SDP blizu mandata u Ulcinju: DIK poništila rezultate sa dva birališta

Programski direktor Građanske alijanse Boris Raonić kazao je da bi utvrđene nepravilnosti na pojedinim biračkim mjestima u Ulcinju morale da upale crvenu lampicu u Tužilaštvu
64 pregleda 4 komentar(a)
Ulcinj izbori, Foto: Filip Roganović
Ulcinj izbori, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 13.02.2018. 19:37h

Socijaldemokratska partija blizu je osvajanja mandata u ulcinjskoj Skupštini, nakon što je Državna izborna komisija juče poništila izbore na biračkim mjestima u Komunalnom i Darzi zbog razloga koji bi mogli privući i pažnju Tužilaštva. Partiji Ranka Krivokapića na izborima održanim 4. februara, falila su samo četiri glasa za cenzus i ukoliko za toliko poboljša rezultat u nedjelju, mandat će uzeti DPS-u koji je sa devet odborničkih mjesta bio dominantan.

"Realno je da nadoknadimo tih nekoliko glasova", kazao je "Vijestima" visoki funkcioner SDP Skender Elezagić.

Na izborima 4. februara DPS i Forca osvojili su po devet mandata, koalicija oko Demokratske partije Fatmira Đeke sedam, po tri Demokratska unija Albanaca i Socijaldemokrate i dva GP URA. DIK je kasnije prihavtio prigovor Bošnjačke stranke i dodijelio joj mandat nauštrb Force, koja je tako izgubila jedno odborničko mjesto.

Zanimljivo je da SDP nije podnio prigovor za poništavanje izbora na biračkom mjestu u OŠ „Boško Strugar“ u Meterizima.

Prema saznanjima Vijesti, u toj partiji procijenili su da je bolje ne otvarati više frontova gdje bi morali braniti osvojeno, nego se fokusirati na jedno ili dva biračka mjesta gdje bi relativno lako mogli nadonaditi minus. U nekim varijantama, ukoliko SDP osvoji mandat, DPS bi takođe mogao ostao na devet ali bi morao osvojiti znatno više glasova. U tom slučaju, za mandat bi drhtao SD.

Programski direktor Građanske alijanse Boris Raonić kazao je da bi utvrđene nepravilnosti na pojedinim biračkim mjestima u Ulcinju morale da upale crvenu lampicu u Tužilaštvu.

"Tuzilaštvo mora da regauje mnogo efikasnije. Dokaza ima dovoljno a i aspekt međunarodne pažnje, mnogo je veći. Moramo preispitati i kakva je kontrola procesa vođena, ako CEMI nije o tome izvijestio i kakve su posmatrače partije odredile", kazao je Raonić "Vijestima".

Odluka DIK-a o poništenju glasanja na dva mjesta u Ulcinju, kako je naveo, nameće pitanje kako je moguće da pored posmatrača CEMI-ja i članova odbora, u kutijama ima više listića i da nema potpisa glasača.

"Neki listići jedne partije, zaokruženi su hemijskom olovkom a poništeni jer ih je neko grafitnom precrtao. Ko je to mogao i šta su radili posmatrači", pitao je Raonić. Čudno mu je i što su URA, SNP-DF bili uzdržani prilikom glasanja o poništavanju izborima na sjednici OIK-a.

"Zašto niko ne objasni da SDP-u treba 6, a Demokratama oko 20 glasova da prođu cenzus, pa bi u tom slucaju mandate izgubuli DPS i SD? Da li Tuzilaštvo vidi da ovdje ima elemenata krivičnog djela", kazao je Raonić.

U Darzi je od 339 upisanih birača glasalo njih 196. SD je dobio 5 glasova, DUA 27, BS 4, Demokrate i Forca po 26, SNP-DF 5, SDP 7, DP 3, URA 2 a DPS 84. U Komunalnom od od 904 upisana birača, glasalo je njih 514- SD 35, DUA 35, BS 20, Demokrate 5, Forca 129, SNP-DF 6, SDP 19, DP 101, URA 46 i DPS 111.

Bonus video: