izuzetno važnom za cio region s obzirom na donijetu strategiju Evropske komisije za Zapadni Balkan i na druge događaje koji će dodatno potvrdti i osnažiti njegovu evropsku perspektivu", navodi se u saopštenju Vlade
50 pregleda 0 komentar(a)
Duško Marković, Kosovo, Foto: Vlada Crne Gore
Duško Marković, Kosovo, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 14.02.2018. 19:30h

Predsjednici vlada Crne Gore i Kosova Duško Marković i Ramuš Haradinaj potvrdili su danas tokom zvaničnih razgovora u Prištini da dvije susjedne i bliske države njeguju kvalitetne, prijateljske i sadržajne odnose koje u perspektivi treba unapređivati razvijanjem ekonomske saradnje prvenstveno u oblastima infrastrukturnog povezivanja, turizma i poljoprivrede, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

U saopštenju se dodaje da je na sastanku istaknut značaj dovršetka procesa ustavnog priznanja crnogorske nacionalne zajednice na Kosovu i sprovođenja Strategije za afirmaciju i integraciju Crnogorske zajednice i pripadajućeg Akcionog plana.

Iz Vlade su kazali da je na inicijativu Haradinaja bilo riječi o Sporazumu o državnoj granici između Crne Gore i Kosova.

"Predsjednik Marković je ponovio stav da je to pitanje za Crnu Goru završeno, ali je istakao da je naša zemlja spremna da u dijalogu i uz razumijevanje pomogne Kosovu da što prije, ratifikacijom Sporazuma, prevaziđe ovo pitanje", piše u saopštenju Vlade.

U saopštenju se navodi i da je iskazana puna podrška Crne Gore evropskim i evroatlantskim aspiracijama Kosova i izražena spremnost prenošenja crnogorskih iskustava u integracionim procesima.

"U kontekstu procesa evropskih integracija Marković je ponovio da ovu godinu smatra izuzetno važnom za cio region s obzirom na donijetu strategiju Evropske komisije za Zapadni Balkan i na druge događaje koji će dodatno potvrdti i osnažiti njegovu evropsku perspektivu", navodi se u saopštenju Vlade.

Marković je danas popodne doputovao u Prištinu u dvodnevnu zvaničnu posjetu Kosovu na poziv Haradinaja.

Kako je saopšteno iz Vlade Crne Gore, pred sjedištem Vlade Kosova delegaciji Crne Gore priređen svečani doček uz najviše državne počasti.

Iz Vlade je saopšteno da će se drugog dana posjete Marković sastati se sa predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem i predsjednikom Skupštine Kosova Kadrijem Veseljijem.

"Prva posjeta predsjednika Vlade Crne Gore Republici Kosovo biće prilika za dalje produbljivanje saradnje u bilateralnim odnosima dviju prijateljskih zemalja, putem definisanja konkretnih zajedničkih aktivnosti i projekata čija bi se realizacija mogla očekivati u predstojećem periodu. Marković će sa kosovskim zvaničnicima razgovarati o unapređenju saradnje u oblastima od najvišeg državnog interesa i to: ekonomije, infrastrukture, turizma, bezbjednosti granica i prekogranične saradnje. Susreti na najvišem nivou će biti prilika za neposrednu razmjenu mišljenja o aktuelnim bilateralnim, regionalnim i međunarodnim temama u cilju sveukupnog unapređenja odnosa u najboljem interesu dviju država i evroatlanske budućnosti regiona Zapadnog Balkana", kazali su iz Vlade.

Bonus video: