SO Budva nije glasala o smjeni Radovića: Vlast pokazala dokument sa jednim, a DPS sa 17 potpisa

Na kraju sjednice došlo je do rasprave o dokumentu predloga za razrješenje predsjednika SO Budva

75131 pregleda 313 reakcija 123 komentar(a)
Radović, Foto: Screenshot/tv budva
Radović, Foto: Screenshot/tv budva
Ažurirano: 04.06.2020. 00:31h

Skupština opštine (SO) Budva nije večeras donijela odluku o razrješenju predsjednika SO Budva Krsta Radovića, nakon što je u ponoć istekao zakonski rok od 30 dana da se izjasni.

Predsjedavajući, Gojko Liješević (Demokratska Crna Gora) je nastavak sjednice zakazao za 29. jun.

Na kraju sjednice došlo je do rasprave o dokumentu predloga za razrješenje predsjednika SO Budva.

Iz vlasti su tvrdili da podneseni predlog za razrješenje nije po pravilniku, jer ga je po njihovim tvrdnjama potpisala samo odbornica Demokratske partije socijalista (DPS) Snežana Kuč, a ne 17 odbornika.

Dragan Krapović (Demokratska Crna Gora) kazao je da predlog za razrješenje predsjednika SO potpisan samo od odbornice Snežane Kuč, a da je od strane 17 odbornika, potpisan samo zahtjev za hitno sazivanje sjednice.

Krapović
Krapovićfoto: Screenshot/tv budva

Mijomir Pejović (Demokratska Crna Gora) je kazao da predlog nije podnijet u skladu sa zakonom.

Odbornica Demokratske partije socijalista (DPS) Snežana Kuč je navela da će sada iz kancelarije DPS donijeti original da su podnijeli u skladu sa zakonom, te da se ne može u pet do 12 objavljivati da je predlog nepotpun.

Krsto Radović, predsjednik budvanskog parlamenta je kazao da predlog nije pravno valjan i da nema utemeljenja, te da Skupština ne može raspravljati.

Đorđe Vujović (Demokratski front) kazao je da se ne može formalno pravno raspravljati o predlogu jer nije podnijet u skladu sa propisima.

Dragana Pima, odbornica DPS upozorila je da se mora voditi računa jer je falsifikovanje krivično djelo.

Krapović je kazao da nije u pitanju falsifikat jer postoji original i svima je materijal podijeljen.

"Iz skupstinske službe da se izvadi original. Niko nije oduzeo stranicu, niti ko želi da podmetne. Ne iznositi optužbe za ono što nije istina”, kazao je Krapović.

Kuč je donijela original gdje ima kompletna dokumentaciju sa dvije strane potpisa.

Sekretarka Skupstine opstine Marija Kusovac donijela je original iz skupštinske službe na kome se vidi samo jedan potpis za predlog za smjenu Radovića.

Kusovac
Kusovacfoto: Vuk Lajović

Krapović je optužio DPS da falsifikuju.

Odbornica DPS Snežana Kuč je pokazala da u njihovom originalu ima 17 potpisa.

Snežana Kuč
Snežana Kučfoto: Vuk lajović

Kuč je kazala da je za njih sjednica završena i da oni neće učestvovati i da će neko krivično odgovarati.

Mijomir Pejović je kazao da skupštinskoj službi nisu predali dokument sa 17 potpisa.

Odbornici DPS su napustili sjednicu.

Predsjedavajući Gojko Liješević je nakon toga konstatovaao da nema kvoruma i zakazao nastavak sjednice za 29. jun.

Carević opet vrijeđao Džakovića: Meni podrška od takvog nitkova, lopova, idiota, nije potrebna

Gradonačelnik Budve Marko Carević (Demokratski front) je tokom rasprave ponovo nazvao nezavisnog odbornika Stevana Džakovića lopovom i zapitao ko je on da dijeli moralne lekcije, a želi da omogući Demokratskoj partiji socijalista (DPS) da se vrati na vlast.

Carević
Carevićfoto: Screenshot/tv budva

"Meni podrška od takvog nitkova, lopova, idiota, nije potrebna", kazao je Carević.

Odbornica Anđela Ivanović iz Crnogorske je kazala da nijesu dozvoljene ružne riječi i iznošenje porodice u javnosti.

Džaković je sa indignacijom odbacio ranije tvrdnje Radovića da je uzeo milion eura da bi srušio vlast u Budvi.

Jelušić: Skratimo mandat, idemo na izbore dostojanstveno

Odbornica Građanskog pokreta URA Božena Jelušić kazala je da sjednica o blokadi računa nije imala kvorum, jer bi bacila svjetlo na ovu gdje se razrješava predsjednik SO.

Jelušić
Jelušićfoto: Screenshot/tv budva

"Slika primitivne Budve je trebala da ode u javnost. Zar je moguće da su građani pristali na ovo što je neko van smislio, da se pljujemo, vrijeđamo. Kome je ovo trebalo dva mjeseca prije izbora? U ovom gradu koji je nakon dugo vremena trebalo da se suoči sa sistemskom korupcijom, koja je opustošila grad, i u posljednje četiri godine imamo benefite. Apelujem na sve nas, mi smo jedan grad, ovdje je nešto importovano, skratimo mandat, idemo na izbore dostojanstveno", kazala je Jelušić

Rađenović: Džaković da traži oprost od građana i vrati mandat; Kuč: Dosta je bilo sa mržnjom i neistinama

Odbornik Socijalističke narodne partije (SNP) Krsto Rađenović poručio je Džakoviću da traži oprost od građana i vrati mandat ili potpiše inicijativu za skraćenje odborničkog saziva.

Odbornica Demokratske partije socijalista (DPS) Snežana Kuč poručila je da izađu i kažu koji je to od odbornika ukrao i da se prestane sa vrijeđanjima.

"Za sve ono što ste rekli, mi nismo nikakva organizovana kriminalna grupa (OKG), niti lopovi, ako imate nešto prijavite tužilaštvu. Dosta je bilo sa mržnjom i neistinama koje iznosite. Za ove riječi će neko odgovarati. Ubuduće vodite računa, dalje sa nama nećete ovako razgovarati", kazala je Kuč.

Rađenović je odgovorio da odbornici DPS nijesu napravili otklon od OKG koja je moćnija od "Pink pantera".

"Nije stamota da kleknete i molite građane za oprost. Za ove tri godine nije bilo afere, pljačke. Nije sramota da kleknete i tražite oprost. Skratimo mandat i idemo na izbore", poručio je Rađenović.

Odbornica DPS Dragana Pima kazala je da sjednica liči na ulicu, a da istup Rađenovića govori o njemu.

I ona je napomenula da je prekršen Poslovnik i da se moraju sankcionisati vrijeđanja odbornika.

Jovanović Džakoviću: Nije tačno da ste vi vlasnik mandata, već građani

Šef kabineta predsjednika Opštine Budva, Nikola Jovanović, pozvao je Džakovića da vrati novac koji je uzeo iz kase Pokreta za promjene (PzP) i kaže gdje je taj novac završio, da li kod brata ili kod koga.

Jovanović
Jovanovićfoto: Screenshot/tv budva

"Nećemo dozvoliti da 300 glasova koje je Demokratski front (DF) dobio , Džakoviću prenesete DPS-u. Postali ste član organizovane kriminalne grupe (OKG). Nije tačno da ste vi vlasnik mandata, već građani i ti isti građani vam sada kažu šta misle o tome. I to je demokratija. Vama bezbjednost nije od nas ugrožena, vas policija vodi i kidnapuje i dovodi", kazao je Jovanović.

Džaković: Mandić i Bečić bježe od neposrednih izbora kao od gube, jer se boje Đukanovića

Nezavisni odbornik Stevan Džaković kazao je da ni zakon ni Ustav ne poznaje institut vraćanje mandata.

Džaković
Džakovićfoto: Screenshot/tv budva

"Odbornik ne može biti opozvan, zakon nisam prekršio, a vi jeste Ustav, jer niko ne smije biti ponižavan, vrijeđan, čemu sam bio izložen. Vodila se medijska hajka na lokalnom javnom servisu. Nosilac suvereniteta je građanin, a ne partija", kazao je Džaković.

Optužio je da vlast sprovodi progon protiv njega da bi ga uplašili.

"Sprovodite linč protiv mene, da bi ostalima u Crnoj Gori koji ne žele da budu sa vama pokazali šta ih čeka.Tražio sam neposredne izbore, što smo imali u Crnoj Gori 1905., za vrijeme Tita. Od toga bježe i Andrija Mandić i Aleksa Bečić kao od gube, jer se boje Mila Đukanovića. Njih dvojica su rak rana politike u Crnoj Gori", kazao je Džaković.

Poručio je da su uzalud prijetnje, psovke, vrijeđanja, prijetnje samoubistvom.

"Zahvaliću se svima koji su meni i mojoj porodici dali podršku. Prozivate moju majku i mislite da će se ona odreći sina da bi vi ostali na vlasti. Slabo je poznajete. Da li su vam crkva i Amfilohije dali blagoslov za ovaj linč?”, kazao je Džaković.

Odgovarajući da po zakonu nije bio dužan da vrati mandat, odbornik Demokratske Crne Gore, Dragan Krapović odgovorio je Džakoviću da je ovdje riječ o moralu i obrazu koga on nema.

Odbornica Demokratske partije socijalista (DPS) Dragana Pima upozorila je građane Budve da se ponovo pokušava produženjem sjednice onemogućiti odbornicima da glasaju.

"Predsjednik Radović je prekršio zakon, dužan je bio da obezbijedi odbornicima u 30 dana se izjasne, da garantuje bezbjednost odbornicima. To nije učinio i sada se ponovo isto želi onemogućiti. Imamo kondiciju, ali Radoviću ako ste demokrata, omogućite glasanje", kazala je Pima.

Ona je rekla da se nastavlja sa pravnim nasiljem.

"Stiče se utisak da su vam draže fotelje. Sve što su DF i Demokrate za protekle tri godine govorili jedni o drugima ima zapisano, optuživali ste se za korupciju, krađu, nepotizam”, kazala je Pima i pozvala Radovića da džentlmenski podnese ostavku.

Radović: Đukanović je šef OKG, Džaković uzeo milion eura da sruši vlast u Budvi

Šef budvanskog parlamenta Krsto Radović je ranije u obraćanju povodom inicijative Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrata (SD), Crnogorske i nezavisnog odbornika Stevana Džakovića za njegovu smjenu, poručio da neće dozvoliti da korupcijom organizovana kriminalna grupa (OKG) ponovo preuzme upravljanje Budvom.

Radović
Radovićfoto: Vuk Lajović

"Ova inicijativa je običan politički pamflet. Čiste i mirne savjesti mogu da kažem da nijesam kršio zakon, niti narušio ugled Skupštine opštine svojim radom", naglasio je Radović.

Prema njegovim riječima Demokrate nikada nisu bježale od rasprave.

"Sada ste u Budvi primijenili korupciju i ucjenu ljudi da otmete vlast. Zna se ko su politički nalogodavci toga. Neko je u tom političkim podzemlju procijenio da su građani zaboravili poharu Budve, od strane OKG na čelu sa Svetozarom Marovićem. Ukradeno je na stotine miliona eura", kazao je Radović.

Upravo je Specijalno državno tužilaštvo (SDT), kako je dodao Radović, sa Svetozarom Marovićem i njegovim sinom Milošem zaključilo sporazum.

"Od toga imamo samo simboličnu sankciju koja se do danas nije počela izvršavati, ni prema Svetozaru, ni prema Milošu", kazao je Radović i naveo da je istom tom SDT uputio desetine urgencija povodom milionskih korupcija u Budvi koje je uradila OKG.

On je upitao odbornike DPS kako su Svetozar i Miloš uspjeli da pređu granicu i napuste Crnu Goru.

"Ćutite? Hoćete sada da preuzmete vlast. Ja to tvrdim, da Marović nije šef OKG, već vaš predsjednik partije Milo Đukanović, jer ne bi mogao da ukrade na desetine miliona eura. Ako mislite da ćete sa njima na izbore i ovdje da šenlučite, grdno ste se prevarili”, kazao je Radović.

Radović je poručio DPS-u da "poslije svega što je Marović uradio, imate političkog obraza da vodite Budvu".

"Zato uvijek DPS nazivam OKG, u stvari ono što jeste. Sada budvanski DPS planira da proda Sveti Stefan, HG Budvansku rivijeru, ostrvo Sveti Nikola Šinavatri, luku Budva investitorima", kazao je Radović i upitao Džakovića da li on to podržava.

Spočitao je lokalnom DPS da nije nezavisan.

"Za svaku tačku i zarez vam dolazi neki Nikolić (Andrija) da vam određuje. Neće moći da tako preuzmete vlast”, kazao je Radović.

On je taksativno naveo šta je gradska vlast uradila, te poručio DPS da je svaki njihov projekat koji su radili, svaka lopata koji su iskopali u Budvi, završio u tužilaštvu.

Kazao je da poštuje Crnu Goru i da je to njegova država i da se prestane na taj način dijeliti ljudi.

Radović se potom obrušio na Džakovića optuživši ga da je od OKG uzeo milion eura da sruši vlast u Budvi.

"Dali ste riječ 2016. da nećete ući u koaliciju sa DPS. Danas ste uz OKG, koja je uništila Budvu. Zgazili ste riječ, prevarili građane Budve. Sveli ste sebe na jednu običnu nulu. Izabrali ste prošlost i bićete prošlost, građani će vas izbjegavati", kazao je Radović.

Onda je počeo da insistira koliko novca mu je ponuđeno, aludirajući na kuću na ostrvu.

"Kažite koliko novca je OKG platila, kolika je cijena vašeg obraza. Da li je milion eura, milion i po, dva miliona. Recite. Izeli ste pare Džakoviću", kazao je Radović.

On je podsjetio da je Džaković tražio milion eura od države da mu plati jer je prijavio aferu TQ Plaza.

"Zato znam da vam je cijena milion. Ako ste mislili da će vam za kuću Šinavatra dati milion, varate se. Kada ste tražili otvorene liste i kada smo to prihvatili, sada ni to ne odgovara. Znači, tražite pare. I te vaše priče o partijskim zapošljavanju i kritici ove vlasti, ostavite drugome, meni lično i predsjedniku Krapoviću ste tražili da zaposlimo vašu užu rodbinu. Sve što ste pričali, palo je u vodu, uzeli ste pare", rekao je Radović.

Milo Duletić (Demokratska Crna Gora) je taksativno navodeći milionske korupcionaške afere u Budvi od privatizacije hotela Avala, Akva parka, bulevara, šetališta u Petrovcu, do desalinizacije i projekta otpadnih voda u kojima su uključeni članovi porodica Đukanović, Marović i OKG, upitao Džakovića kako može upoređivati bivšu i sadašnju vlast.

"Ovo je očigledno korupcija. Kod nas se kaže ljudi se drže za riječ, a volovi za rogove. Vi ste pogazili riječ", kazao je Duletić.

Nakon njegovog izlaganja odbornik DPS Boris Rafailović pokušao je da dođe do skupštinske govornice zbog kako je naveo kršenja Poslovnika.

Riječ mu je oduzeo Liješević i odredio pauzu do 20 časova, jer RTV Budva do tada ne može zbog informativne emisije da obezbijedi prenos.

Džakovića je uz policijsku pratnju sprovela policija do Zgrade zavoda za izgradnju gdje su kancelarije Crnogorske

Kuč: Pejović nezakonito predsjedava sjednicom; Pejović: Liješević može odrediti odbornika da mu pomaže

Odbornica DPS-a Snežana Kuč ocijenila je prije prvog prekida sjednice da odbornik Demokrata Mijomir Pejović nezakonito predsjedava sjednicom, te da su prekršeni Statut, Poslovnik i zakon i zatražila da se glasa.

Ona je navela da neovlašćeno lice predsjedava, te da se dovodi u pitanje legitimnost sjednice.

Ona je navela da pošto predsjednik parlamenta ne može da predsjedava, da to čini najstariji odbornik, a ako on ne može onda potpredsjednik SO.

Pejović je kazao da mu skupštinski propisi dozvoljavaju, jer najstariji odbornik koji predsjedava, u ovom slučaju Gojko Liješević može odrediti odbornika da mu pomaže.

Odbornik Dragan Krapović (Demokrate) zatražio je da se o svemu izjasni skupštinski odbor, nakon čega je određena pauza, čemu su se suprotstavili odbornici DPS tražeći da se glasa.

Pripadnici policije ispred šatora
Pripadnici policije ispred šatorafoto: Vuk Lajović

Nedaleko od šatora u kome se održava sjednica nalaze se pripadnici interventne jedinice pod punom opremom, koji su i obezbjeđivali odbornika Stevana Džakovića, kao i odbornike DPS, SD i Crnogorske pri ulasku u salu.

Bonus video: