Carević sjutra ponovo na tapetu, Džakovića umalo linčovali

Zbog incidenata, prijetnji i niza propusta danas su prekinute dvije posebne sjednice na kojima se razmatraju inicijative za smjenu budvanskog rukovodstva

24971 pregleda 19 komentar(a)
Sjednica prekidana više puta: SO Budva, Foto: Vuk Lajović
Sjednica prekidana više puta: SO Budva, Foto: Vuk Lajović

Sjednica lokalnog parlamenta, na kojoj će se razmatrati inicijativa za smjenu gradonačelnika Budve Marka Bata Carevića (Demokratski front) biće nastavljena sjutra, dok je nastavak posebne na čijem dnevnom redu je razrješenje predsjednika parlamenta Krsta Radovića (Demokrate) u srijedu.

Kolegijum lokalnog parlamenta večeras je odlučio da će se o povjerenju Carevića razgovarati danas, iako je prethodno bilo zakazano za petak. Sve to nakon burnog skupštinskog dana, tokom kojeg je policija u više navrata morala da interveniše kako bi spriječila okupljene građane i simpatizere Demokratskog fronta i Demokrata da se fizički ne obračunaju sa nezavisnim odbornikom Stevanom Džakovićem (nekadašnjim odbornikom Pokreta za promjene). Inicijativu za smjenu Carevića podnijela je doskorašnja vladajuća Crnogorska, što su osim njena tri odbornika, podržalo 11 od 12 odbornika DPS (Gojko Ljubanović nije potpisao), odbornik SD i Džaković.

Inicijativu za smjenu Radovića podnio je DPS i on ima podršku 17 odbornika. Budvanski parlament broji 33 odbornika. Glasom Džakovića, a potom i promjene stava Ljubanovića koji je javno najavio da će glasati za smjenu obojice zvaničnika, aktuelna vlast bi mogla izgubiti skupštinsku većinu. Da će biti vreo politički dan u šatoru ispred zgrade Skupštine opštine, gdje je sjednica održana, bilo je jasno od jutra, nakon što na prvoj sjednici, gdje se razmatrala inicijativa 535 građana za poništenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti, nije bilo kvoruma, jer se novoformirana skupštinska većina nije pojavila.

Već u podne, kada su odbornici DPS i SD, sa tri odbornika Crnogorske dolazili zajedno na sjednicu i okružili odbornika Džakovića, bilo je jasno da će biti incidenata, jer već tada okupljeni građani i simpatizeri, kao i odbornici iz vlasti su otvoreno počeli da prozivaju nezavisnog odbornika da vrati mandat, optužujući ga za korupciju.

Da uđe na sjednicu bilo je zabranjeno doskorašnjem potpredsjedniku Opštine i lideru Crnogorske Vladimiru Bulatoviću, koga je Carević razriješio dužnosti. Bulatović je kazao da je riječ o nastavku pravnog nasilja.

Na početku zasjedanja odbornik DF Đorđije Pribilović zatražio je da se sa dnevnog reda „skine“ predlog o razrješenju Carevića, navodeći da je riječ o nezakonitom i predlogu suprotnom Statutu.

„Umjesto što drže ruku na grudima, treba da se poštuju zakoni ove države“, kazao je Pribilović.

Džaković je sve vrijeme u skupštinskoj sali bio okružen odbornicima DPS-a koji su sprečavali da ne dolazi do fizičkog kontakta, jer su tokom sjednice odbornici DF, kao i predstavnici mjesnih zajednica prilazili i tražili da vrati mandat listi DF. I dok je vršena prozivka odbornika da se glasa za predlog Pribilovića, na svako prozivanje Džakovića u improvizovanoj sali dolazilo je do negodivanja, psovki i ružnih riječi.

Tada je menadžer grada Milo Božović pozvao predsjednika parlamenta da prekine sjednicu i utvrdi ko su osobe u civilu ispred skupštinske sale koje legitimišu ljude.

„Mi znamo da je to policija u civilu. Ako policija treba da bude tu, mora da nosi uniformu, značke, gas maske ili šta već”, kazao je Božović insistirajući da se policijski inspektori povuku.

Odbornik Demokrata Dragan Krapović kazao je da za predlog o razrješenju nije zasjedao skupštinski Odbor za statut i imenovanje i da je to po zakonu obaveza. Uslijedila je pauza, kada su odbornici izašli iz skupštinske sale. Tada je došlo do prvog u nizu incidenta. Predsjednica Upravnog odbora „Mediteran reklame“ Veselinka Kalezić krenula je ka odborniku Džakoviću tvrdeći da se prodao i da će na sjednici otkriti šta je sve dobio od DPS. Kada su odbornici izašli, na platou je desetine okupljenih počelo da upućuje psovke i optužbe na račun Džakovića, nazivajući ga pogrdnim imenima. Odbornci DPS i Crnogorske ponovo su “čuvali” Džakovića, koji je sve vrijeme ćutao.

Zatim i u skupštinskoj sali, gdje su pripadnici obezbjeđenja morali da reaguju. Odbornici DPS Dragana Pima i Snežana Kuč su upozorile predsjednika parlamenta da je odbornicima ugrožena bezbjednost i da je prekršen Poslovnik, jer u sali borave i ljudi koji nikada nisu pozivani na sjednice. Odbornica URA Božena Jelušić je naglasila da je ovo trenutak „kada pristojan svijet odlučuje da izađe iz politike“.

Krapović je nakon sjednice skupštinskog odbora saopštio da taj odbor nije predložio lokalnom parlamentu da odbaci predlog za razrješenje Carevića, jer je nezakonit i protiv Statuta.

Tada je Radović prekinuo sjednicu i otvorio novo zasjedanje, na čijem je dnevnom redu njegova smjena. Iste scene su se ponovile.

Na novoj pauzi odbornici DPS-a su Džakovića odveli u svoju kancelariju, 50- tak metara od šatora, dok su okupljeni uzvikivali pogrdne riječi na njegov račun. I policija je “obezbijedila” pratnju odborniku koji se sumnjiči za korupciju. Povratak Džakovića nakon pauze na sjednicu lokalnog parlamenta izazvao je erupciju nezadovoljstva, pa su okupljeni, među kojima i nekoliko žena, počeli da vuku nezavisnog odbornika za duksericu koju je nosio onemogućavajući mu da uđe. Odbornici DPS i Crnogorske uspjeli su nakon komešanja da uvedu Džakovića u salu.

Kada je i ta druga sjednica prekinuta, Džaković nije smio da izađe iz skupštinske sale u kojoj je došlo do oštrog sukoba odbornika DF i DPS. Komandir budvanskog Centra bezbjednosti Slobodan Kovačević ušao je u salu i izveo Džakovića, koga je odveo u obližnji hotel.

DPS najavio prijave, DF tvrdi da imaju plan da održe kvazi-sjednicu

Lider budvanskog DPS Predrag Jelušić najavio je da će ta partija podnijeti krivične prijave protiv organizatora sjednice SO, kao i svih osoba koje su učestvovale u vrijeđanju i napadu na odbornike.

Sumnjiče ga za korupciju: Džaković i odbornici DPS
Sumnjiče ga za korupciju: Džaković i odbornici DPSfoto: Vuk Lajović

“Ovo nije Budva. Mi treba da živimo jedni sa drugima, ali ovo prevazilazi sve obrasce političkih razlika. Lica koja ste vidjeli da vrijeđaju, psuju i nasrću na odbornike Skupštine opštine Budva, nijesu okupljeni narod, već je riječ o funkcionerima i porodicama funkcionera DF-a i Demokrata, kazao je Jelušić. Odbor SDP u Budvi pozvao je sve partije da se uozbilje i prekinu sa, kako su naveli, cirkusom. “Dajte da uradimo zajednički, sve političke partije i svi odbornici, plan kako da našu Budvu izvedemo na zelenu granu. A biće prilike da se na izborima na jesen svi politički izmjerimo i odlučimo o tome ko će upravljati gradom u naredne četiri godine”, navodi SDP.

Socijaldemokrate su saopštile da je juče bila primjetna “nevjerovatna količina primitivizma u vladajućoj koaliciji, “pojačanoj” sa par dripaca interesno povezanih sa njima, koji su divljali na prostoru ispred šatora, dostiže tragikomični vrhunac”.

Demokratski front je juče upozorio da “DPS zajedno sa Crnogorskom i nezavisnim odbornikom Stevanom Džakovićem ima plan da brutalno kršeći zakon, statut i poslovnik održi paralelnu kvazi-sjednicu u Budvi i na taj način pokuša da smijeni aktuelnu vlast”.

Bonus video: