Milu Kočani, Acu Rastoci

Šef države i lider DPS 2. juna se uknjižio na dvije kuće na periferiji Nikšića.
Đukanović je do imovine došao razmjenom po svemu sudeći sa bratom, koji se istog dana uknjižio na kuću i zemlju u nikšićkim Rastocima, za koju navodi da je stekao razmjenom

62329 pregleda 593 reakcija 24 komentar(a)
Braća razmijenila imovinu: Đukanović, Foto: Luka Zeković
Braća razmijenila imovinu: Đukanović, Foto: Luka Zeković

Predsjednik Milo Đukanović od prije nekoliko dana vlasnik je kuća u Kočanima, nedaleko od Nikšića, koje je bez građevinske dozvole izgradio njegov mlađi brat Aco.

Šef države i lider DPS 2. juna se uknjižio na dvije kuće na periferiji Nikšića. Đukanović je do imovine došao razmjenom po svemu sudeći sa bratom, koji se istog dana uknjižio na kuću i zemlju u nikšićkim Rastocima, za koju navodi da je stekao razmjenom.

Nakon što su prošle godine “Vijesti“ objavile da dvije od tri kuće na porodičnom imanju Mila Đukanovića nijesu ruševine, kako ih je šef države prijavio u imovinskom kartonu, te da ih nema ni u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine, ni u njegovom imovinskom kartonu, u julu 2019. na “sporne objekte“ se uknjižio Aco Đukanović.

Tada je upisan teret da nemaju ni građevinsku, ni upotrebnu dozvolu. Danas, godinu kasnije, Đukanović u vlasništvo dobija nelegalne kuće i 2. juna knjiži porodičnu kuću od 63 kvadrata, koja se vodila na Aca. Na kuću i dalje stoji upisan teret u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine - da nema građevinsku i upotrebnu dozvolu.

Riječ je o kući sa suterenom sa 42 kvadrata nestambenog prostora i prizemlju sa stambenim prostorom veličine 47 kvadrata.

Oko kuće je dvorište od 500 kvadrata, livada od 243 i pašnjaci od 227 i 440 metara kvadratnih.

Prvi čovjek države razmjenom je dobio i kuću od 290 kvadrata, koja se vodila na njegovog brata. Mlađi Đukanović izgradio je na parceli svoga brata nelegalnu kuću, jer u katastru i dalje stoji kao teret da objekat nema građevinsku i upotrebnu dozvolu.

Kuća u prizemlju ima stambeni prostor od 170 kvadrata.

Milo Đukanović je razmjenom u Konačnima dobio još 3.900 kvadrata šume i livade.

Đukanović se krajem maja uknjižio na nešto više od stotinu hiljada kvadrata zemlje u Kočanima, koju je, kako stoji u katastru, dobio u nasljeđe. Na zemlji postoji i pomoćna zgrada od 63 kvadrata za koju ne postoji građevinska dozvola, kao i kuća od 168 kvadrata koja u prizemlju ima 70 kvadrata nestambenog prostora i garažu od 81 kvadrat. Tu je i prizemna pomoćna kuća od 270 kvadrata za koju, kako piše, nema građevinske dozvole.

Za kompletan zemljišni kompleks sa objektima, kako piše u katastru, u septembru 2012. pokrenut je postupak eksproprijacije.

Mlađi Đukanović, jedan od vlasnika Prve banke, razmjenom je postao vlasnik porodične stambene zgrade od 225 kvadrata sa pomoćnom zgradom od 99 kvadrata. Pomoćna zgrada nema građevinsku dozvolu.

Aco Đukanović se istog dana uknjižio i na dvorište od 500 kvadrata i neplodnu zemlju od 580 metara kvadratnih

On se od prije pet godina vodi i kao vlasnik dvije porodične stambene zgrade od 167 i 214 kvadrata u Rastocima, sa dvorištem od 500 metara kvadratnih i 2.298 kvadrata neplodne zemlje.

Predsjednik Crne Gore je u redovnom godišnjem izvještaju od prije dvije godine dostavljenom Agenciji za sprečavanje korupcije, napisao da posjeduje ruševine “raznih objekata”, površina 30 i 40 metara kvadratnih. Tada je Đukanović nadležnima prijavio da u Kočanima ima tri parcele ukupne površine 1.488 kvadrata, te da na najvećoj od njih (805 metara kvadratnih) posjeduje “dvije prizemne zgrade, ruševine raznog objekta”, površine 30 i 40 kvadrata, stečene kupovinom.

Na snimku iz vazduha koji su “Vijesti” objavile, vidjelo se da su “ruševine” postale uređena prizemna kuća.

On na svojoj parceli ima i manju spratnu kuću od kamena, ali ona nije prijavljena Upravi za nekretnine i ASK.

“Vijesti” su ranije objavile da snimci sa Google Earth servisa pokazuju da na tim parcelama do 2016. godine nije bilo ničeg osim ruševina, koje su do tada bile okružene zelenilom.

U posljednjem izvještaju predatom ASK u martu ove godine, Đukanović ne navodi da je vlasnik bilo kakvih objekata, izuzev stana od 187 kvadrata u Podgorici.

Bonus video: