dio sredstava biće opredijeljen i za bolnice u baru, beranama i nikšiću

Preko 17 miliona eura za rekonstrukciju više klinika KCCG, od EU 8,5 miliona eura

"Naše zdravstvene kapacitete dodatno ćemo unaprijediti i modernizovati novcem koji su NKT-u uplatili građani i privrednici. Svi ovi objekti biće svjedočanstvo našeg zajedništva ali i odgovornog odnosa institucija u ovoj izuzetno teškoj zdravstvenoj krizi“, kazao je premijer Marković

3836 pregleda 1 komentar(a)
Orav i Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Orav i Marković, Foto: Vlada Crne Gore

Preko 17 miliona eura biće uloženo u rekonstrukciju više klinika Kliničkog centra Crne Gore, što će omogućiti da građani dobiju kvalitetniju zdravstvenu uslugu u novim, savremenim i po evropskim standardima opremljenim klinikama, navodi se u saopštenju Službe za odnose s javnošću Vlade Crne Gore.

"Vlada će nastaviti kontinuirana ulaganja u dugoročno jačanje kapaciteta zdravstvenog sistema, a na tom planu partnerstvo i podršku će i dalje pružati Evropska unija. Cilj je da imamo snažan i adekvatno opremljen zdravstveni sistem, koji može efikasno odgovoriti na sve zdarvstvene izazove i obezbijediti kvalitetnu zaštitu svim građanima", piše u saopštenju.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav predao je danas Pismo o namjeri za izgradnju klinika za infektivne bolesti i dermatovenerologiju predsjedniku Vlade Crne Gore Dušku Markoviću.

Marković se zahvalio EU na podršci i pomoći koju je pružila Crnoj Gori u borbi protiv koronavirusa i rekao da će klinike biti svojevrstan dokaz "teškog vremena koje smo zajedno prošli, ali i naše solidarnosti koja je manifestovana upravo kroz ovu pomoć."

"Naše zdravstvene kapacitete dodatno ćemo unaprijediti i modernizovati novcem koji su NKT-u uplatili građani i privrednici. Svi ovi objekti biće svjedočanstvo našeg zajedništva ali i odgovornog odnosa institucija u ovoj izuzetno teškoj zdravstvenoj krizi“, kazao je premijer Marković.

Cilj projekta je da odgovori realnim potrebama pacijenata, a sredstva za izgradnju klinika za infektivne bolesti i dermatovenerologiju obezbijeđena su iz IPA fondova. Ukupna vrijednost investicije je 8.532 miliona eura bez PDV-a, a projektom je planirana izgradnja, nadzor radova, opremanje i formalno otvaranje dvije klinike.

Orav je kazao da kao i prije pandemije koronavirusa EU ostaje najbliskiji partner i najveći donator CG i da EU namjerava da dodijeli 8,5 miliona eura za izgradnju klinike za infektivne bolesti kao i klinike za dermoatovenerologiju u Podgorici.

"Ova zdravstvena kriza je pokazala da su investiranja i modernizacija javnih zdravstvenih sektora širom Evrope neophodna. Građani Evropske unije stoje uz Crnu Goru ovom važnom donacijom, koja je dio većeg paketa pomoći EU u iznosu od 53 miliona eura za saniranje posljedica pandemije Covid-19”, kazao je ambasador Orav.

Donacije NKT-u za borbu protiv koronavirusa biće takođe uložene u unapređenje kvaliteta usluge u zdravstvenom sistemu, te će se od tog i novca Vlade Crne Gore raditi Klinika za mentalne bolesti, čija je vrijednost 4,8 miliona eura.

"Rekonstruisaće se i prostor bivše Klinike za onkologiju za potrebe Centra za hematologiju, a procijenjena vrijednost ovih radova je oko 3,9 miliona eura. Adaptiraće se i dograditi postojeći objekat za potrebe savremenog Centra za hematologiju, čime bi bio riješen hronični problem koji KCCG ima u ovoj oblasti" navodi se u saopštenju Službe za odnose sa javnošću Vlade Crne Gore.

"Dio sredstava od donacija NKT će biti usmjeren za podršku za tri „covid“ bolnice, u Beranama, Nikšiću i Baru, za njihovo dodatno opremanje, kao izraz podrške i uvažavanja za napore koje su dali zaposleni u te tri bolnice, kao dio ukupnog odgovora u borbi protiv COVID-19", zaključuje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas