NATO: Pomoć crnogorskih vojnika KFOR-u dobra za region i Srbiju

Zvaničnik NATO-a tvrdi da je slanje pripadnika Vojske Crne Gore na Kosovo dobro za jačanje bezbjednosti u regionu
272 pregleda 15 komentar(a)
KFOR, Kosovo (novine), Foto: Balkan Insight
KFOR, Kosovo (novine), Foto: Balkan Insight
Ažurirano: 14.02.2018. 12:05h

Slanjem oficira na Kosovo, Crna Gora će doprinijeti stabilnosti i bezbjednosti regiona a korist od toga imaće i Srbija, poručeno je iz NATO-a.

“Pozdravljamo svaki dodatni doprinos KFOR-u od bilo koje članice ili partnera. Pridruživanje članice sa zapadnog Balkana KFOR-u pomoći će povećanju stabilnosti u regionu”, kazao je neimenovani zvaničnik NATO-a za “Vijesti”.

Skupština Crne Gore trebalo bi uskoro da odluči o predlogu Savjeta za odbranu i bezbjednost o učešću pripadnika Vojske Crne Gore u misiji KFOR-a. Predlogom je predviđeno angažovanje dva štabna oficira, od kojih će jedan biti u Komandi misije u Prištini, a drugi u Regionalnoj komandi misije u Skoplju.

Ministar obrane Srbije Aleksandar Vulin zatražio je nakon toga da Crna Gora ne šalje oficire na Kosovo jer o tome “nije pitala Beograd” i jer će time ugroziti odnose sa Srbijom i stabilnost Balkana. Crnogorske vlasti su prethodno poručile da odluka o eventualnom slanju vojnika na Kosovo nije usmjerena protiv drugih država.

Sagovornik “Vijesti” iz Alijanse kazao je da je stabilnost u regionu od koristi za bezbjednost u Evropi. “Istovremeno, NATO je posvećen izgradnji snažnih odnosa sa Srbijom, ali u potpunosti poštujući njenu neutralnost. Danas se suočavamo sa zajedničkim bezbjednosnim izazovima i saradnja može biti od stvarne koristi po Srbiju, njene građane i širi region”, kazao je on navodeći da NATO u potpunosti podržava dijalog između Beograda i Prištine u kojem posreduje Evropska unija.

“To je ključno za regionalni mir i stabilnost. Računamo na sve u regionu da pokažu umjerenost. Podržavamo sve napore koje vode normalizaciji bezbjednosne situacije i izbjegavanju stvaranja tenzija”, kazao je on.

On je pojasnio i da nedavna posjeta Sjevernoatlantskog savjeta KFOR-u demonstrira posvećenost Kosovu od strane NATO-a, kao i miru na zapadnom Balkanu. “Osamnest godina NATO radi na tome kako bi Kosovo i region bili bezbjedni, preko naše misije KFOR i kroz našu podršku i savjete, koji su pomogli u izgradnji kapaciteta Kosovskih bezbjednosnih snaga i njenim institucijama”, poručio je on.

Bonus video: