ČUVENI POLITIKOLOG

Fukujama: Đukanović je efikasan, ali ne vodi demokratsku državu

"Crna Gora nije mnogo uradila da uđe u Evropsku uniju u ovom trenutku", smatra američki politikolog

33011 pregleda 253 reakcija 57 komentar(a)
Fukujama i Đukanović, Foto: Predsjednik.me
Fukujama i Đukanović, Foto: Predsjednik.me

Čuveni američki politikolog Frensis Fukujama kazao je da predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića doživljava kao efikasnog političara, ali da ne smatra da vodi demokratsku državu.

"Crna Gora nije mnogo uradila da uđe u Evropsku uniju u ovom trenutku. Prošlog ljeta sam dugo razgovarao sa Đukanovićem kad sam bio u Podgorici. Mislim da je on efikasan političar, ali ne smatram da vodi demokratsku državu", naveo je Fukujama u razgovoru za Glas Amerike.

On je istakao i da nije isto članstvo u NATO i EU, jer se po pitanju NATO više radi o strateškom savezu i naveo primjer Turske koja je članica, a nije demokratija.

Upitan da li Srbija i Crna Gora mogu da slijede svoj put ka Evropskoj uniji u svjetlu najnovije ocjene Fridom Hausa o padu u upravi, slobodi govora i medija, pravosuđa, Fukujama kaže da ne mogu, jer u EU postoji nespremnost za dalje proširenje zbog osjećanja da su prerano primili neke zemlje.

"Mislim da je jedan od problema koje je EU imala što je pustila druge zemlje iz regiona kao što su Bugarska i Rumunija, da nazaduju nakon što su primljene. Nivo korupcije je počeo da raste...A kada imate zemlju koja ni ne djeluje posebno zainteresovano da uđe u Uniju ili ne sprovodi neophodne reforme, to nema smisla sa evropskog stanovišta", kazao je.

Fukujama je ocijenio da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koristi korona krizu kao način da poveća svoju izvršnu vlast, isto kao Viktor Orban i neki drugi lideri u regionu i da Srbija ide u autoritarnom smjeru, te da ide sporije ka EU.

"U nekom momentu... ili možda smo već došli do te tačke, gdje će svaka ideja o članstvu u EU biti nemoguća, jer je EU zasnovana na sistemu vrijednosti, koji ne podržava ili ne personifikuje trenutni režim u Beogradu", rekao je Fukujama.

On je ocenio da srbijanska vlada nije previše zainteresovana za EU i da ne želi da radi na ispunjavanju kriterujuma za pristup.

"Zaista mislim da će se proces usporiti, možda zaustaviti ili čak krenuti unazad", poručuje Fukujama.

"Želi da predstavi zapadnoj javnosti, Briselu i Berlinu i drugim prijestonicama da je i dalje na putu ka članstvu u EU, ali i produbljuje saradnju sa Rusijom i sa Kinom. U stvari, raniji napori da se ostane na strani Zapada, su način da se izbjegne kritika sa Zapada", navodi on.

Fukujama sumnja da će uskoro biti riješen problem Kosova, dodajući da mu se čini da i sa strane Beograda i sa strane Prištine - postoji otpor tome.