Vuković i Maslenikov: Intenziviranje saradnje Podgorice i Moskve doprinijeće normalizaciji odnosa dvije države

Maslenikov je rekao da Rusiju i Crnu Goru povezuju vjekovne spone prijateljstva i konstatovao da se posljednjih nekoliko godina ti odnosi ne razvijaju u željenom smjeru

2196 pregleda 2 komentar(a)
Maslenikov i Vuković, Foto: Glavni Grad Podgorica
Maslenikov i Vuković, Foto: Glavni Grad Podgorica

Crna Gora i Rusija treba da naprave određene korake za normalizaciju odnosa, a saradnja između glavnih gradova dvije države mogla bi da ima značajnu ulogu u tom pravcu, ocijenio je ruski ambasador u Podgorici Vladislav Vladislavovič Maslenikov.

On je, na sastanku sa gradonačelnikom Podgorice Ivanom Vukovićem, kazao da se odnosi Crne Gore i Rusije u posljednjih nekoliko godina ne razvijaju u željenom smjeru.

Maslenikov je, kako je saopšteno iz PG biroa, poručio da obje države treba da naprave određene korake u pravcu normalizacije odnosa, jer je to u interesu građana dvije države.

On je rekao da Rusiju i Crnu Goru povezuju vjekovne spone prijateljstva i konstatovao da se posljednjih nekoliko godina ti odnosi ne razvijaju u željenom smjeru.

Maslenikov je, ukazujući na potrebu postojanja političke volje, naglasio da u narednom periodu obje strane treba da naprave određene korake u pravcu normalizacije odnosa.

“Značajnu ulogu u tom pravcu mogla bi odigrati saradnja između glavnih gradova dvije države, posebno kroz realizaciju različitih kulturnih i humanitarnih aktivnosti”, rekao je Maslenikov.

Kako se navodi, iako su ove godine takve mogućnosti ograničene zbog pandemije koronavirusa, biće razmotrena mogućnost održavanja Dana ruske kulture u Podgorici.

Vuković je istakao da su odnosi Crne Gore i Rusije kroz istoriju bili uvijek bliski i prijateljski i da su se do nedavno konstantno unapređivali i produbljivali.

On je rekao da neka pitanja, koja trenutno opterećuju tradicionalno dobre odnose, ne reflektuju njihov izvorni karakter i relacije dvije države.

Vuković je naveo da je uvjeren da će politički odnosi dvije države u narednom periodu biti na višem nivou i da će poslužiti kao dobar osnov za unapređenje ekonomske saradnje dvije države, ali i snaženje bilateralnih odnosa između Podgorice i Moskve.

“On je iskazao apsolutnu opredijeljenost Glavnog grada da podrži i bude dio takvih inicijativa i ocijenio da će, kako se politički odnosi budu postepeno normalizovali, biti i sve više prostora za intenzivirenje saradnje i u mnogim drugim oblastima”, kaže se u saopštenju.

Vuković je konstatovao da ogroman potencijal postoji na polju snaženja ekonomske saradnje, kao i u oblasti turizma, uzimajući u obzir činjenicu da su ruski turisti među najbrojnijima u Crnoj Gori i da bi u narednom periodu trebalo i više da posjećuju Podgoricu.

Sagovornici su tokom susreta razmotrili i dalje perspektive djelatnosti Kulturno-informativnog centra Moskve u Podgorici, kao i nastavak podrške koju Glavni grad pruža njegovom radu.

Bonus video: