Grlić Radman: Kada je u pitanju Crna Gora moramo poštovati propise, može da se ide ako se ima jasan razlog

"Evropska komisija je donijela preporuku o načinu ponašanja među članicama. Gleda se epidemiološka slika u državama prema kojima se otvaramo, nijesmo ni prema svim članicama otvorili granice"

15700 pregleda 71 reakcija 20 komentar(a)
Grlić Radman, Foto: Luka Zeković
Grlić Radman, Foto: Luka Zeković

Ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman kazao je da se nada da će ta država vrlo brzo otvoriti granice prema trećim zemljama, pa i prema Crnoj Gori.

Radman je kazao da su koordinisali sa evropskom politikom po pitanju granica u okviru borbe protiv koronavirusa.

"To je bio veliki izazov. Evropska komisija je donijela preporuku o načinu ponašanja među članicama. Gleda se epidemiološka slika u državama prema kojima se otvaramo, nijesmo ni prema svim članicama otvorili granice. Kada je u pitanju Crna Gora moramo poštovati određene propise. Može da se ide ako se ima jasan razlog, ta komunikacija postoji sa graničnom policijom i nema problema. Nije pitanje da je neko nekoga zatvorio. Tu je uključena postepenost", istakao je Grlić Radman na pres konferenciji nakon sastanka sa ministrom vanjskih poslova Crne Gore, Srđanom Darmanovićem.

On je rekao i da Crna Gora ima podršku Hrvatske na putu ka Evropskoj uniji (EU).

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović izrazio je uvjerenje da će Hrvatska uskoro otvoriti granice i za Crnu Goru.

On je kazao da su mjere EU da se granice prema ostalim zemljama ne otvaraju do 15. juna.

Darmanović je komentarišući odnose Crne Gore sa Srbijom rekao da ako se procijeni da postoji vidno ugrožavanje bezbjednosti zemlje postoje razni mehanizmi zaštite.

Na pitanje da li to što je Crna Gora izabrala da nastavi pregovore po novoj metodologiji Grlić Radman je odgovorio da što god Crna Gora izabere imaće snažnu podršku Hrvatske. „Želimo tu pomoći jer uspjeh Crne Gore je uspjeh Hrvatske i mi želimo Crnu Goru što prije vidjeti u EU“, kazao je Grlić Radman.

Bonus video: