SNP: Markovićeva najava o otvaranju granica uzburkala duhove na Balkanu

"Da li je Marković svjestan da na ovaj način država Crna Gora vrši jasnu i potpuno otvorenu diskriminaciju u odnosu na turiste iz Srbije, koji su tradicionalno najbrojniji na našim destinacijama, kao i prema svim onim građanima Srbije koji imaju porodice, rođake, prijatelje, ali i imovinu u Crnoj Gori"
2266 pregleda 4 komentar(a)
SNP, Foto: Arhiva Vijesti
SNP, Foto: Arhiva Vijesti

Socijalistička narodna partija (SNP) saopštila je da je najava premijera Crne Gore Duška Markovića da će u narednim danima Crna Gora otvoriti granice za one zemlje koje budu ispunjavale epidemiološke kriterijume Instituta za javno zdravlje "uzburkala duhove na Balkanu"

Premijer Crne Gore Duško Marković na jučerašnjoj konferenciji za novinare rekao je da će se granice otvarati za one zemlje u kojima je broj zaraženih 25 i manje u odnosu na 100.000 stanovnika.

"Prve zemlje su Hrvatska, Slovenija, Austrija, Njemačka, Poljska, Češka, Mađarska, Albanija, Grčka", rekao je Marković.

Tom mjerom trenutno je zabranjen ulazak u Crnu Goru građanima Republike Srbije i Bosne i Hercegovine.

Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje, Senad Begić kazao je u jutarnjem programu TV Vijesti da vjeruje da će sve države relativno brzo postići ovu stopu i da ne vidi razlog za ljutnju.

"Zadatak Instituta za javno zdravlje je da štiti građane Crne Gore. Odluka se nije odnosila na nijednu državu ponaosob, već na one zemlje u kojima je broj zaraženih 25 i manje u odnosu na 100.000 stanovnika. Registrovani slučaji nam nisu u fokusu. Fokusirali smo se na aktivne učesnike, koji u ovom trenutku mogu da šire infekciju dalje. Gledamo broja aktivnih učesnika u odnosu na broj stanovnika", istakao je Begić.

"Naime, Marković je rekao da će granice biti otvorene za one zemlje u kojima je broj zaraženih 25 na 100.000 stanovnika, među kojima su Hrvatska, Slovenija, Austrija, Njemačka, Mađarska, Albanija, Grčka, itd. Da li je Marković svjestan da na ovaj način država Crna Gora vrši jasnu i potpuno otvorenu diskriminaciju u odnosu na turiste iz Srbije, koji su tradicionalno najbrojniji na našim destinacijama, kao i prema svim onim građanima Srbije koji imaju porodice, rođake, prijatelje, ali i imovinu u Crnoj Gori", saopšteno je iz SNP-a.

Kažu da je očigledno da državni vrh Crne Gore ne razmišlja dugoročno, već dozvoljava da se trenutne političke tenzije između rukovodstava dviju država, koje su najviše izazvane usvajanjem spornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, preliju i na sve ostale segmente naših odnosa.

"Ovako tvrdoglav i kratkovid stav, nažalost, samo ide na štetu Crne Gore, jer ćemo izgubiti vjerne goste koji su godinama unazad najprisutniji u našim turističkim centrima tokom ljetnje sezone, a posebno na primorju. Umjesto toga, građanima Srbije je upućena nedvosmislena poruka da, umjesto u bratskoj i prijateljskoj Crnoj Gori, ljetovanje provode u Grčkoj, Hrvatskoj, Turskoj i drugim državama, koje će svakako znati bolje da cijene njihovo povjerenje. U doba kada se države širom svijeta bore za svakog gosta i za svaki euro, mi se odričemo velikog broja turista koji su decenijama ostavljali veliki dio svog novca upravo u Crnoj Gori i uveliko doprinosili našem turističkom prometu. Socijalistička narodna partija Crne Gore poziva Vladu da još jednom dobro razmotri ovaj potez, da se okane političke euforije i ubiranja političkih poena uoči izbora kreiranjem problema tamo gdje ih nema, već da razdvoji ekonomiju i potrebu osnaživanja turističke privrede od dnevno-političkih tema i aktuelnosti. Samo odgovoran, ozbiljan i mudar odnos prema ovom pitanju pokazaće da smo država koja, prije svega, brine o interesima svojih građana, a ne o strančarenju i inaćenju sa izmišljenim neprijateljima, koje nikome ne donosi dobro", zaključeno je iz SNP-a.

Bonus video: