Carević: Mogu se sastajati po kazamatima i pećinama, biće gubitnici kada narod bude odlučivao

Danas nastavak rasprave o smjeni predsjednika budvanskog parlamenta Krsta Radovića

21402 pregleda 573 reakcija 34 komentar(a)
Nova većina spremna da ih smijeni: Radović i Carević, Foto: Vuk Lajović
Nova većina spremna da ih smijeni: Radović i Carević, Foto: Vuk Lajović

Krnja vladajuća koalicija u Budvi neće dozvoliti da novoformirana skupštinska većina organizuje paralelnu sjednicu i smjeni predsjednika lokalnog parlamenta Krsta Radovića (Demokrate), rekao je “Vijestima” gradonačelnik Marko Bato Carević (Demokratski front), poručujući da će se svim zakonskim sredstvima boriti da se ne sprovede kotorski scenario.

“Mogu se oni sastajati po svim njihovim kazamatima i pećinama, ali to građani znaju i to je važnije. Hoće li preuzeti vlast na dva ili tri mjeseca, nije ni to važno, jer znam sigurno da će biti apsolutni gubitnici kada narod ponovo na izborima bude odlučivao”, rekao je Carević “Vijestima”.

DPS je navodno spreman da u slučaju da Radović danas ne bude smijenjen, organizuje “svoju” sjednicu sa koalicionim partnerima na lokalnom nivou i izglasa nepovjerenje tom funkcioneru, a zatim i Careviću.

Tako je preuzeta i vlast u Kotoru, nakon što je dio odbornika SDP-a podržao inicijativu DPS-a.

U DPS juče nijesu bili spremni da kažu da li spremaju paralelnu sjednicu.

Budvanski parlament ima 33 odbornika, u savezu koji vrši vlast je 16 predstavnika građana iz DF-a, Demokrata, SNP-a, DEMOS-a, GP URA i SDP-a.

Nova skupštinska većina ima 17 odbornika iz DPS-a, Crnogorske, Socijaldemokrata i uz njih je nezavisni odbornik Stevan Džaković (bivši odbornik Pokreta za promjene).

U petak je počela i prekinuta sjednica na kojoj se razmatrala inicijativa DPS-a za smjenu Krsta Radovića.

 Protesti građana zbog dešavanja u Budvi (arhiva)
Protesti građana zbog dešavanja u Budvi (arhiva) foto: Vuk Lajović

Iz lokalnih odbora partija potvrđeno je „Vijestima“ da će se danas pojaviti u šatoru (montažno-demontažnom objektu) postavljenom ispred zgrade SO, u kome će se održati zasjedanje.

Poruka Instituta za javno zdravlje je da i ako bude objavljen kraj epidemije, mjere distance od dva metra u zatvorenom prostoru između osoba, i dalje ostaje na snazi, što kako je pojašnjeno u skupštinskoj službi, improvizovana sala biće mjesto za održavanje sjednice.

Iako su praktično prvu rundu „dobili“ jer su odložili izglasavanje povjerenja gradonačelniku Careviću, nakon što je u subotu u ponoć istekao 30-dnevni rok u okviru koga je odbornički saziv bio obavezan da se izjasni, današnja sjednica je ključna za opstanak vladajuće koalicije, jer bi u slučaju da bude razriješen šef parlamenta Krsto Radović, ubrzo bio smijenjen i prvi čovjek Budve.

Pozivam građane da ne dižu tenzije, mi ćemo se boriti kroz institucije sistema, kazao je Carević

U vladajućoj koaliciji ne vjeruju da će odbornici nove većine, predvođeni DPS-om, moći da izađu iz sale i odmah prije ponoći organizuju nastavak sjednice na kome bi razriješili Radovića.

Tvrde da je sjednica zakazana i odvija se po Zakonu o lokalnoj samoupravi i Statutu opštine.

Carević podsjeća da sjednica na kojoj se odlučuje o njegovom povjerenju nije završena, kako to tvrde u DPS, već se nastavlja 29. juna.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo javne uprave nije adresa koja odlučuje o zakonitosti sjednice, već to mogu da provjere pred Upravnim sudom.

„Kada je DPS u pitanju, spekulacije su ime i prezime te družin. Ko gubi ima pravo da se ljuti, mogu da rade šta hoće i kako hoće, ali to neće ići kao u Kotoru. Malo su se preračunali, moraće se poštovati zakon i institucije postoje koje će rješavati. Ne znam sa kojim obrazom mogu doći na ovu sjednicu, poslije svega. Nijesu građani Budve zaboravili neke stvari koje je radila vlast koju je predvodio DPS“, kazao je Carević.

Lider budvanskog DPS-a Predrag Jelušić nije želio da komentariše da li će nova većina organizovati paralelnu sjednicu i izglasati smjene budvanskih čelnika, kao što je to najavio provladin list “Pobjeda”.

Liderka Crnogorske Anđela Ivanović kazala je “Vijestima” da očekuje da će na današnjoj sjednici biti poštovana pravila i procedure i da će odluka biti donesena.

Ministarstvo javne uprave ocijenilo je prije dva dana da je šef parlamenta prekršio propise prilikom organizovanja i održavanja sjednice na čijem je dnevnom redu bila smjena Carevića.

Radović je te navode odbacio, tvrdeći da je pođtovao zakon, te da ministarka Suzana Pribilović ima dvostruke aršine kada su Podgorica i Budva u pitanju, jer daje različita mišljenja.

DPS je najavio krivičnu prijavu protiv Radovića.

Lokalni izbori u Budvi trebalo bi da budu održani u septembru, ali zbog promejene Zakona o lokalnoj samoupravi to može da se odloži za još tri mjeseca.

Perovićeva: Ne dajte da se primi kotorski pelcer koji je aminovao i sud

“Budvanska dešavanja doživljavam kao copy paste situaciju kotorskih dešavanja iz prošle godine, zbog čega imam ljudsku, a nadasve stručnu, potrebu da dam podršku budvanskoj vlasti za sve što rade. Ovo i tim prije, jer, sve što su do sada uradili je u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, Statutom i Poslovnikom SO Budva, svidjelo se to ili ne budvanskoj matematičkoj skupštinskoj većini i njihovim mentorima na državnom nivou”, saopštila je bivša predsjendica SO Kotor Dragica Perović (DSS).

Ona podsjeća na upozorenja da će kotorski scenario, ukoliko bude aminovan od strane Vlade i nadležnog ministarstva, a zatim i od (ne)zavisnog sudstva, kako navodi, postati model i biti pelcer „demokratskog“ ponašanja i u drugim opštinama.

“Istina, mi smo u Kotoru imali „sreću“ da je aktuelna pajser vlast, izabrana na Vardarskoj skupštini, imala i pomoć prijatelja, konkretno Skupštinu CG, koja je čak u toku postupka otimačine vlasti usvojila Zakon o izmjenama i dopunama zakona o lokalnoj samoupravi, koji je od samog usvajanja suštinski tretiran kao Kotorski zakon”, navodi Perovićeva.

Zakazana i posebna sjednica u vezi sa blokadom računa

Krsto Radović je za danas po hitnom postupku, na zahtjev Carevića za podne zakazao hitnu sjednicu loklanog parlamenta, na kojoj bi odbornici trebalo da razmatraju informaciju o rješenju Privrednog suda kojim je po nalogu Ministarstva finansija donijeta privremena mjera zabrane raspolaganja novca Opštini Budva sa bankovnih računa.

MF zatražilo je da Opština vrati 29,3 miliona eura, koja je iz državnog budžeta isplaćena uoči Nove godine njemačko austrijskom koncernu WTE/EVN po osnovu aktivirane garancije koju je država dala Opštini za kredit za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u prijestonici turizma.

Iz MF su ranije objasnili da su bili prinuđeni jer nisu uspjeli dosadašnji razgovori sa predstavnicima Opštine Budva, a tvrde da su nuđene i državne garancije za kredit kojim bi Opština platila dug državi.

Opština spori da je dužna, navodeći da je u pitanju državna garancija i kažu da neće da plate “ni cent korupcije dok Specijalno tužilaštvo ne utvrdi koliko je organizovana kriminalna grupa Svetozara Marovića opljačkalla Budvu u ovom projektu”

Bonus video: