Vuković: Paket mjera oličenje licemjerstva i politikanstva DPS vlasti u Nikšiću

Prema njegovim riječima o stvarnom stanju stvari u gradu pod Trebjesom najbolje svjedoči “drama koja je u finansijskom sektoru ‘perjanice razvoja’ nastala usled najave da će iz fonda za nerazvijene opštine isplata biti manja za tri miliona eura”

1179 pregleda 2 komentar(a)
Nemanja Vuković, Foto: Demokrate
Nemanja Vuković, Foto: Demokrate

Potpredsjednik Opštinskog odbora nikšićkih Demokrata, Nemanja Vuković, smatra da je uvođenje mjera za pomoć privredi, kada je “krizni period debelo iza nas, oličenje licemjerstva i politikanstva DPS vlasti u Nikšiću”.

“U predstavi za mazanje očiju javnosti i privrednicima, odbornici DPS-a u SO Nikšić izglasali su ‘paket pomoći’ koji podrazumijeva sve, samo ne bilo kakvu pomoć. Sve mjere Opštine Nikšić svele su se na puko odlaganje obaveza, a izostale su subvencije ili ukidanja obaveze plaćanja, što su vidovi suštinske pomoći, pa stoga ni ne čudi što je odbijen sveobuhvatan paket mjera koji smo predložili. Shodno navedenom, teret odgovornosti za propadanje privrede i gotovo hiljadu novih nezaposlenih u Nikšiću ide direktno na adresu DPS-a i Veselina Grbovića”, navodi se u saopštenju za javnost koje potpisuje Vuković.

Prema njegovim riječima o stvarnom stanju stvari u gradu pod Trebjesom najbolje svjedoči “drama koja je u finansijskom sektoru ‘perjanice razvoja’ nastala usled najave da će iz fonda za nerazvijene opštine isplata biti manja za tri miliona eura”.

“To najbolje oslikava finansijsku gimnastiku i šminkanje stvarnosti od strane DPS vlasti u Nikšiću. U skladu sa tim potvrđena je i naša tvrdnja da vlast prenešena sredstva nije prikazivala u punom iznosu, jer su znali da će biti veća, kao što su prihode prikazivali manjim nego što su očekivali da će biti ostvareni. Takav pristup omogućavao im je da stvaraju sliku suficita, dok za građane i privredu nije urađeno apsolutno ništa”, tvrdi Vuković.

Potpredsjednik OO Demokrata Nikšić, smatra da budžetska rezerva koju Opština ima kod banaka su” depoziti po viđenju” i da Opština nema nikakav prihod niti ikakvu naknadu od njihovog držanja na bankovnim računima.

“Ta sredstva su mogla biti oročena, a ovako služe za donošenje profita privatnim bankama i lokalnoj vlasti za hvaljenje, umjesto da budu ulagana u povećanje kvaliteta života svih građana Nikšića. Radi se o sredstvima koja su stečena nauštrb svih građana i nikšićke privrede, i neutrošena nauštrb kapitalnih investicija, nauštrb opreme javnih preduzeća i nauštrb standarda zaposlenih u lokalnoj upravi i javnim ustanovama, a koja se i dan danas nalaze deponovana na računima banaka. Krajnje je nepošteno da sredstva građana Nikšića, koji grcaju u problemima, isključivo služe za likvidnost Prve i drugih banaka, i čekaju na upotrebu za predizbornu promociju vlasti, umjesto da se stimulativno vrate privredi i građanima”, poručuje Vuković.

I dok se, ističe on, na kraju 2018. godine na računima NLB banke nalazilo 3,8 miliona i Prve banke 2,5 miliona eura novca svih građana Nikšića, kao i u drugim bankama, (ukupno 6,4 miliona eura suficita za 2018. godinu), u prvoj polovini 2019. “kapitalne investicije su realizovane u visini svega 9,4 odsto od planiranog”.

“Takav odnos se nastavlja i u doba ove krize – novac svih građana Nikšića nije u funkciji savladavanja krize i očuvanja radnih mjesta. Svi ovi podaci najbolje govore u kakvom stanju se nalazi nikšićka privreda i kakav je odnos DPS vlasti prema građanima. Nažalost, svjedoci smo da je gradonačelnik više vremena posvetio borbi protiv ‘paščadi’ nego borbi za očuvanje radnih mjesta i borbi za oporavak privrede. DPS je pokazao da je pogubljen u padu rejtinga zato što su svi građani Nikšića i prozreli i prezreli njihovu demagogiju iza koje se krije pustošenje resursa”, stoji u Vukovićevom saopštenju.

“Nikšić je danas jedini grad u kojem gradonačelnik prekida predstave, u kojem se zabranjuju koncerti domaćih pjevača, u kojem se hapse vladike i sveštenici, u kojem se dešavaju masovne tuče i primitivno lomljenje centra grada na dan državnog praznika, ali i u kojem je na snazi jednopartijski sistem koji je uzrok svih problema”, zaključuje potpredsjednik nikšićkih Demokrata.

Bonus video: