Marković: Nema ljutnje kad je u pitanju nacionalno zdravlje, želimo da Srbija iz trenutne situacije izađe što prije

"Njihova je odluka da zabrane letove Montenegro erlajnsa na srpski aerodrom. Poštujemo, vidjećemo šta stoji iza toga i koliko će trajati. Ovo je samostalna nezavisna odluka Srbije", kazao je predsjednik Vlade

9405 pregleda 24 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Twitter/Vlada Crne Gore
Duško Marković, Foto: Twitter/Vlada Crne Gore

Premijer Duško Marković poručio je danas da su svi pokušaji i nasrtaji ugrožavanja mira, stabilnosti, a posebno nezavisnosti Crne Gore uzaludni i da će biti sankcionisani.

"Uzaludni su nasrtaji, namjerno kažem nasrtaji, ne pokušaji, jer su pokušaji blaga riječ za sve ono sa čim smo se suočavali 1997. i 1998, 1999. i 2000, pa 2006. i 2016", kazao je Marković odgovarajući na pitanje poslanika DPS-a Dragutina Papovića kakav je odgovor Vlade na sve češće pokušaje spoljnih i unutrašnjih političkih činilaca da ugroze mir, stabilnost, nezavisnost, demokratiju i građansko društvo Crne Gore .

On je dodao da ti pokušaji nijesu ništa češći sada, oni su sada vidljiviji jer su, kako je naveo, odraz panike, nervoze "jer uspjeh naše politike leži u razvoju demokratskim standardima čemu su oni odavno okrenuli leđa jer Crna Gora na globalnoj sceni nije više sama niti sama sebi prepuštena".

"Svaki pokušaj destrukcije i destabilizacije biće sankcionisan u skladu sa Ustavom i zakonom odlučno i efikasno jer Crna Gora nije ono što je bila prije deset ili 20 godina", kazao je Marković i dodao da odluke Vlade nijesu odluke ni protiv koga, kao što nije ni odluka o otvaranju granica.

Milan Knežević (DF) pitao je Markovića koji novčani iznos za borbu protiv koronavirusa su građanima i državi donirali Milo Đukanović, Blažo Đukanović, Aco Đukanović i Ana Kolarević.

"Prvi put sa nanogicom u parlamentu postavljam pitanje. Vi svako malo tražite nevidljive i vidljive neprijatelje crnogorske nezavisnosti iako čitav svijet i cijela Crna Gora vidi da ste vi najveći neprijatelji države", kazao je Knežević i dodao da su prošle sedmice vidjeli koliko košta crnogorska nezavisnost – 20 eura, od čega 15 eura za godivo, a pet za točeno pivo.

Posebna je priča, kako je naveo, promovisanje Tompsona na Javnom servisu.

"Vi i predsjednik države utrkujete se u antisrpstvu i prijetite vašim sudovima. Jesu li to oni sudovi gdje su kandidati prepisivali na testovima, gdje su sudije korumpirane? Ne plašimo se, sve što ste mogli da sprovedete nad DF-om ste sproveli, ostaje samo da nas ubijete, o čemu se, vjerujem i razmišlja u određenim državnim strukturama", kazao je Knežević.

On je dodao da DF nema namjeru da preispituje nezavisnost Crne Gore, ali da neće dozvoliti građenje države na antisrpstvu i proglašenju SPC za agresora.

"Ako to želite imaćete sukobe da DF-om i većinskom Crnom Gorom, a ukoliko ne želite spremni smo da razgovaramo na tu temu o nacionalnom pravoslavnom pomirenju, ali ga ne želite jer ste navikli da funckionišete na podjelama", poručio je Knežević.

Marković je, odgovarajući na pitanje Kneževića, saopštio da je do 27. maja do devet sati ukupni prilivi od donacija 8.011.873 eura, dok su ukupni odlilvi 1,75 miliona eura.

"Preko pet hiljada pojedinaca i kompanija je doniralo, a mnogima ne znamo imena i adrese. Građani su odgovorili trenutku i izazovu na mnoge druge načine, pa su imena mnogih od njih ostala bez medijske afirmacije", kazao je Marković.

On je ponovio da će pomoć biti usmjerena zdravstvenom sektoru, prvenstveno na izgradnju neophodnih klinika.

Marković je rekao da mu ne pada na pamet da pita koliko je donirao Knežević ili njegova porodica, ili bilo ko, "jer bi to izlazilo iz okvira učtivosti i poštovanja"

"Ništa vas nijesam od ovoga pitao", rekao je Knežević i dodao da Markovićev odgvoor znači da Đukanović i njegova porodica nijesu uplatili ni centa uprkos bogatstvu koje posjeduju.

Podsjetio je da je Poslanički klub DF-a donirao preko 15 hiljada eura.

"A samo ste meni kroz razne kazne uzeli oko 11 hiljada", rekao je Knežević.

Pomenuo je i odluku da se otvore granice prema određenim državama, među kojima je i Njemačka, koja je zatvorila granice za Crnu Goru.

"Angela Merkel vam je rekla aufiderzen", naveo je Knežević.

On je dodao kako, da je na mjestu Srbije, ne bi zabranjivao slijetanje aviona Montenegro erlajnsa nego bi popisao "crnogorske tajkune koji su stvorili poslovne imperije po Srbiji i odatle promovišu antisrpsku politiku i takozvanu državu Kosovo" i protjerao bi ih, a djeci njihovoj zabranio da se provode po Beogradu.

"Onda biste vidjeli šta su mjere reciprociteta", kazao je Knežević.

On je dodao da je jedino privlačenje investicija kada premijer "sjedne u kafić svog sina i tada se popune sva prazna mjesta u kafiću".

Marković mu je odgovorio da spekuliše činjenicama i ne zaslužuje ozbiljan komentar.

"Reagovali ste kao gradski ogovarač koji kupi priče sa ulica i prenosi. Koja je to moja antisrpska izjava i protiv države Srbije? Kada sam pomenuo njihovu politiku, zvaničnika, a posebnu instituciju? Pokušali ste da manipulišete", rekao je Marković.

"Natjerali ste me na nešto što mi nije manir. Prva banka donirala je 44 hiljade eura, Kapital invest 20 hiljada za bolnicu u Nikšiću, BB Solar 20 hiljada NKT, Kovio 50 tablet računara podgoričkoj Gimnaziji, predsjednik države kao i svi mi funkcioneri redovno izdvaja od svoje zarade za NKT. Govorili ste neistine i optuživali bez činjenica. Molio bih da se služite činjenicama i fer komunikacijom", kazao je Marković.

Komentarišu navode Kneževića da bi protjerao Crnogorce iz Srbije, rekao je da je poslanik pokazao ili se kandidovali da bude ministar u Vladi Srbije protiv Crne Gore.

"Pokušavate da budete ekskluzivni po pitanju antifašizma, nemate eksluzivitet da uzimate spomenice i ordenja jer je moja cijela porodica partizanska. Vi ste daleko od antifašističkih vrijednosti jer svojim političkim djelovanjem gazite temelje Crne Gore", kazao je Marković kome su u riječ upadali poslanici DF-a iz klupa, nakon čega ih je opomenuo predsjednik Skupštine Ivan Brajović.

Marković je rekao i da mu je sin zakupio kafić, svojim novcem, ne državnim.

"Ponosan sam na to. Nivo crnogorskih investicija je rekordan preko dvije milijarde, i ako se to realizuje preko te lokacije veoma sam zadovaljan", saopštio je Marković.

"Želimo da Srbija iz ove situacije izađe što prije"

Dodao je da je Crna Gora uvažavajući smjernice Evropske komisije odlučila da se problemu popuštanja mjera posveti sistemski.

"Nikome nijesmo rekli da građani naši mogu da idu u zemlje prema kojim smo mi otvorili granice jer to ne zavisi od nas. U potpunosti smo svjesni da je ukidanje ograničenja neophodan za privredni oporavak. Nema ljutnje kada je u pitanju nacionalno zdravlje. Želimo da Srbija iz ove situacije izađe što prije", rekao je Marković.

On je dodao da se Srbija uspješno nosi sa epidemijom i u Vladi se nadaju da će se to desiti brže nego što standardi govore.

"U tom trenutku mi ćemo biti otvoreni za srpske državljane. Oni su ako žele biti dobrodošli u Crnu Goru. Njihova je odluka da zabrane letove MA na srpski aerodrom, poštujemo, vidjećemo šta stoji iza toga i koliko će trajati. Ovo je samostalna nezavisna odluka Srbije", kazao je Marković podsjećajući da se Crna Gora nije ljutila na zabranu izvoza pšenice.

Nakon toga je uslijedila polemika između Markovića i Kneževića da li je kada je kazao da bi protjerao Crnogorce iz Srbije mislio na sve građane Crne Gore ili "tajkune i državne funkcionere", uz dobacivanje ostalih poslanika DF-a.

Knežević je tražio pauzu da se utvrdi šta je govorio, što nije dozvolio Brajović poručujući da može dobiti stenogram.

Marković: Izvještaj FH pažljivo razmatramo, ne možemo se saglasiti sa ocjenama

Poslanik SDP-a Ranko Krivokapić pitao je Markovića šta planira da preduzme kako bi se zaustavili svima vldljivi i očigledni, međunarodno potvrđeni opasno negativni trendovi u društvu koji zakonomjerno proizvode velike posljedice po njegovu stabilnost, dalji napredak na putu ka EU, ukupan proces demokratske konsolidacije i posljedično svemu tome ekonomsko-socijalni status građana.

On je kazao da je Crna Gora, sudeći po mnogim relevantnim međunarodnim izvještajima, tretira kao zemlja koja ima višegodišnje nazadovanje posebno u oblastima demokratije i vladavine prava.

“Ako ste proglasili corona-free destinaciju, onda treba da proglasite i korupcija free destinaciju. To je bolest koju ćete teže liječiti, ako je korona bolest ovo je naša slabost”, kazao je Krivokapić.

Podsjetio je na izvještaj Fridom hausa, koji je u Crnu Goru došao još 1953. kada je Eleonora Ruzvelt, osnivač, posjetila Tita koja o njemu nije govorila kao autokrati niti kao nekom ko je zarobio državu, za razliku od današnjeg izvještaja u kojem Crna Gora nazaduje i izbačena sa liste demokratskih država.

"Pogledajte, koliko godina nazad, da ne možemo doći tamo gdje Titova Crne Gora 1953. Nemojte koristiti tu tezu koju ste naslijedili da je Crna Gora bila najnerazvijenija republika. Već smo bili pretekli i BiH i Makedoniju, u rangu Srbije", naveo je Krivokapić dodajući da smo samo u turizmu sada "na pola 1989. godine".

Poručio je da se Crna Gora može braniti demokratijom. "Dobili smo sve žute kartone i četiri lične”.

"Napravite zaokret prema demokratiji", kazao je Krivokapić.

Marković je odgovorio da "nije baš tako", rijetko je koja država u ovoj situaciji kao Crna Gora.

"Rijetko je koja Vlada podržala medije kao što je ova vlada, kao što je rijetka situacija da ova vlada nema provladinog medija", kazao je Marković, na što su iz opozicije dobacili pitanje: "Nema provladinog medija?"

Marković je rekao da je iznenađen oštrinom iznešenih ocjena Krivokapića.

"Bilo bi fer da makar u parlamentu sagledavamo naše društvo i njegov stepen razvoja, slabosti i napredak koji smo ostvarili. Rad Vlade koju predstavljam biće posvećen realizaciji programa i zacrtanih ciljeva. To je jedini put koji će donijeti rezulate”, poručio je Marković.

Premijer je rekao da izvještaj Fridom hausa pažljivo razmatraju u Vladi, ali se ne mogu saglasiti sa ocjenama u tom dokumentu, naročito uzimajući u obzir nevladine organizacije koje su učestvovale u njegovom kreiranju.

Krivokapić je odgovorio da je ovo je politika od tri decenije koja se mora liječiti i da ništa nijesu njegove riječi, osim o Titu, sve ostalo je citirao.

"Beba Popović je sam rekao da koordinira Vučiča i Đukanovića i da je njihov predstavnik za Informer i Pink koji su najbrtualnije izvještavali o SDP i nevladinom sektoru. Sad ste vi žrtve onoga što ste stvorili. Tu ste zlu đecu vi podizali. Dok je bilo biznis alijanse sa SPC funkcionisalo je, kad je pukla biznis alijansa sad smo ođe đe smo, puklo je i sa Pinkom", naveo je Krivokapić.

Marković je odgovorio da je Krivokapić ušao u detalje koji nijesu primjereni ovom trenutku i premijerskom satu, ali jesu za politički dijalog.

"Crna Gora je u ovoj političkoj situaciji baš zbog vas. Sjećam se da ste mislili i pokušali da demokratizujete Crnu Goru sa političkim strukturama koje su u političkom biću anticrnogorske i tada je počeo da strada parlamentarni dijalog i na neki način demokratija. Bojkot je postao pravilo političkog djelovanja, uzimanja 2.000 eura plate sa skupštinske blagajne mejsečno, uzimanja novca iz budžeta za rad političkih partija, punjenja partijskih kesa i odlaska od kuće do kuće, a premijer mora u Brisel i Vašington da ide u odgovara zašto se parlament bojkotuje", rekao je Marković.

Dodao je da nije tačno da je Crna Gora zastala sa euroatlantskim integracijama, pa i ako to kaže američka ambasadorka.

"Jesmo zastali sa evropskim integracijama, ali je problem i u EU", kaže Marković.

Kada su u pitanju mediji, dodao je da misli da se mora njegovati crnogorska medijska scena.

"Uradili smo sve što je do nas. Državni organi su otkrili stare slučajeve napada na novinare, a novih nema", rekao je Marković.

Što se tiče odnosa DPS-a i SDP-a, Marković kaže da se tog perioda sa zadovoljstvom sjeća.

“Sjećam se mnogih naših neslaganja, pa i ukazivanja da se Crna Gora ne može demokratizovati sa onim koji ne vole Crnu Goru. Ali vi ste bili uporni, pa ste sa njima u Budvi, Kotoru, Herceg Novom. Danas se tamo gazi sve što je evropsko i crnogorsko”, rekao je Marković.

Krivokapić je kazao da nije bilo bojkota kada je on vodio parlament, već je tada bio parlamentarni dijalog.

"Na čelu Fronta je bio Miodrag Lekić koji je dobio izbore, a nijeste ga pustili da ih dobije, koji je glasao Ustav, koji je glasao Sudski savjet, tužioca, Ustavni sud, to vam tada nije smetalo, ni Vama ni meni, niti ste govorili da su glasali antidržavni elementi", naveo je Krivokapić.

Vuksanović: Oni koji poistovjećuju Crnu Goru sa NDH ne poštuju žrtve

Adrijan Vuksanović (HGI) pitao je premijera da komentariše učestale incidente u kojim se ispoljava šovinizam prema pripadnicima nacionalnih manjina navodeći da je nedavno Radio Dux iz Tivta, medij Hrvata u Crnoj Gori, dobio uvredljive i prijeteće poruke, dok se u Pljevljima desio napad na pripadnika bošnjačkog naroda

Marković je ponovio da će svaki takav slučaj biti procesuiran i sankcionisan i pozvao nadležne organe da rade na procesuiranju pojedinaca koji žele da naruše multinacionalni sklad u Crnoj Gori.

Vuksanović je podsjetio da je u posljednje vrijeme učestalo poistovjećivanje Crne Gore sa NDH koja je, kako je naveo, zastiđe hrvatskog naroda.

"Oni koji je poistovjećuju današnju Crnu Goru sa NDH pokazuju da ne poštuju žrtve zločinačkog režima NDH-a već da ih koriste u manipulativne i politikanske svrhe", rekao je Vuksanović i dodao da se Crna Gora suočava sa klimakteričnom, prevaziđenom politikom koja je viđena prije 30 godina i čije je najviše izražajno sredstvo balvan.

"Mnogi sanjaju "balvanizaciju" Crne Gore, a nacionalne manjine će biti na braniku temeljnih vrijednosti države", poručio je Vukasnović što su aplauzom pozdravili poslanici vladajuće koalicije.

Marković: Administracija glomaznija nego što bi trebalo da bude

Danijela Pavićević (SNP) pitala je šta je urađeno na reformi javne uprave. Ona je tražila pregled zaposlenih po lokalnim samoupravama i u svim segmentima državne uprave sa presjekom za datume 01.05.2010.,01.05.2014.,01.05.2018. i 01.05.2020. godine. "Takođe mi je potrebno da mi dostavite ukupne iznose koji se izdvajaju za primanja za sve lokalne samouprave i sve segmente državne uprave po gore navedenim datumima. Tražim da mi date podatak o primanjima za svakog izvršnog direktora, člana i predsjednika borda direktora firmi koje su u većinskom državnom vlasništvu, kao i pregled finansijskih rezultata firmi za 2018. i 2019. Zanima me i pregled svih primanja izvrćnih direktora, članova i predsjednika borda direktora svih nezavisnih regulatora”, rekla je Pavićević. Marković priznaje da je administracija glomaznija nego što bi trebalo da bude, ali kaže da Crna Gora sazrijeva u institucionalnom smislu i rezultati su "svuda oko nas". Prema njegovim riječima, u Vladi su odlučni da do kraja sprovedu plan optimizacije javne uprave. Marković je kazao i da je svako preduzeće u državnom vlasništvu kapital građana i njima treba upravljati najkvalitetnije i pozvao državne organe da reaguju u slučaju bilo kakvih nepravilnosti. Pavićević je pitala da li su smanjili broj zaposlenih u administraciji kao i Tivtu i kada se posljednji put sastao Savjet za reformu broja zaposlenih. "Nema potrebe da se iscrpljujemo, Vi imate Vaš odnos prema ovom pitanju, ja naše činjenice, imamo razloga da ne budemo zadovoljni, ali to nije razlog da se bacamo pepelom nego da nastavimo da radimo", odgovrio je Marković dodajući da se Savjet sastao posljednji put prije godinu.

Bonus video: