Bild pita za hapšenje sveštenika

Ona je podsjetila da je u martu u Budvi, sveštenik bio pritvoren 72 sata zbog kršenja predviđenih mjera za sprečavanje širenja COVID-19, te da je policija u Kotoru privela još jednog srpskog pravoslavnog sveštenika i tri vjernika na ispitivanje, zbog održavanja vjerske službe na groblju

5252 pregleda 3 komentar(a)
Dominik Bild, Foto: Europarlament
Dominik Bild, Foto: Europarlament
Ažurirano: 02.06.2020. 11:16h

Poslanica Evropskog parlamenta iz francuskog Nacionalnog fronta Dominik Bild zatražila je od Evropske komisije odgovor na pitanje kako će osigurati da se sprovode mjere zaštite od koronavirusa u Crnoj Gori, a da se ne krše sloboda savjesti i religije, koje su predviđene članom 9 Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Ona je podsjetila da je u martu u Budvi, sveštenik bio pritvoren 72 sata zbog kršenja predviđenih mjera za sprečavanje širenja COVID-19, te da je policija u Kotoru privela još jednog srpskog pravoslavnog sveštenika i tri vjernika na ispitivanje, zbog održavanja vjerske službe na groblju.

Budvanska policija je u martu uhapsila svešteno lice G. B. (47) iz Srbije zbog kršenja privremene mjere Ministarstva zdravlja o sprečavanju širenja korona virusa.

Iz UP je tada saopšteno da je policija u Manastiru Reževići zatekla 11 građana za vrijeme služenja jutarnje liturgije.

Bild je podsjetila da je Crna Gora u sklopu mjera zaštite od koronavirusa, od 13. marta zabranila javna vjerska okupljanja.

Ona je istakla da su te odluke donijete u pozadini Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji predviđa registar svih vjerskih objekata koji su bili u državnom vlasništvu prije 1918. godine.

Bild je kazala da bi zakon nanio štetu Srpskoj pravoslavnoj crkvi, sa kojom država još uvijek nije potpisala fundamentalni sporazum kao što je to slučaj sa drugim glavnim vjerskim zajednicama.

“Kako će Komisija osigurati da gore spomenute mjere ostanu u granicama onoga što je neophodno za borbu protiv COVID-19 i da se ne krše sloboda savjesti i religije, između ostalog, predviđene članom 9 Evropske konvencije o ljudskim pravima ?”pita Bild u pitanju upućenom Komisiji.

Bonus video: