Golubović: Imam poseban odnos prema SPC, ali baštinim građanski put Crne Gore

Golubović je tokom današnje rasprave na sjednici lokalnog parlamenta istakao da je prijatelj sa vladikom mileševske eparhije Atanasijem sa kojim razmjenjuje čestitke za vrijeme vjerskih praznika

7810 pregleda 18 komentar(a)
Golubović, Foto: Goran Malidžan
Golubović, Foto: Goran Malidžan

Predsjednik opštine Pljevlja Igor Golubović (DPS) izjavio je danas da ima poseban odnos prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i prema sveštenicima, ali da baštini građanski put Crne Gore.

Golubović je tokom današnje rasprave na sjednici lokalnog parlamenta istakao da je prijatelj sa vladikom mileševske eparhije Atanasijem sa kojim razmjenjuje čestitke za vrijeme vjerskih praznika .

Prvi čovjek grada je istakao da Zakon o slobodi vjeroispovjesti apsolutno ravnopravan za sve i ni po čemu ne ugrožava pripadnike vjerske zajednice.

Golubović je istakao da je na sastancima sa svojim partijskim drugovima i predsjednikom i premijerom države i na glavnom odboru razgovarali o tome.

„Kada smo sve sagledali i kada smo čuli argumente našeg predsjednika ministra pravde, od Venecijanske komisije, i kada sam sjeo i razmislio i analizirao, nisam našao ni jedan logičan razlog da razumijem zašto neko misli da treba da brani svetinje od mene. Šta mislite da će neko doći iz Pakistana da zaposjedne crkve. Te crkve su tu radi vas i radi mene i naše djece“, rekao je Golubović.

Kazao je i da crkva treba da shvati da je „Crna Gora nezavisna država, da je njena zastava, naša zastava“.

„Treba da možda shvati da se na svojim službama treba da moli ovoj vlasti kao u drugim državama . Ako tako postavimo stvari i kada izbacimo politiku iz crkve ona će biti mnogo lakše i meni i vama“, rekao je Golubović ističući da politici nije mjesto u crkvi.

Kazao je i da je policja bila prinuđena da baci suzavac na grđane Pljevalja koji su 14. maja u glavnoj gradskoj ulici protestovali zbog hapšenja episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija.

„Policija je tu noć istrpjela nešto što ni jedna policija u jednoj demokratskoj državi ne bi trpjela u tolikoj količini. Policija je tu noć dovedena u situaciju da bude opkoljena sa dvije strane, da bude napadnuta da bude gađana predmetima sa zgrada. Policija je primjenila poslednju mjeru koju je mogla da bi odbranila svoje živote u tom momentu. U krajnjem slučaju imamo institucije koje će reći jesu li prekoračili ovlašćenja. Policija koja je bila opkoljena sa dvije strane i na koju je atakovano morala je da reaguje. Ono što smo vidjeli prije dvije nedjelje je poraz. One pjesme koje smo čuli mislio sam da više nikada nećemo čuti. Nadam se da je to jedna manja grupa ljudi radila i da će prema toj grupi biti preduzete sve propisane mjere “, rekao je Golubović.

Bonus video: