Ivan Videnović: Svaka prilika koristi se za širenje psihoze

Najava Vlade Crne Gore da Srbija neće biti na spisku država sa kojima će prvo biti otvorena granica jer i dalje ima veliki broj oboljelih od virusa korona, izazvala je oštre političke reakcije u Srbiji i dijelu ovdašnje javnosti.

2567 pregleda 4 komentar(a)
Ivan Videnović, Foto: Twiter Cg
Ivan Videnović, Foto: Twiter Cg

Profesor Univerziteta u Beogradu i bivši državni sekretar u Vladi Srbije Ivan Videnović rekao je da pojedini mediji i političari u Srbiji koriste svaku priliku da posiju nepovjerenje i da se ovaj put za to koristi i najava Vlade Crne Gore da zbog epidemioloških razloga granica između dvije države neće biti odmah otvorena.

“Kao kada dođe do krize u najbližoj porodici, previše je nagomilanih negativnih emocija, a zaboravljaju se one pozitivne. Mediji i neki političari iz Vlade Srbije i opozicije koriste svaku, često i lažnu, priliku da posiju novu međunacionalnu psihozu među građane Srbije. Posebno je maligno izdvajanje Srba iz Srbije i RS kao jedinih kojima nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru. Pozitivno je što predsjednik Srbije za sada ne uzima učešća u ovoj hajci, tako da očekujem da će se za nekoliko dana, kao i mnogo puta do sada, predstaviti kao glas razuma i smirenja”, rekao je profesor “Vijestima”.

Najava Vlade Crne Gore da Srbija neće biti na spisku država sa kojima će prvo biti otvorena granica jer i dalje ima veliki broj oboljelih od virusa korona, izazvala je oštre političke reakcije u Srbiji i dijelu ovdašnje javnosti. Zvaničnici beogradske vlasti tvrde da je to politička odluka, dok analitičari u toj državi i dio opozicije u Crnoj Gori kažu da je to u funkciji unutarpolitičkih dešavanja jer obije zemlje očekuju izbori.

Videnović navodi da je jasan epidemiološki kriterijum koji je usvojila Vlada Crne Gore i koji je granice ostavio zatvorenim i za građane Italije, SAD, Rusije, Njemačke, Francuske i mnogih drugih država koje imaju važne odnose sa Crnom Gorom. “Možda je bilo mudro u ovoj našoj uzavreloj situaciji odmah u jednoj rečenici istaći da se sa nestrpljenjem očekuje da Srbija uskoro ispuni kriterijume za otvaranje granice. To je premijer Marković naknadno istakao, kada su sa ove strane već podignute tenzije oko navodne ugroženosti i segregacije”, navodi on.

Profesor kaže da ova dešavanja mogu biti i inat Podgorice zbog miješanja Beograda u vezi sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti.

“Nismo ni ništa drugačiji jedni od drugih. SPC je subjekt ovog Zakona, pa je razumljivo njeno miješanje u to pitanje. Ali ne mogu da razumijem stavove vrha SPC u Beogradu, koja bi radije bila manjinska crkva u Crnoj Gori, umjesto da na svaki način radi na svojoj ulozi jedinstvene crkve Crnogoraca i Srba. Umjesto očuvanja monopola u Beogradu, pomoć vrha SPC u obnavljanju autokefalnosti Arhiepiskopije cetinjske - Mitropolije crnogorsko-primorske bi bila blagorodna za cio naš narod u Crnoj Gori. Ja tu Srbe i Crnogorce ne mogu drugačije posmatati nego kao sav naš narod”, objašnjava sagovornik.

Komentarišući izjave zvaničnika DPS-a i provladinih medija u Podgorici da Srbija želi da poništi državnost Crne Gore, Videnović je rekao: “Ne vidim da je poništenje crnogorske državnosti na agendi zvanične Srbije. Ali jeste prisutno u podstrukturama, dubokoj državi, organizacijama, medijima, kao i u ispostavama stranih interesa u Srbiji. Nakon ulaska Crne u NATO, oni ovaj imovinski nesporazum oko SPC vide kao posljednju šansu da se ugrozi stabilnost, državnost, nezavisnost i samostalni put Crne Gore u evroatlantske integracije”.

Brnabić: Marković nema šta da mi razjašnjava, sve mi je jasno

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je odluka Crne Gore o otvaranju granica te zemlje za građane više zemalja, ali ne i Srbije, pogrešna i predstavlja “klasičan slučaj kada politikantstvo zamagli ekonomski interes i ono što je dobro za vašu privredu i građane”. “Ta njihova odluka je vođena političkim motivima, a što se tiče poruke premijera Markovića da sam mogla da ga pozovem kako bi mi razjasnio tu odluku, nema šta da mi je neko obrazlaže, sve mi je savršeno jasno”, rekla je. Premijer je prije dva dana kazao da je Brnabić mogla da ga pozove ukoliko joj nije bio jasan stav Vlade, za koji je kazao da nije politički.

Bonus video: