MJU: Radović prekršio zakon, nije omogućio glasanje o smjeni Carevića

Skupština opštine je morala da donese Odluku o predlogu za razrješenje u roku od 30 dana od dana podnošenja predloga, navode iz Ministarstva javne uprave

16941 pregleda 470 reakcija 27 komentar(a)
Radović, Foto: RTV Budva
Radović, Foto: RTV Budva

Predsjednik Skupštine opštine Budva, Krsto Radović, bio je dužan da sazove sjednicu lokalnog parlamenta u roku od 15 dana od dana podnošenja predloga za razrješenje predsjednika Opštine, Marka Carevića, a Skupština opštine je morala da donese Odluku o predlogu za razrješenje u roku od 30 dana od dana podnošenja predloga, saopšteno je iz Ministarstva javne uprave.

Iz tog Vladinog resora su to naveli u odgovoru na pitanje RTCG da li su prekršeni Zakon o lokalnoj samoupravi i Statut opštine Budva zbog toga što nije bilo omogućeno odbornicima da se u predviđenom roku izjasne o inicijativi za smjenu Carevića i da li je nastavak sjednice, koji je zakazan za 29. jun u skladu sa Statutom i Zakonom.

"U skladu sa čl. 40 i 62 stav 4 Zakona o lokalnoj samoupravi i članom 76 Statuta Opštine Budva, predsjednik Skupštine opštine Budva je bio dužan da sazove sjednicu Skupštine u roku od 15 dana od dana podnošenja predloga za razrješenje predsjednika opštine, a Skupština je morala da donese Odluku o predlogu za razrješenje u roku od 30 dana od dana podnošenja predloga. Iz navedenog, nesporno proizilazi da je predsjednik Skupštine bio dužan da sazove sjednicu Skupštine, da se sjednica održi, omogući rasprava, izvrši glasanje i da Skupština donese Odluku povodom podnesenog predloga za razrješenje, a sve u roku od 30 dana od dana podnošenja predloga za razrješenje, što se nije dogodilo", saopšteno je iz MJU.

Iz Ministarstva navode da je Radović prekršio Zakon i Statut Opštine.

"U toku same sjednice Skupštine na kojoj se raspravljalo o predlogu za razrješenje predsjednika Opštine, a u šta je šira javnost mogla imati uvid, i pored ukazivanja da se sjednica ne održava u skladu sa poslovnikom, te više puta izrečenih upozorenja od strane odbornika, odnosno podnosilaca predloga za razrješenje, da se rok za odluku povodom predloga mora ispoštovati, predsjednik Skupštine nije omogućio glasanje o predlogu u roku od 30 dana od dana podnošenja predloga, što je suprotno Zakonu i Statutu Opštine. Predsjednik Skupštine je, imajući u vidu da je rok za odlučivanje o predlogu za razrješenje predsjednika Opštine 30 dana od dana podnošenja predloga, bio dužan da sazove sjednicu u što kraćem roku, a s obzirom na to da rukovodi njenim radom, stvori uslove za njeno nesmetano održavanje i omogući odbornicima da se izjasne o predlogu za razrješenje predsjednika opštine i o predlogu glasaju u roku od 30 dana od dana njegovog podnošenja", navode iz MJU.

Takođe, predsjednik Skupštine je, kako ističu iz MJU, u situaciji kada dinamika i način rada sjednice kojom rukovodi prijeti da ugrozi zakonske i statutarne rokove, a posebno imajući u vidu datum za koji je sazvao sjednicu Skupštine, imao obavezu da u skladu sa članom 76 Poslovnika o radu Skupštine, predloži skupštini da se rasprava odvija u jednom krugu i da se odredi i drugačije trajanje izlaganja odbornika, kao i da govori samo određeni broj predstavnika Kluba odbornika, a sve u cilju poštovanja rokova koje diktiraju Zakon i Statut.