Demos: Vlast se nije odrekla strategije "jedan zaposleni, četiri glasa"

Iz Demosa poručuju da se zalažu za ozbiljnu reformu javnog sektora, na način da se broj zaposlenih prilagodi stvarnim potrebama društva

672 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Demos
Foto: Demos

Kadrovski plan Vlade, kojim je definisano da u tekućoj godini bude zaposleno 845 službenika u organima državne uprave, predstavlja još jednu u nizu potvrda da se vladajuća kasta u Crnoj Gori još uvijek nije odrekla svoje sada već čuvene izborne strategije – jedan zaposleni, četiri glasa, saopšteno je iz Demosa.

"Sve dobija na nevjerovatnoj neodgovornosti i licemjerstvu u svijetlu činjenice da je upravo sama Vlada početkom ove godine produžila moratorijum na zapošljavanje u javnoj upravi, koji je uveden još 2018. godine. U tom dokumentu se, između ostaloga, pozvala i na ispunjavanje obaveza prema Evropskoj komisiji i Svjetskoj banci, koje su izričito zahtijevale racionalizaciju glomaznog javnog sektora u Crnoj Gori. Valja podsjetiti da je i Državna revizorska institucija u izvještaju koji je objavljen krajem prošle godine konstatovala da je, i pored postojećeg moratorijuma, došlo do povećanja bruto zarada za zaposlene u javnom sektoru", navode iz Demosa.

Jasno je dakle, kako navode iz te partije, da je izborna neregularnost vrhovna „vrijednost“ za vladajuću elitu u Crnoj Gori i da je zbog nje spremna da dodatno "unizi poziciju kako građana, tako i naše zemlje kod međunarodnih partnera, iako se već suočavamo sa faktičkom blokadom procesa integracija".

"Preostaje nam da zaključimo da je ovako nedgovorno i antidemokratsko djelovanje Vlade jedino možda u harmoniji sa Đukanovićevim predizbornim vicem o 40 000 novih radnih mjesta. Sada ostaje da Uprava za imovinu uskoro pokrene hitnu nabavku kontigenta novih stolica, kako novozaposleni ne bi morali da stoje u već pretrpanim kancelarijama", stoji u saopštenju Demosa.

Iz te partije poručuju da se zalažu za ozbiljnu reformu javnog sektora, na način da se broj zaposlenih prilagodi stvarnim potrebama društva, a da zapošljavanjem stručnih, "a ne partijski podobnih", državne institucije konačno postanu kvalitetan servis kakav građani Crne Gore zaslužuju.

Bonus video: