Joksimović: Šume, pašnjake i zemljište vratiti u skraćenom postupku

Predsjednik PIR-a Momo Joksimović saopštio je "Vijestima" da je koalicija "Albanci odlučno", dostavila krajem maja ove godine Skupštini Crne Gore, Predlog zakona o otklanjanju posljedica oduzimanja imovine u Valdanosu, u Ulcinju

1723 pregleda 26 reakcija 0 komentar(a)
Valdanos, Foto: Vijesti
Valdanos, Foto: Vijesti

Partija penzionera,invalida i restitucije (PIR), zatražila od poslanika da podnesu predlog o izmjenama i dopunama Zakona o povraćaju oduzetih imovinskih prava i obeštećenju, da se omogući svim građanima novi rok za podnošenje zahtjeva za povraćaj imovine, skraćeni postupak za povraćaj šuma, pašnjaka, poljoprivrednog zemljišta, gradskog- građevinskog zemljišta, koje nije privedeno namjeni, te da se ranijim vlsnicima naknada (obeštećenje) isplati u kraćim rokovima po tržišnoj vrijednost, što će Vladu, u krajnjem, manje koštati.

Predsjednik PIR-a Momo Joksimović saopštio je "Vijestima" da je koalicija "Albanci odlučno", dostavila krajem maja ove godine Skupštini Crne Gore, Predlog zakona o otklanjanju posljedica oduzimanja imovine u Valdanosu, u Ulcinju.

PIR traži od države da se privatne šume vrate bivšim vlasnicima i na sjeveru države.

"Ako može za Valdanos, i to po zakonu leks specijalis, zašto ne omogućiti vlasnicima šuma na sjeveru, koja im je oduzeta bez ikakve naknade, da im se šumsko blago vrati, po skraćenom postupku, i to svima, da bi spriječili Vektru Jakić i druge koncesionare, bliske režimu, da im odnose njihovu đedovinu", istakao je Joksimović.

On smatra da predstojećim izmjenama Zakona o povraćaju oduzetih imovinskih prava i obeštećenju ne obuhvatiti i one vlasnike koji vode sudske sporove.

"Vraćanje oduzete imovine biće i predmet, uslov crnogorskog pridruživanja EU, a malim potezom , da državu ništa ne košta, svako ko ima validnu dokumentaciju trebalo bi da stekne pravo da mu se šume vrate", dodao je Joksimović.

Maslinjaci u Valdanosu podržavljeni su početkom 1978.godine, shodno Odluci Skupštine Ulcinj, odnosno, Rješenjem Odjeljenja za imovinsko-pravne poslove, katastar i geodetske poslove, a za potrebe izgradnje vojnih objekata bivše SFRJ.

"Kvadrat zemljišta pod maslinom tada je plaćen 1,07 dolara, a korijen masline 59,74 dolara. Kasnijim vještačenjem je utvrđeno da kvadratni metar zemljiišta vrijedi 44 eura, a stablo masline 417,5 eura. S obzirom na koalicioni sporazum, očekivati je da će Skupština usvojitii ovaj Predlog zakona", smatra Joksimović.

Zbog toga se predsjednik PIR-a i pita zašto ne vratiti oduzete šume bivšim vlasnicima na sjeveru zemlje, "kad je mnogim moćnim i visokim funkcionerima država takvu imovinu vratila", dok drugima nije.

Prvi Zakon o pravednoj restituciji u Crnoj Gori je donijet još 2001, ali nikad nije zaživio u praksi zbog opstrukcije Vlade.

Novi Zakon o povraćaju oduzetih imovinskih prava i obeštećenju donijet je 2004, ali je izmjenama iz 2007. godine "osakaćen" na štetu bivših vlasnika oduzete imovine.

Bonus video: