Blažić iz Nikšića krenuo sa kampanjom: Moja kandidatura je iznuđen potez

“Cilj moje kampanje koju ću voditi za predsjedničke izbore je u prvom redu, vraćanje suvereniteta..."
108 pregleda 37 komentar(a)
Ažurirano: 12.02.2018. 15:12h

Prof. dr Đorđije Blažić odlučio je da predsjedničku kampanju započne u Nikšiću, gradu gdje je rođen. Iako je, kako je kazao, Nikšić bio, ostao i biće njegov grad, nije zadovoljan ekonomskom situacijom u gradu pod Trebjesom.

„Poprilično se tužno osjećam i kada gledam TV, i sad kada sam obilazio malo. Poći ću i do Željezare. Ovo što je ostalo nakon tzv. tzranzicije koja je uništila privredu, radničku klasu, mnogo toga. A ono što je čini mi se najlošije, uništila je duh jednoga naroda”, kazao je Blažić sa nadom da će, ako uspiju da vrate narodu duh, vratiti i ono što je, kako je kazao, uništavano gotovo tri decenije.

Kako je kazao njegova kandidatura je iznuđen potez, jer nije uspio da “izmoli” opoziciju da nađu zajedničkog kandidata.

“Samo sa jedinstvenim kandidatom postoji šansa. Nažalost, izgleda da su mnogo važniji Interesi, partikularni i partijski, lični, pa može se reći i sujete pojedinih lidera. Nažalost, ono što se ne shvata, a trebalo bi, da lideri nisu tu zbog sebe, da partija nije tu zbog sebe i za sebe, kao što jeste partijsko stanje. Njihova funkcija je javna, oni treba da budu okrenuti prema narodu i da zadovoljavaju javni interes i potrebe građana Crne Gore. Ali, nažalost oni su se ušančili u svoje rovove”, kazao je Blažić.

Razočaran takvim stanjem, kao i činjenicom da je građanima otet suverinitet i da ne mogu da biraju poslanike i odbornike, odlučio je da se kandiduje sa nadom da će, kako je kazao, makar pokrenuti jedan novi način razmišljanja.

“Cilj moje kampanje koju ću voditi za predsjedničke izbore je u prvom redu, vraćanje suvereniteta. Građanin mora biti na prvom mjestu. Svi državni organi, državne institucije, sve političke partije, moraju biti u funkciji građanima, a ne obrnuto. Nažalost, građani su postali zarobljeni i od državnih institucija, i od partijskih oligarhija kojim očigledno dominiraju samo partikularni interesi”, kazao je Blažić.

Druga stvar koja će u njegovoj kampanji zauzeti važno mjesto je stavljanje državnih institucija pod zakonodavnu kontrolu, jer je trenutno, kako je kazao, samo funkcija predsjednika države legitimna, pa je sve to dovelo do, ne političke, već istitucionalne krize.

“Nisam ušao u ovu kampanju, niti mi je palo na pamet da ulazim na takav način da bih ostvarivao interese ove ili one partije. Ulazim iz potpuno drugog razloga, iz nužno potrebne situacije da pokušam da dam sve od sebe što sam dužan da dam i kao čovjek i kao profesionalac. A ono što čovjek nije dužan i ne mora da da”, poručio je Blažić.

Osvrnuo se i na veliki broj političkih partija, što jasno govori o partitokratsko-oligarijskom sistemu vladanja. Zbog toga se, smatra, mora izvršiti redukcija sredstava jer ne vidi nijedan racionalan razlog zašto bi građani, kao poreski obveznici, godišnje izdvajali pet miliona eura da bi zadovoljavali interese i ego pojedinih političkih lidera.

“Ko god želi da bude lider u političkoj stranci to je njegovo pravo, može slobodno da organizuje političku partiju, ali tu političku partiju će morati sam da finansira. Ne vidim ni jedan racionalan razlog zašto bi poreski obveznici trebali to da finansiraju. Pet miliona je, kako su mi rekli neki ljudi koji se razumiju, svake godine makar desetak vrtića. Više treba deset vrtića ovome narodu nego finansiranje društvenih parazita kao što su političke oligarhije”, jasan je Blažić koji, ako bude izabran za predsjednika Crne Gore ne namjerava, kako reče, da bude “ičija ikebana”, već da “beskompromisno izvršava ono što je nadležnost predsjednika, svidjelo se to kome ili ne”.

Izborni zakon, kao i zakon za izbor predsjednika, prema njegovim riječima, rađen je za partije. Očekuje podršku slobodnih građana, dok podršku bilo koje političke partije niti očekuje, niti će je tražiti.

“Borba protiv partitokratije, protiv partijskih institucija, borba za jedinstvo, jednakost, za vladavinu prava i čišćenje kancera koji je zahvatio Crnu Goru i od partijskih oligarhija i od kriminalnih organizacija i od svih onih koji su nažalost zloupotrebili svoje funkcije i doveli Crnu Goru u stanje u kojem se danas nalazi”, zaključio je Blažić.

Galerija

Bonus video: