Konjević: Vrijeme je da se ispravi nepravda DPS-a da samo desetak privilegovanih hotelijera plaća manji porez

Konjević je istakao da je od suštinskog značaja i usvajanje novog zakona o PIO, jer se njime omogućavaju znatno povoljniji uslovi penzionisanja, minimalna penzija povećava za 20% i uvode brojne povoljnosti za buduće i sadašnje penzionere

1385 pregleda 4 komentar(a)
Konjević, Foto: Boris Pejović
Konjević, Foto: Boris Pejović

Socijaldemokratska partija (SDP) će uputiti skupštinsku proceduru Predlog zakona kojim bi se smanjila stopa PDV za ugostiteljstvo sa 21% na 7%, kao značajna mjera podrške za preko 3.500 firmi pogođenih koronavirusom, saopšteno je danas iz SDP Nikšić

"Vrijeme je da se ispravi nepravda DPS-a da samo desetak privilegovanih DPS hotelijera plaća manji porez u odnosu na sve druge ugostitelje", istakao je Raško Konjević, zamjenik predsjednika SDP na proširenoj sjednici OO SDP Nikšić.

Konjević je istakao da je od suštinskog značaja i usvajanje novog zakona o PIO, jer se njime omogućavaju znatno povoljniji uslovi penzionisanja, minimalna penzija povećava za 20% i uvode brojne povoljnosti za buduće i sadašnje penzionere.

"Takođe, značajan je i set mjera podrške građanima i privredi koji se prije svega odnosi na jednokratnu pomoć nezaposlenima i penzionerima sa primanjima do 288 eur, koji bi po našem predlogu dobili jednokratnu pomoć od 222 eura. Predložili smo i da se ne plaćaju porezi i doprinosi na zarade za one kompanije kojima je bio zabranjem rad u vrijeme krize, kao i zakon o garantnoj šemi za privredu prema kojem bi naše kompanije dobijale kredite sa kamatom do 3% i grejs periodom od dvije godine. Ovim i drugim mjerama, kao što su smanjenje poreza za sektor ugostiteljstva, koje predlažemo u narednom paketu zakona, bi se značajno sanirale negativne posljedice krize izazvane korona virusom", rekao je Konjević.

Počasni predsjednik SDP Ranko Krivokapić je govoreći o aktuelnoj političkoj sceni istakao da imamo suštinski atak dva ekstremna pola crnogorske scene a to su borba tajkuna, preko vladajućih struktura za resurse države i borba velikodržavnih nacionalista koji Crnu Goru zamišljaju kao državnog satelita.

"Oba su opasna po Crnu Goru, prvi zato što želi da poharno iskoristi crnogorske resurse kroz prodaju i zadnje plaže ili fabrike, a drugi zato što želi zarad tuđih interesa da Crnu Goru vrati u mračne devedesete i okrene točak istorije unazad. Mi smo kao partija već više od četvrt vijeka dio progresivne Evrope i zato znamo kako Crnu Goru dovesti najkraćim putem u članstvo EU. SDP svojom prošlošću garantuje obećanja za budućnost. Spremni da budemo lider reformskih izazova i u poslednjoj fazi članstva u Evropskoj uniji. Da pobijedimo endemsku korupciju i nacionalšovinizam. Da okupljamo progresivne snage, i da izgradimo evropsku Crnu Goru pravde i pristojnog života za sve njene građane", poručio je Krivokapić na sjednici SDP Nikšić.

Bonus video: