Carević: Ovo je zastiđe, treba li da pustimo da fekalije plivaju gradom

“Da fekalije plivaju po gradu, jer očito je to najbolje rješenje one grupacije koja ovdje pokušava da na kriminalan način preotme vlast. Ovo je jedno zastiđe, ovo je nezamislivo da radi neko ko treba da brine, bez obzira što smo opozicioni grad. Da li je to taj demokratski odnos. Stara je izreka” što mačka koti, to miš lovi”, ne može se ta grupacija odreći starih navika. Žao mi je što će to plaćati građani”, kazao je on

19442 pregleda 206 reakcija 29 komentar(a)
Sjednica počela minutom ćutnje zbog smrti Rajka Kuljače, Foto: Vuk Lajović
Sjednica počela minutom ćutnje zbog smrti Rajka Kuljače, Foto: Vuk Lajović

Sjednica lokalnog parlamenta koju je na zahtjev gradonačelnika Budve Marka Carevića po hitnom postupku zakazao za danas u podne predsjednik Skupštine opštine Krsto Radović nije održana, jer nije bilo kvoruma.

Odbornici novoustavljene većine, njih 17 iz redova DPS, SD, Crnogorske i nezavisni odbornik Stevan Džaković, nijesu došli na sjednicu, gdje se trebalo razmatrati o blokadi opštinskog računa.

Privredni sud je na zahtjev Ministarstva finansija donio privremenu mjeru kojom se budvanskoj opština zabranjuje raspolaganje novcem na svim svojim bankovnim računima.

Blokada je nastupila jer resor Darka Radunovića traži od lokalne uprave da vrati 29, 3 miliona eura državne garancije koju je uoči Nove godine naplatio njemačko-austrijski koncern WTE/ EVN na ime neizvršavanja obaveza na ime gradnje postrojenja za tretman otpadnih voda u Bečićima.

Prije početka sjednici odbornici vladajuće koalicije (DF, Demokrate, SNP, URA) odali su minutom ćutanja počast preminulom bivšem gradonačelniku Rajku Kuljači.

“Zbog totalne blokade, sazvao sam sjednicu, cijenići da ćemo biti svi odgovorni i raspraviti ovu situaciju, a sve u interesu građana Budve. Ovo je klasična politička priča i žao mi je što će sve građani da plaćaju. Sve što se loše desi ide po džepu građana. Ne mogu da vjerujem, da je ovdje politika uslov svih uslova. Ako bi se to gledalo, uzročnici svih problema su upravo oni koji danas blokiraju. Vratili smo 35 miliona eura njihovih nečasnih radnji, pustili smo postrojenje u rad”, kazao je Carević nakon prekida sjednice.

On je kazao da je Privredni sud napravio kardinalni potez.

“Dobili smo tužbu 19. maja, iako smo imali rok od 15 dana da se žalimo, sud je nakon osam dana donio privremenu mjeru. Uputili smo žalbu devetog dana, šest dana prije isteka roka, to ništa nije uvaženo. Žurilo se da se donese rješenje dan prije sjednice za moju smjenu. Neka građani vide o čemu se radi. U toj žurbi, sud je ispustio da upiše PIB Opštine, pa je donio dopunsko rješenje, koliko se žurilo da se što prije blokira Opština i izvrši pritisak. Što je brzo, to je i kuso. Treba da vide građani kakav je odnos državne vlasti prema opozicionom gradu”, naglasio je Carević.

Prema njegovim riječima grad znog svih ovoh pritisaka dolazi u situaciju da zaustavi postrojenje.

“Da fekalije plivaju po gradu, jer očito je to najbolje rješenje one grupacije koja ovdje pokušava da na kriminalan način preotme vlast. Ovo je jedno zastiđe, ovo je nezamislivo da radi neko ko treba da brine, bez obzira što smo opozicioni grad. Da li je to taj demokratski odnos. Stara je izreka” što mačka koti, to miš lovi”, ne može se ta grupacija odreći starih navika. Žao mi je što će to plaćati građani”, kazao je on.

On je kazao da je sa ministrom Radunovićem imao korektan razgovor i trebala je Skupština danas da donese neki zaključak.

Krapović: Ovo je partijska direktiva

Bivši gradonačelnik i odbornik Demokrata Dragan Krapović je kazao da je uloga Privrednog suda žestoko politizovana. On je poručio da je u pitanju partijska direktiva i u dijelu Ministarstva finasija i u Privrednom sudu.

“Razumijem što odbornici DPS nijedu došli, jer ovo je projekat koji je pokrenula budvanska OKG, kada je Vlada na čelu sa Milom Đukanovićem i Igorom Lukšićem koji je potpisao granciju, svesrdno podržala kriminalni i falični projekat. Sada je to na kraju kulminiralo blokadom računa, što je urađeno nelegalno i politički, na kraj mjeseca kako radnici Opštini, ne bi mogli dobiti plate. Privredni sud nije nadležan i nije mogao da donese privremenu mjeru. Na Osnovnom sudu im tako nešto ne bi prošlo, jer blokirate Opštinu, koja ne može pobjeći. Vjerujem da će privremena mjera pasti i neće pogoditi svoj cilj”, kazao je Krapović.

Moralo se prvo, kako je kazao postići dogovor Opštine i Vlade, koja takođe treba da snosi jedan dio posljedica za ovaj problem. Kazao je da se sjednici nijesu odazvali predstavnici Tužilaštva, Ministarstva finansija, te da građani treba da sami zaključe.

Jelušić: Nezakonitom sjednicom skreću temu sa dugogodišnje blokade rada Opštine

Lider budvanskog DPS Predrag Jelušić kazao je da odbornici te partije nijesu došli na sjednicu koja je zakazana uz kršenje zakona, Statuta i Poslovnika Skupštine opštine.

“Tema koja je delegirana, niti može biti kvalifikovana za hitnu sjednicu, niti je zakazana po hitnom postupku kako podrazumijeva Statut i Poslovnik o radu parlamentu. Prostim jezikom treba reći šta je suština. Na ovakav način želi se dati legitimitet predsjedniku Opštine, daju ona prava koja već izvorno ima po zakonu i Statutu. Ne treba delegirati prava nikome da radi ono što mu je u nadležnosti njegovog posla. Povod zakazivanja ovakve sjednice, na nezakonit način, je skretanje pažnje ne sa blokade računa, već skretanje sa suštinske teme, duža blokada lokalne administracije u Budvi na koju smo ukazivali više puta, zbog čega su i pokrenute inicijative. Sasvim je jasno da četiri godine mandata, koliko god je ova tema bila teška i izazovna, bilo dovoljno da se na temeljit, savjestan način opštinska administracija riješi problem, a ne da smo došli u ovakvu situaciju”, kazao je Jelušić. Šef parlamenta Krsto Radović sazvao je u 13.30 čadova kolegijum svihpredstavnika političkih partija kako bi se donio neki zaključak.

Bonus video: