kazala da Socijalisti nisu zadovoljni važećim izbornim zakonom

Jonica: Građani žele vlast koja će rješavati njihove probleme

„Treba nam otklon od pripejd patriota svih nacija i vjera. Treba nam otklon od govora mržnje, uvreda i svađa", ističe predsjednica Socijalista

1718 pregleda 272 reakcija 11 komentar(a)
Jonica, Foto: Filip Roganović
Jonica, Foto: Filip Roganović

Crna Gora u susret parlamentarnim izborima obiluje sumnjama u fer izborni proces, ocijenila je predsjednica Socijalista Snežana Jonica, navodeći da građani žele vlast koja će rješavati njihove nagomilane probleme, a ne „vještački“ produkovati političke.

Ona je kazala agenciji MINA da parlamentarni izbori nijesu puko prebrojavanje glasova, već prilika da se čuje glas građana.

Upitana da prokomentariše učešće Socijalista na predstojećim parlamentarnim izborima, Jonica je kazala da je žalosna činjenica da Crna Gora, u susret 11. izborima od uvođenja višestranačkog sistema, obiluje sumnjama u fer izborni proces.

„Činjenica da je situacija izazvana koronavirusom u martu zaustavila značajan dio organizacionih aktivnosti Socijalista onemogućava me da vam na to pitanje odmah dam precizan odgovor“, rekla je Jonica.

Ona je navela da Socijalisti upravo tokom ovog vikenda rade na Planu organizacionih aktivnosti, čija realizacija počinje već za par dana konstituisanjem koordinacionih odbora po opštinama, kao i koordinacionog odbora na državnom nivou.

Prema njenim riječima, tek nakon konstituisanja tih organa, biće definisan stav Socijalista vezan za parlamentarne izbore.

Jonica je kazala da Socijalisti nijesu zadovoljni važećim izbornim zakonom.

„Takođe, smatramo da je dio propisa iz seta izbornog zakonodavstva, koje su pred Novu godinu sami predložili i usvojili predstavnici vlasti, pun normi kojima se pokušava ostaviti privid „treniranja strogoće nad samim sobom“, jer su pooštrene i naglašene neke zabrane, ali je to urađeno na način da je primjena tih normi u stvarnosti u najmanju ruku smiješna i suprotna onome što se prikazuje kao njihov cilj“, smatra Jonica.

Ona nije mišljenja da je za slobodno izražavanje izborne volje građana i fer izborni proces ključan samo izborni zakon, već i mnogo drugih važnih pitanja o kojima se, kako je navela, dovoljno ne govori i na čijem rješavanju se ne radi.

„Moje mišljenje je da baš u tim manje naglašenim pitanjima leže najveće prepreke za fer izbore“, smatra Jonica.

Prema njenim riječima, svjedoci smo da je građanima Crne Gore preko glave vještačkih tenzija i jakih „nacionalnih tema“ i više nego ikad traže više socijalne pravde, pravo na pristojan život i jednakost pred zakonom.

„Sigurna da sam da građani Crne Gore žele vlast koja će rješavati njihove nagomilane probleme, a ne „vještački“ produkovati političke probleme, kako bi skrenuli pažnju sa stvarnih“, kazala je Jonica.

Komentarišući način na koji Socijalisti vide izlazak iz trenutne društveno-političke krize, Jonica je navela da, kao društvo, imamo problema više nego ikad – vještački izazvanih političkih, ali, prije svega, ekonomskih i socijalnih.

Kako je kazala, za ovu godinu su, pored postojećih zaduženja, planirana nova u iznosu od pola milijarde eura, tako da su ukupna nedostajuća sredstva u ovoj godini narasla do čak 880 miliona eura.

„Javni dug doći će do iznosa od 82,5 odsto BDP-a, čime ulazimo u opasnu zonu zaduženosti, a indirektno je najavljeno i smanjenje zarada u javnom sektoru“, rekla je Jonica.

Ona je navela da je stopa nezaposlenosti već stigla do 18,2 odsto.

„Naravno, sva ova pitanja biće tabu do izbora, jer će se, u međuvremenu, lansirati sve moguće svađalačke teme kako bi se skrenuo fokus javnosti sa ovih činjenica, ali i podatka da Crna Gora naredne godine mora vratiti 502 miliona eura duga, od čega su 92,3 miliona kamate, a do 2023. godine treba vratiti ukupno gotovo 1,3 milijarde eura duga“, kazala je Jonica.

Ona je rekla da ima rješenja, ali je zato potrebno promijeniti dosadašnji način vršenja vlasti po sistemu „zavadi, pa vladaj“.

„Treba nam otklon od pripejd patriota svih nacija i vjera. Treba nam otklon od govora mržnje, uvreda i svađa. Treba nam više reda, rada i kulture dijaloga. Trebaju nam nove fabrike, putevi, bolnice i škole. Trebaju nam nova radna mjesta“, poručila je Jonica.

Govoreći o učešću Socijalista na lokalnim izborima, Jonica je kazala da je ta partija osnovana krajem prošle godine kao izraz želje i potrebe značajnog broja građana za stvaranjem jedne nove političke snage koja će odgovoriti njihovim očekivanjima, baviti se njihovim životima, ukazivati na probleme u društvu, nuditi rješenja za te probleme.

„Logičan slijed je da se politička partija formira da bi učestvovala na izborima. Socijalisti ovih dana temeljno rade na izgradnji partijske infrastrukture, kao i konstituisanju organa, kako na državnom tako i na lokalnom nivou. Kada to bude završeno imaćemo jasan stav kako o parlamentarnim, tako i o lokalnim izborima“, rekla je Jonica.

Ona je kazala da, kao predsjednica Socijalista, nema pravo da prejudicira način razmišljanja u partiji, niti da nameće svoja razmišljanja, već da obezbijedi da tako važna odluka bude rezultat ozbiljnog promišljanja značajnog broja ljudi.

„Ono što vam mogu reći jeste da, i pored činjenice da je zbog koronavirusa zaustavljen niz naših planiranih aktivnosti, zadovoljni smo do sada ostvarenim, jer nam kontakti sa građanima zainteresovanim da pristupe Socijalistima potvrđuju da su naši ciljevi i principi zasnovani upravo na onome što građani žele i što im nedostaje na političkoj sceni Crne Gore“, navela je Jonica.

Ona je kazala da su Socijalisti otvoreni za saradnju sa svima koji vjeruju da budućnost Crne Gore treba graditi na radu, znanju, zalaganju, poštovanju i solidarnosti.

„Odnosno sa svima onima koji iskreno dijele civilizacijske i demokratske vrijednosti koje su nam danas ugrožene. Građani su umorni od vraćanja u prošlost i neuspjeha“, rekla je Jonica.

Prema njenim riječima, opozicionim, ali i neopredijeljenim biračima su dojadile hronične međuopozicione svađe.

„Socijalisti su odmah nakon osnivanja saopštili da od nas nećete čuti ništa što potpiruje vatru podjela unutar opozicije“, kazala je Jonica.

Kako je navela, danas većinska Crna Gora, više nego ikad, živi u strahu, ponižena i ekonomski obespravljena.

„Svi oni koji žele da mijenjaju takvo stanje imaće u Socijalistima iskrenog saveznika. Pružićemo ruku saradnje svakoj ideji koja opšte dobro stavlja na prvo mjesto i onima koji su spremni da, umjesto kukanja nad unaprijed prihvaćenom zlom sudbinom, zasuču rukave i danonoćno rade kako bi Crnu Goru izveli na pravi put“, poručila je Jonica.

Ona je ukazala da je aktuelna vlast uspostavila način vladanja po sistemu „zavadi, pa vladaj“.

„Uz potpuno ignorisanje jasne potrebe da shvate koliko je nezadovoljstvo naroda i koliko je nepojmljivo da vlast značajan dio svojih građana naziva izdajnicima, državnim neprijateljima, plaćenicima i slično“, rekla je Jonica.

Prema njenim riječima, takva politika zabijanja glave u pijesak i lijepljenja etiketa na sve strane ne može donijeti dobro nikome u Crnoj Gori.

„Kratkoročni politički interes aktuelne vlasti da se dokopa „dovoljnog broja glasova“ ne smije biti iznad interesa Crne Gore. A ovakav način vođenja Crne Gore je njen najveći neprijatelj. Oni koji ovo rade ne vole Crnu Goru, nego samo sebe i svoje lične i uskopartijske interese“, smatra Jonica.

Ona je kazala da niko ne može biti vlasnik Crne Gore osim njenih građana.

„Ne treba da se plašimo države – država treba da se plaši građana. Država postoji da bi u njoj njeni građani imali normalan i pristojan život, a ne da bi neko imao vlast“, zaključila je Jonica