"Razmirice između Crne Gore i Srbije izrežirane, ali se mogu oteti kontroli"

"Jasno je da je sve ovo što se dešava u Crnoj Gori, a u vezi s je dizanjem tenzija, usluga Aleksandru Vučiću, koju će on vratiti svom prijatelju Milu Đukanoviću", kazao je generalni sekretar GP URA Mileta Radovanić

27253 pregleda 20 komentar(a)
Aleksandar Vučić i Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Aleksandar Vučić i Milo Đukanović, Foto: Gov.me

Generalni sekretar Građanskog pokreta URA Mileta Radovanić ocijenio je da je situacija između zvaničnih adresa u Podgorici i Beogradu dogovor i već unaprijed izrežirani scenario kao dio preizborne kampanje.

"Kristalno je jasno da je sve ovo što se dešava u Crnoj Gori, a u vezi s dizanjem tenzija, usluga Aleksandru Vučiću, koju će on vratiti svom prijatelju Milu Đukanoviću. Usluga će biti vraćena kada se završe izbori u Srbiji, a sve u predvečerju izbora u Crnoj Gori”, kazao je Radovanić za “Vijesti”.

Nakon što je Vlada objavila da će granica najprije biti otvorena prema Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Njemačkoj, Češkoj, Mađarskoj, Albaniji i Grčkoj, iz srbijanskih vlasti su stigle oštre reakcije koje su nastavljene i juče, ali i zabran za slijetanje Montenegro airlinesa na beogradski Aerodrom.

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Ilija Vujačić, kao i Radovanović, vjeruje da ponovno podizanje političkih tenzija služi za unutrašnju političku upotrebu:

"Obije strane traže mete koje treba gađati, ali da se stvara zla krv i izazivaju sukobi, koji u jednom trenutku neće moći da se kontrolišu,” napominje profesor, prenose mediji u Srbiji.

Juče se oglasio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je izjavio da nema nikakvu sumnju da je odluka Crne Gore da njene granice od 1. juna ne budu otvorene za državljanje Srbije, politička odluka.

“Držaćemo granice otvorenim jer mislimo da je to u evropskom, ali i srpskom duhu, u duhu dobrih i prijateljskih odnosa. Ne zaboravite da bismo zatvaranjem granice kažnjavali i 30 odsto Srba koji tamo žive, a ne želimo da kažnjavamo ni druge koji žive u Crnoj Gori”, rekao je Vučić.

Naveo je i da je odluka Direktorata civilnog vazduhoplovstva o suspenziji sletanja aviona Montenegro erlajnsa na beogradski aerodrom, najelegantniji i najpristojniji mogući odgovor Beograda na odluku Podgorice.

Funkcioner GP URA Mileta Radovanić podsjeća da se po ko zna koji put, vidi već oprobani scenario pingponga na relaciji Podgorica - Beograd zbog koga, ponovo, najveću štetu trpe građani ove dvije države:

“Ovo se radi smišljeno i to u susret izborima, prvo onih u Srbiji, a potom i u Crnoj Gori”.

Radovanić je kazao da je za tvrdnju da je cjelokupna situacija već unaprijed izrežirani scenario vlasti kao dio preizborne kampanje, indikativno to što “obojica autokrata u ove dvije države imaju iste medijske konsultante i kreatore izbornih kampanja”.

Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam je za N1 rekao da “tinjajući” spor sa Crnom Gorom postoji još od proglašenja nezavisnosti.

“Stalno je bilo ljutnje na ‘mlađeg brata’. Nikada se vlasti u Srbiji nisu pomirile sa činjenicom da je Crna Gora nezavisna država, a ne ‘mlađi brat’. Kad je bio posljednji popis stanovništva u Crnoj Gori, Srbija se u to otvoreno miješala da bi se što više građana izjasnio kao Srbi”, navodi Popov.

On je naglasio da je svaki problem koji postoji između dvije države politizovan, bilo da je riječ o jeziku ili crkvi.

Srbijanski ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je da će svi u regionu trpjeti štete ukoliko se posle odluke Crne Gore da od 1. juna ne otvori granice za državljanje Srbije, uđe u spiralu mjera i kontramjera.

“Crna Gora ima interes da ima najbolje moguće odnose sa Srbijom, ako ništa drugo zbog velikog broja naših turista koji ljetuju tamo a Srbija izvozi i više od 750 miliona eura robe u Crnu Goru, posebno u ljetnjim mjesecima”, prenose beogradski mediji njegovu izjavu.

URA: Apel građanima da ne nasjedaju na dogovorene svađe

“U Crnu Goru su dobrodošli svi, a naročito građani susjednih država. U svakom smislu smo usmjereni jedni na druge, pa se u skladu sa tim moramo i ponašati. URA se zalaže za otvaranje svih granica i smatramo da ovu sezonu u velikoj mjeri mogu spasiti gosti iz regiona”, kazao je Radovanić.

On je apelovao da građani ne nasjedaju na unaprijed dogovorene svađe, koje za cilj imaju samo učvršćivanje elita na vlasti:

"Potrebno je da u teškim trenucima budemo zajedno, afirmišući ideju solidarnosti i međusobnog uvažavanja i poštovanja. U ovakvim turbulentnim vremenima dobrosusjedska politika mora biti u vrhu prioriteta”.

U martu najviše turista iz Srbije

U Crnoj Gori je u martu u kolektivnom smještaju boravilo 18,93 hiljade turista, odnosno 66,3 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, saopštio je Monstat.

Bilo je noćenja bio je 39,73 hiljade, a od ukupnog broja u kolektivnom smještaju - 70,7 odsto ostvarili su strani, a 29,3 odsto noćenja domaći turisti.

Statističari su, kako prebnosi Mina biznis, naveli da je su u martu najviše noćenja ostvarili turisti iz Srbije 10,7 odsto, zatim Rusije 9,1 odsto, Njemačke 8,7 odsto, Albanije 4,7 odsto, Velike Britanije 3,9 odsto, Francuske 3,6 odsto, Švedske tri odsto, Bosne i Hercegovine 2,7 odsto, Belgije i Danske po 2,2 odsto, kao i Hrvatske 2,1 odsto.

Bonus video: