URA: Građani platili desetine miliona eura povlašćenim proizvođačima električne energije

Građani Crne Gore će, kao krajnji kupci električne energije, nastaviti da plaćaju naknadu za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije

1015 pregleda 709 reakcija 3 komentar(a)
Ljiljana Jokić, Foto: GP URA
Ljiljana Jokić, Foto: GP URA

Ukoliko se usvoji Nacrt Zakona o energetici, a nakon Izvještaja o sprovedenoj javnoj raspravi o Nacrtu Zakona o energetici vjeruju da hoće, građani će nastaviti da plaćaju velike sume novca koje će otići u džepove investitora, tvrdi Ljiljana Jokić iz Građanskog pokreta URA.

Ona kaže da je javna rasprava održana bez organizovanja okruglih stolova i tribina, i da je na taj način zainteresovana javnost uskraćena za direktnu raspravu po ovom pitanju a koje je, smatra Jokić od značaja za sve građane.

“Smatramo da je javna rasprava trebalo da se odloži zbog stanja koje je proizveo COVID-19”, navodi Ljiljana Jokić.

Pojašnjava da će građani Crne Gore, kao krajnji kupci električne energije, nastaviti da plaćaju naknadu za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije.

“To će plaćati kao dodatak na cijenu električne energije”, rekla je Jokić.

Ona ističe da URA smatra da Zakon treba redefinisati na način da nema promotivnih i podsticajnih mjera na način kako je to trenutno regulisano.

“Treba uzeti u obzir da su u proteklih nekoliko godina građani platili na desetine miliona eura subvencija. Pitanje je, kakvu su korist osjetili građani? I šta se desilo sa našom prirodom a naročito rijekama koje su upotrijebljene ili bolje rečeno zloupotrijebljenje kroz mHE”, navela je Jokić.

Dodaje da je Građanski pokret URA jedna partija koja je poslala primjedbe i sugestije na Nacrt Zakona o energetici.

“Smatramo da je izuzetno važno da se ovakvim temama bavimo svi jer donošenjem ovog Nacrta Zakona se direktno utiče na kućni budžet građana i na našu prirodu”, zaključuje Jokić.

Bonus video: