pozdravio odluku Vlade Kosova o ukidanju taksi

Đukanović razgovarao sa Kurtijem: Sada najvažniji ekonomski oporavak i pokretanje privrede

Predsjdnik je, kako je saopšteno, naglasio spremnost za tijesnu saradnju sa Kosovom sa ciljem da se u što većoj mjeri smanje očekivani ekonomski gubici u tekućoj godini
3832 pregleda 8 komentar(a)
Đukanović, Foto: Filip Roganović
Đukanović, Foto: Filip Roganović

Najvažnija preokupacija državne politike sada je ekonomski oporavak i pokretanje privrede, kazao je predsjednik Milo Đukanović tokom telefonskog razgovora sa kosovskom premijerom na dužnosti, Aljbinom Kurtijem.

Đukanović je, kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, zahvalio Kurtiju na inicijativi za razgovor. "U kontekstu prijateljskih dobrosusjedskih odnosa dvije države i nastavka intenzivnih političkih kontakata, i upoznao ga o uspješnom završetku prve faze borbe Crne Gore sa koronavirusom, iskazujući uvjerenje da će i Kosovo u skladu sa dosadašnjim postupanjima u primjeni mjera uskoro imati još povoljniju epidemiološku situaciju. Najvažnija preokupacija državne politike sada je ekonomski oporavak i pokretanje privrede, kazao je Đukanović, i naglasio spremnost za tijesnu saradnju sa Kosovom sa ciljem da se u što većoj mjeri smanje očekivani ekonomski gubici u tekućoj godini", navodi se u saopštenju.

Kurti je, kako se navodi, ukazao na značaj komunikacije u važnom trenutku za obje zemlje, naročito dinamiziranja ekonomije nakon krize uzrokovane pandemijom.

Obostrano je, dodaju iz kabineta predsjednika, ocijenjeno da je u ovom trenutku važno da se pored zdravlja ljudi i očuvanja ekonomije, očuva i demokratski kurs kao osnova razvoja svakog društva koje ima evropske ciljeve, posebno izgradnja institucija, vladavina prava, ljudska prava i medijske slobode.

Đukanović je istakao da Crna Gora pažljivo prati sve što se dešava na Kosovu i regionu u cjelini, i izrazio nadu da će se ubrzo stvoriti uslovi za nastavak i intenziviranje dijaloga Beograda i Prištine.

"Želimo dobro svojim narodima i državama, ali to dobro ne može doći ako ne mislimo dobro i susjedima", naglasio je on.

Đukanović je, kako se dodaje, pozdravio odluku Vlade Kosova o ukidanju taksi kao ohrabrujući korak ka obnovi povjerenja i iskazao nadu u skoro nalaženje kvalitetnog i dugoročno održivog rješenja koje će biti prilog regionalnoj stabilnosti i prosperitetu ka zajedničkom cilju – integraciji u EU.

"Premijer Kurti je potvrdio posvećenost principijelnom i dobro pripremljenom nastavku dijaloga Beograda i Prištine, ističući da problemi postoje, ali da se radom i saradnjom u budućnosti može ići naprijed. Zajednički je ocijenjeno da je dijalog zasnovan na vrijednostima multietničničke demokratije ključan i da bi njegov uspjeh bio prelomna tačka za povratak povjerenja i stabilnost regiona", zaključuje se u saopštenju iz kabineta predsjednika.

Preporučujemo za Vas