"SKREĆU PAŽNJU SA UNUTRAŠNJIH PROBLEMA"

Darmanović: Politički vrh Srbije nastavlja sa izazivanjem podjela i tenzija

"Tačno je da sam izjavio da se Srbija miješa u unutrašnje stvari Crne Gore i sad vam to ponavljam. Posebnu ulogu imaju režimski mediji u Srbiji, rekao bih da ni u Miloševićevo vrijeme nije bilo ovoliko mržnje u medijskoj kampanji protiv Crne Gore"

11001 pregleda 270 reakcija 56 komentar(a)
Srđan Darmanović, Foto: Shutterstock
Srđan Darmanović, Foto: Shutterstock

Srpski državni vrh sa medijima koje kontroliše, a potpomognut svojim političkim saveznicima u Crnoj Gori koristi priliku da stvara ili podiže tenzije u Crnoj Gori, kako bi pod izgovorom navodno ugroženih srpskih interesa izazvao političku nestabislonst, ali i skretao pažnju sopstvene javnosti sa unutrašnjih problema, afera i neriješenih pitanja.

To je kazao ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović odgovarajući na pitanje poslanika Demokratskog fronta Miluna Zogovića.

Zogović je tražio od Darmanovića da kaže da li je njegova izjava da postoji miješanje od strane Srbije u unutrašnje stvari Crne Gore manipulacija ili argumentovana optužba.

"Tačno je da sam izjavio da se Srbija miješa u unutrašnje stvari Crne Gore i sad vam to ponavljam. Posebnu ulogu imaju režimski mediji u Srbiji, rekao bih da ni u Miloševićevo vrijeme nije bilo ovoliko mržnje u medijskoj kampanji protiv Crne Gore", rekao je Darmanović.

On je podsjetio da se i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh SPC Irinej sastajali kako bi "štošta kazali što nikako ne bi trebalo da bude njihov posao".

Darmanović je podsjetio i na izjave ministra vanjskih poslova Srbije Ivice Dačića, ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina i premijerke Srbije Ane Brnabić.

"Ovakva retorika ne priliči dobrim susjedima već može biti jedino što jeste, nastavljanje sa izazivanjem podjela i tenzija, utiče na dešavanja u Crnoj Gori, posebno u susret izborima u obje države", rekao je Darmanović, podsjećajući da politički vrh Srbije podržava proteste SPC nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Kazao je i da nije politička odluka da se ne otvori granica sa Srbijom, već je donijeta na preporuku struke.

"Crna Gora nije otvorila granice za saveznice iz NATO-a Italiju, Španiju, Belgiju, Holandiju, Veliku Britaniju na osnovu istog kriterijuma", rekao je Darmanović. 

On je podjetio da će se za svaku državu koja bude imala 25 zaraženih na 100.000 stanovnika i manje granica biti sukcesivno otvarana i da bi Srbija na taj nivo mogla doći u naredne dvije ili tri sedmice.

"Samim tim će i pitanje otvaranja granice biti riješeno", kazao je Darmanović.

Pitao je i da li je Srbija zabranila letove sa Kipra koji je prema njoj postupio isto kao i Crna Gora, te zbog čega neke od NATO saveznica Crne Gore nisu zabranile letove Montenegro Airlinesa za koje takođe nisu otvorene granice. On je dodao da je državni vrh Srbije, na odluku susjedne suverene zemlje, koja želi da zaštiti zdravlje svojih građana, državni vrh i režimski mediji odgovorili su lavinom nekontrolisanih optužbi i vokabularom iz 90-ih godina.

Zogović je izlaganje Darmanovića nazvao "najobičnijim političkim pamfletom".

"Srbija nije naš navodni prijatelj nego bratska i prijateljska država", rekao je Zogović podsjećajući na odluku Hrvatske da otvori granice, ali Crna Gora nije na spisku "jer ste ih prevazišli u antisrpksoj histeriji".

Preporučujemo za Vas