Đukanović: Nema napretka regiona bez integracije u EU

"Saradnja Crne Gore i Hrvatske na svakom planu doprinos je stabilnosti i boljoj budućnosti regiona koji dijelimo", rekao je predsjednik države

1252 pregleda 10 komentar(a)
Sa sastanka Đukanovića i Grlića Radmana, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore
Sa sastanka Đukanovića i Grlića Radmana, Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore

Crna Gora ima nepokolebljivu viziju da odigra ulogu dobrog primjera i bude promoter evropskih vrijednosti u regionu, uz još veću odlučnost i posvećenost reformama, poručio je predsjednik države Milo Đukanović.

On je razgovarao danas sa ministrom vanjskih i evropskih poslova Hrvatske, Gordanom Grlićem Radmanom, koji boravi u posjeti Crnoj Gori

Đukanović je, kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, izrazio zadovoljstvo posjetom hrvatskog šefa diplomatije, koja je nastavak kontinuiranog dijaloga dvije zemlje i intenzivne pažnje Hrvatske, koja predsjedava EU, regionu Zapadnog Balkana. Zahvalio je na posvećenosti Hrvatske njegovoj evropskoj perspektivi, i pozdravio dobre učinke predsjedavanja u izuzetno teškim uslovima pandemije, naglašavajući da je hrvatsko zalaganje za region bilo ne samo u duhu dokazanog dobrosusjedstva i prijateljstva, već i u interesu EU.

"Nema mira, stabilnosti i napretka regiona bez integracije u Evropsku uniju. Crna Gora ima nepokolebljivu viziju da odigra ulogu dobrog primjera i bude promoter evropskih vrijednosti u regionu, uz još veću odlučnost i posvećenost reformama", kazao je Đukanović.

Predsjednik je, dodaje se, izrazio puno zadovoljstvo odnosima dvije zemlje, koji su, kako stoji u saopštenju, uzorni, bez problema i sa punom otvorenošću i razumijevanjem u davanju odgovora na sva pitanja od obostranog interesa.

"Saradnja Crne Gore i Hrvatske na svakom planu doprinos je stabilnosti i boljoj budućnosti regiona koji dijelimo", naglasio je Đukanović, istakavši izuzetno dobru saradnju i doprinos Hrvatske nacionalne zajednice "uzornoj multietničkoj harmoniji u Crnoj Gori."

Đukanović je, kako je saopšteno, zahvalio za podršku Hrvatske i u izazovnim uslovima borbe sa koronavirusom, i istakao važnost da Evropska unija kroz najavljeni ekonomsko-investicioni plan obezbijedi podršku koja je kapitalno važna za oporavak od teških posljedica pandemije, i doprinese infrastrukturnom približavanju regiona i Evrope.

Grlić Radman je, kako je saopšteno, prenio pozdrave predsjednika Vlade Hrvatske Andreja Plenkovića predsjedniku Đukanoviću, i kazao da je posjeta Crnoj Gori, kao prva posjeta hrvatskih zvaničnika izvan zemlje nakon korone, ne samo simbolička, već poruka snažne podrške Crnoj Gori i njenoj evropskoj perspektivi.

"Svaka zemlja mora pokazati da zaslužuje epitet stabilizatora ako želi put u Evropsku uniju, a Crna Gora je dokazala da je na tom putu. Hrvatska je prijatelj Crne Gore u NATO i zagovornik njene evropske ideje, a Hrvatska zajednica u Crnoj Gori dok njeguje i čuva svoj hrvatski identitet ostaje lojalna državi Crnoj Gori", rekao je Grlić Radman.

Sagovornici su, kako se navodi, potvrdili važnost daljeg snaženja zajedništva i bliskosti dvije zemlje i naroda, uključujući i kroz zajedničko istorijsko nasljeđe koje dijele i koje tome može jako doprinositi.

"Obostrano je naglašen i značaj Crnogorske zajednice u Hrvatskoj za razvoj prijateljskih dobrosusjedskih odnosa, kao i doprinos ambasada dvije zemlje u tom pravcu", zaključuje se u saopštenju kabineta predsjednika Crne Gore.

Bonus video: