Budva: Istekao rok za smjenu Carevića

Odbornica DPS ove lokalne skupštine Snežana Kuč je kazala da će o sljedećim koracima obavijestiti javnost

190188 pregleda 1749 reakcija 221 komentar(a)
Carević na sjednici SO Budva, Foto: Vuk Lajović
Carević na sjednici SO Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 31.05.2020. 00:56h

U Budvi je večeras održana sjednica lokalnog parlamenta na kojoj se raspravljalo o smjeni predsjednika Opštine, Marka Bata Carevića.

Odbornik Demokrata Skupštine opštine (SO) Budva Dragan Krapović je kazao da je zakon jasan i da je istekao rok za glasanje o smjeni Carevića.

Sljedeća sjednica je zakazana za 29. jun na kojoj će se raspravljati o smjeni predsjednika Opštine Budva.

Odbornica DPS ove lokalne skupštine Snežana Kuč je kazala da da će o sljedećim koracima obavijestiti javnost.

Odbornici DPS, SD, Crnogorske i odbornik Stevan Džaković napustili su SO Budva, šef parlamenta Krsto Radović je prekinuo sjednicu zbog nedostatka kvoruma.

"Ko gubi ima pravo da se ljuti, ni jedan propis nisam prekršio. Budite sigurni da ćemo se boriti svim sredstvima dok DPS ne padne. Ovo je Budva , bastion koga ćemo čuvari i braniti. Pljačke više nema", kazao je Radović.

Odbornici SO Budva, među kojima Stevan Džaković i Anđela Ivanović, neposredno prije napuštanja sjednice
Odbornici SO Budva, među kojima Stevan Džaković i Anđela Ivanović, neposredno prije napuštanja sjednicefoto: Vuk Lajović

Džaković je uz policijisku pratnju napustio skupštinsku salu.

Carevića je ispred Opštine Budva dočekao veliki broj građana. On je kazao da je pobijedila demokratija i spriječeno protivustavno otimanje vlasti.

Sjednica Skupštine opštine Budva, na kojoj se raspravljalo o inicijativi za smjenu predsjednika Opštine, Marka Carevića, nastavljena je večeras nakon što su pripadnici interventne jedinice sproveli odbornike DPS, SD, Crnogorske i nezavisnog odbornika Stevana Džakovića u improvizovanu salu.

Prije nego što je predsjednik Opštine Marko Carević nastavio svoje izlaganje, odbornica DPS Snežana Kuč je kazala da je predsjednik parlamenta ponovo prekršio Poslovnik, jer su odbornici u govoru Carevića slušali prijetnje i uvrede.

“Tražićemo od nadležnih da preslušaju govor Carevića i utvrde da li je izrekao prijetnje”, kazala je ona.

Šef parlamenta Krsto Radović je optužio Kuč da mu crta mete.

“Želja vam je da me uhapse ove koje ste pozvali da budu oko skupštinske sale, kako bi mogli da izglasate razrješenje. To vam neće poći za rukom, a mi ćemo se u ovoj sali demokratski boriti protiv ovog neustavnog otimanja vlasti”, kazao je Radović.

Odbornica DPS Dragana Pima naglasila je da se krši Poslovnik i da su odbornici slušali govor mržnje.

“Tražim da me uvažavate i poštujete, kao što mi vas uvažavamo”, poručila je Pima.

Carević je potom nastavio svoje izlaganje i ponovo se obratio odborniku Ljubanoviću, pitavši ga da li je on lično za ovakvo "otimanje vlasti".

“Svako ko se bude pridružio ovome gospodinu lopovu Džakoviću od vas, ja ću ga samo zvati tim imenom. Partija koja je uvela Budvu u crno, lopovluk od stotinu miliona eura, upravo oni koji su to uradili, u sudskim presudama, statusa svjedoka saradnika, koji su u zatvoru napredovali univerzitetski, sada su glavni agitatori i kreatori svega ovoga što se sada dešava”, kazao je Carević i poručio:

“Gospodo, budite sigurni da vam neće poći za rukom ono što je pošlo u Nikšiću i Kotoru. Ovo je sramota za Budvu, sramota za Crnu Goru”, kazao je Carević i pozvao da se ide na izbore i "spriječi sramota".

Liderka Crnogorske, Anđela Ivanović, kazala je da po Statutu u ponoć ističe rok za donošenje odluke o eventualnoj smjeni Carevića, te da se nada da će do tada biti donijeta odluka.

Predsjednik parlamenta Krsto Radović je kazao da je za raspravu prijavljeno 86 diskutanata.

Ivanović je kazala da, ukoliko odluka ne bude stavljena na glasanje, svu odgovornost snosi predsjednik parlamenta.

Džaković je pozvao predstavnike DF, Demokrata da njihovi poslanici uđu u parlament i podrže predlog poslanika Aleksandra Damjanovića za izmjenu izbornog zakona. On je kazao da je spreman da provjeri SDT kako njega, tako i Carevića.

Nazvao je "bandom" DF i Demokrate, te rekao da su prevarili narod. Dao je rok od sedam dana.

Kazao je da večeras mora da se stavi na dnevni red smjena Carevića.

Menadžer Opštine Milo Božović pozvao je Džakovića da vrati mandat , a novac koji je, kako tvrdi Božović, uzeo da vrati DPS-u.

" Džakoviću ti se kriješ u kancelariji DPS, a ljudi koje nazivas ruljom su oni koji su te glasali. Oni su ti samo rekli šta si i ko si. Priču koju pričaš o otvorenim listama i praviš žrtvu od sebe, ne prolazi kod građana. Uzeo si pare" , kazao je Božović

Na sjednici je umalo došlo do incidenta nakon što je odbornica Pokreta za promjene Nataša Mitrović bukvalno pet minuta čekala na govornici da Džaković potpiše dokument da vrati mandat koji je uzeo toj partiji. Funkcioner PZP-a Vladislav Mitrović krenuo je ka odborniku DPS Miliji Sekuloviću jer je čuo da je neko neprimjereno dobacio.

Nastalo je koškanje i odbornici i gradski funkcioneri spriječili su Mitrovića, inače supruga odbornice PZP-a da se fizički obračuna. Odbornik Sekulović je kazao da nije dobacivao i situacija se smirila.

Carević je ranije danas, u obraćanju na sjednici SO Budva povodom inicijative za njegovu smjenu, rekao da mu je mizerno da odgovara na prozivke Crnogorske, niti želi “ne daj bože da se pravda”.

“Svi se znamo, svako nosi svoj krst. Svjedoci smo rušenja Ustava Crne Gore. Danas na sceni u Budvi je politička korupcija. Izborna volja građana je prekrojena u Nikšiću, potom u Kotoru, a evo sada pokušavaju i u Budvi”, kazao je Carević.

Navodeći da je sa 35-godišnjim iskustvom kao privatnik došao na mjesto predsjednika Opštine, Carević je kazao da je zatekao katastrofu koju je ostavila vlast Demokratske partije socijalista (DPS).

“Moj prethodnik Dragan Krapović i ja vratili smo 30 miliona vašeg sramnog kriminalnog duga. Za ovih 16 mjeseci koliko sam predsjednik uradilo se više nego za 16 godina. Korupciju smo satjerali u mišju rupu, uveli rad u Opštinu. Nijesam dozvolio da nijedan lični interes bude ispred interesa građana. Gledao sam Opštinu kao svoju kuću, ostvarili suficit”, poručio je Carević.

On je pitao da li je njegova greška to što je urađeno na desetine projekata, koje je taksativno navodio.

Carević je tada kazao da između fotelje i crkve bira ”moju Srpsku pravoslavnu crkvu”.

"Postoje problem i frustracija neostvarenih ljudi. Zamjeraju mi se litije i blokada grada. Sa tri mjeseca sam kršten i od tada sam u crkvi. Ponosam sam što sam stao da branim svetinje i spreman sam da dam život. Nemam dilemu kada je u pitanju moj srpski narod u Crnoj Gori. Između fotelj e i crkve biram moju SPC, biram svoju vjeru, ono što je moja tradicija", poručio je Carević.

Kazao je da im neće "sa kornjačama uspjeti da preuzmu vlast".

"Idemo na izbore. Pripadam onoj generaciji koja ne prodaje vjeru za večeru. Ne izdajem prijatelje zbog politike. Ovo je moja država Crna Gora, ja gradim Crnu Goru tradicionalnim vrijednostima. Vi ste meni rođaci Crnogorci i niko mi nije bliži od vas. Evo, gospodo, izađite na megdan, na izbore. Kako ćete izaći pred građane. Meni je sada inspirativno, i kandidovaću se na narednim izborima. Jer nećemo dozvoliti da dođete više na vlast otimanjem. Gospodo, 'ajde patriotizam da izmjerimo onako kako se svuda mjeri, plaćanjem obaveza ovoj državi, a ne lopovlukom”, poručio je on.

Carević je u svom obraćanju ranije danas vrijeđao nezavisnog odbornika Stevana Džakovića.

“Ti si, Dzakoviću, bio na listi koju sam ja nosio. Tražim da vratiš mandat. Ti si gospodine Džakoviću licemjer, jedan lopov, lažov, gospodin politička prostitutka. Ti si gospodine lopove sinonim divlje gradnje. Prije 20 dana si divlje gradio i molio me. Ja sam kazao da mora da bude po zakonu. Ti se gospodine lopove zalažeš za otvorene liste, evo ti prilika i formiraj svoju listu i idi na izbore”, poručio mu je Carević.

“Vjerovatno si gospodine lopove Džakoviću dogovorio otimanje imovine porodici Rafailović na ostrvu Sveti Nikola. Vitez, a ja kažem plačkonja iz hotela Blue star, će vam u tome pomoći”, kazao je Carević.

Nakon toga Carević se lično obratio i Gojku Ljubanoviću iz DPS.

“Ljubanoviću, nisam te nikada zvao, već samo onda kada je objavljeno da nisi potpisao inicijativu. Tada sam ti rekao da nemaš nikakvu obavezu prema meni i da te jednostavno rasteretim. Ti si mi tada rekao da prolaziš torturu već dva mjeseca. Mi smo Grbljani, znamo se. ovo liči da ste istrgovali, vaša partija je sinonim trgovime i ne zamjeravam vam”, kazao je Carević.

On je poručio Ljubanoviću da nije lijepo u 67. godini priča neistine.

“Na televiziji ste rekli da Vas niko nije pritiskao, a meni ste ispričali da ste prošli torturu. Znate, ja imam životinje i od njih je najvažnija koža, meso, dlaka, đubrivo, a šta je važno od čovjeka. Nije ni koža, ni dlaka... već najveća vrijednost je riječ, mirna savjest i istina”, kazao je Carević.

Naveo je da je došlo vrijeme moralnog posrnuća.

"Ljubanoviću, ima jedna izreka kod nas Grbljana - od tuđega lije tuga”. U Grblju smo se podizali i Vi i ja da ne otimamo tuđe. Žao mi je što ste sada u ovome. Mislio sam da mi u Grblju poslije moga seljanina (prim. aut. Svetozar Marović) nećemo imati biše političkih katastrofa. Ovo vama nije trebalo. Pozivam vas, da neko ko je najstariji ovdje riješi ovu sprdnju i date glas za skraćenje mandata i idemo na izbore”, kazao je Carević.

Prije nego što se obratio, Prvi čovjek Budve je zatražio minut ćutanja povodom poginulih u dvijema saobraćajnim nesrećama.

Nakon punih 45 minuta govora, šef parlamenta je odredio jednočasovnu pauzu za ručak.

Nakon završetka sjednice, Ljubanović je tada prišao Careviću, govoreći mu da on ne želi da bude Drago Đurović i da glas.

Policija je ponovo morala da sprovede Džakovića do kancelarija Crnogorske u zgradi Zavoda za izgradnju.

Nezavisni odbornik u Skupštini opštine Budva, Stevan Džaković, kazao je ranije popodne na konferenciji za novinare da on podržava inicijativu Crnogorske, te kazao da niti je bio otet ili drogiran.

Kazao je da mu je prijetio gradski menadžer Milo Božović.

Uz mjere obezbjeđenja, odbornici DPS, Crnogorske, SD i Džakovic su ušli u salu.

Džaković je na presu kazao da ljudi koji su skandirali ovih dana i ispred njegove kuće to nisu činili ispred kuće Rajka Kuljače, Svetozara Marovića, Miloša Marovića i Lazara Rađenovića.

Liderka Crnogorske Anđela Ivanović je, obrazlažući inicijativu za smjenu Carevića, rekla da je prvi čovjek Budve prekršio koalicioni sporazum i navela umiješanost u milionske korupcionaške afere.

“Carević, iako se koalicionim sporazumom obavezao, nije bio predsjednik svih građana, pošto je bio predsjednik crkvenog odbora. Postoje brojne afere u koje je uključen Carević, od uzurpacije zemlje u Krimovici, zakupa plaže Ploče, do angažovanja firme Asfalt beton u opštinskim projektima. Umorna sam od toga da Budva uvijek bude na mapi gdje se predsjednici Opštine optužuju za najteža krivična djela”, kazala je Ivanović.

Njeno obrazloženje inicijative, odbornik DF Đorđije Pribilović je kazao da ne postoji u dokumentu dostavljenom odbornicima, već da Carevića smjenjuju isključivo što nije donio strategiju razvoja grada.

Odbornica Demokrata koja je prethodno bila u Demosu, Dragana Vujović, reagovala je na prozivku da je i ona promijenila partiju, te da je postupak Džakovića opravdan.

“Ja sam domaćica, nisam pravnik. Ali u Ustavu jasno piše da se ne smije mijenjati izborna volja građana. Ja sam promijenila partiju zbog političkih razloga oko predsjedničkih izbora. Ali nisam prevarila izbornu volju građana, jer su i jedna i druga partija ostale na istoj strani, boreći se za bolju Budvu i protiv DPS. Niti me je ko kupio, niti može”, poručila je Vujović.

Odbornica DPS Snežana Kuč kazala je ranije da je ta partija tražila od Centra bezbjednosti Budva da garantuje bezbjednost odbornicima koji su juče bili izloženi torturi i vrijeđanju. Ona je kazala da će, ukoliko im na sjednici ne bude garantovana bezbjednost, ta partija donijeti odluku da li će prisustvovati.

Odbornik demokrata Dragan Krapović je poručio da je u pitanju organizovana akcija da agencija za zaštitu raskine ugovor sat prije sjednice, kako bi DPS podnio krivičnu prijavu protiv predsjednika SO Budva.

“E to neće moći. Andrija Nikolić i Predrag Jelušić su zaključani u hotelu Blue star i diktiraju policijskom opsadom Budve. Nećemo da radimo pod policijskom opsadom”, kazao je Krapović.

Odbornik DF Đorđije Pribilović je naveo da za 67 godina ne pamti ovakvu policijsku "opsadu pod kornjačama".

“Policiju je pozvala DPS i ovo je DPS policija. Agencija za zaštitu koja je pod DPS je raskinula ugovor”, kazao je Pribilović.

Njegov partijski kolega Đorđije Vujović zatražio je psihijatrijsko ispitivanje odbornika Džakovića, aludirajući na njegovo ponašanje. Odbornica DPS Snežana Kuč navela je da je policija svih građana i da je ona tu da garantuje bezbjednost, jer to nisu učinili organizatori sjednice. Njena partijska koleginica Dragana Pima okrivila je predsjednika SO da je kreirao ovakav ambijent, gdje im je ugrožena bezbjednost.

“Molim vas, ne možemo se ponašati pristojno, nismo na ulici. Čas nas vrijeđate, čas nas tapšete po ramenu”, kazala je ona.

Odbornik Stevan Džaković je kazao da je prekršen Poslovnik gdje se pominje njegova porodica. “Možete da me ubijete, ne možete me uplašiti”, kazao je on.

Odbornica GP URA Božena Jelušić kazala je da "svi znamo ko su ljudi koji sve brukaju ovih dana."

“Danas svi gubimo, od ovoga neće biti ništa bolje DPS. Ova koalicija mora kredibilno da sudi o sebi. Nije Džaković problem, već država u kojoj se lična karta kupuje za 50 eura”, naglasila je ona.

Sjednica Skupštine opštine (SO) Budva na čijem dnevnom redu je razrješenje gradonačelnika Budve, Marka Carevića, koja je počela oko 13.30 prekinuta je ranije danas na sat i po jer je Služba obezbjeđenja BMB Security, koju je Opština Budva angažovala otkazala obavljanje poslova obezbjeđenja. Predsjednik SO Budva, Krsto Radović odredio je tada pauzu.

Nakon što je određena pauza, u improvizovanoj sali je došlo i do rasprave između Carevića i odbornika DPS Gojka Ljubanovića.

Carević mu je kazao da on politiku i privatnost ne miješa, ali da mu nije jasno kako će Ljubanović pogledati u oči Grbljane koji su mu čestitali što nije potpisao inicijativu za njegovu smjenu.

Pomenuo mu je i da postoje poruke koje je Ljubanović poslao Grbljanima kada su mu čestitali.

Policija nije dala pojedinima da uđu na službeni ulaz Opštine, nakon čega je došlo do rasprave. Sjednicu će obezbjeđivati pripadnici Službe zaštite i spasavanja.

Policija je ranije asistirala dok je salu napuštao nezavsini odbornik Stevan Džaković i on je u pratnji odbornika Crnogorske otišao u kancelarije Crnogorske koje se nalaze u zgradi Zavoda za izgradnju Budve na oko 50 metara od zgrade Opštine.

Džaković i odbornica Crnogorske, Anđela Ivanović
Džaković i odbornica Crnogorske, Anđela Ivanovićfoto: Vuk Lajović

Lider budvanskih Demokrata, Mijomir Pejović je ranije zatražio da sjednica bude odložena jer je, kako je rekao, nezavisni odbornik Stevan Džaković bio drogiran i otet.

Sjednici je prethodio haos zgrade Opštine gdje je interventna jedinica pokušala da rastjera okupljene građane.

Gradski menadžer, Milo Božović je tokom sukoba s policijom rekao da policija nema ovlašćenje i rekao građanima da uđu u zgradu Opštine.

Nakon toga je došao Carević koji je bio na sastanku sa jednim od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrijom Mandićem i rekao policiji da se skloni i da ih pusti da rade.

Policija se još uvijek nalazi ispred zgrade Opštine

Carević je kazao je da je ovo okupacija i da neće pristati da rade dok je oklopljena policija oko skupštinske sale.

Carević je tražio i broj direktora Uprave policije, Veselina Veljovića.

Nakon što su došli odbornici Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrata (SD) , Crnogoske i nezavisni odbornik Stevan Džaković, predsjednica UO Mediteran reklame Veselinka Kalezić kazala je da je nju sinoć policija privela na informativni razgovor.

Carević se prije početka sjednice sastao sa Mandićem.

Mandić i Carević
Mandić i Carevićfoto: Vuk Lajović

Ispred Opštine Budva postrojila se interventna jedinica policije, pola sata prije početka sjednice Skupštine opštine (SO).

Interventna jedinica policije
Interventna jedinica policijefoto: Vuk Lajović

Policija je svuda oko improvizovane skupštinske sale i legitimiše sve koji namjeravaju da priđu improvizovanoj sali.

Bonus video: