Razgovori ili nastavak litija

Iz Mitropolije crnogorsko primorske ponovili da su spremni i za proteste, Marković kaže da se razgovori nastavljaju čim bude uslova
20374 pregleda 52 komentar(a)
Zoran Pažin i mitropolit Amfilohije, Foto: Gov.me
Zoran Pažin i mitropolit Amfilohije, Foto: Gov.me

Kada će biti nastavljeni ekspertski razgovori predstavnika Vlade i Mitropolije crnogorsko primorske o Zakonu o slobodi vjeroispovjesti još nije poznato, jer iz izvršne vlasti nema odgovora na pismo koje je tim povodom upućeno iz MCP prije dvije sedmice, potvrđeno je “Vijestima”.

Premijer Duško Marković juče je rekao da će se truditi da to bude što prije i “čim se steknu uslovi”.

“Ništa nije preče od zdravlja u cjelini. Cijeli sistem je posvećen tom cilju i zbog toga smo prekinuli sve druge prioritete u okviru politike. Dobio sam pismo prije nedjelju dana kao predlog za nastavak razgovora. Čuo sam se sa mitropolitom i rekao da ćemo krenuti sa razgovorima čim se uslovi stvore. Razgovori mogu da teku samo kada se stvori dobar ambijent - spremnosti da se vodi dijalog u dobrom duhu a ne putem ucjena. Danas sam vidio neke najave da će početi sa litijama. Sa litijama neka nas ne plaši niko. Vlada neće mijenjati svoju politiku, jedino ako postoje realni razlozi cjelishodnosti i opravdanosti a ne iz straha da će biti litija’’, kazao je Marković na pres konferenciji.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije uputio je 11. maja pismo premijeru u kojem je zatražio da se odredi novi termin za sastanak ekspertskih timova. Njihov prvi sastanak održan je 11. marta, a naredni je bio zakazan za sedam dana kasnije. Međutim, već 13. marta donijete su prve mjere za sprečavanje pojave i širenja virusa korona, pa je on odložen do stabilizacije situacije.

Povezani članci

25. Maj 2020.

"Litijama neka nas ne plaši niko"

Šef Vladinog ekspertskog tima je potpredsjednik Zoran Pažin, profesori Nebojša Vučinić i Aneta Spaić, šef kabineta premijera Dragoljub Bulatović, advokat Nikola Martinović i pravnik Srđan Spaić.

Koordinator Pravnog savjeta MCP Velibor Džomić potvrdio je juče “Vijestima” da nemaju odgovor na mitropolitovo pismo.

“Očekujem da Vlada i njihov ekspertski tim što prije odgovore kako bi se razgovori nastavili”, rekao je on.

U ekspertskom timu Mitropolije sem njega su i rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović i članovi Pravnog savjeta Dragan Šoć, Zoran Lazarević, Vladimir Leposavić i Damjan Đulafić.

Mitropolit je od Markovića zatražio da se, uz poštovanje mjera, neodložno zakaže novi termin kako bi se nastavio ekspertski dijalog.

Rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović ponovio je juče da će se litije nastaviti sa prvom mogućnošću javnog okupljanja. Ekspertski razgovori počeli su nakon dvomjesečnih litija, koje su organizovane nakon usvajanja zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Mitropoliji je sporno nekoliko članova zakona, koji su uglavnom tiču njene imovine za koju ona tvrdi da je crkvena i regularno upisana u katastar, dok je iz Vlade osporavaju. Sporenje je aktuelizovalo i priču o navodnom neplaćanju poreza MCP, koji Vlada do sada nije pominjala.

Bonus video: