Budvu trese najveća politička kriza: Carević traži dogovor s Radunovićem

Gradonačelnik Budve u više navrata tražio organizovanje hitnog sastanka u vezi s milionskom blokadom opštinskog računa i očekuje da će biti održan tokom ove nedjelje

24434 pregleda 117 reakcija 32 komentar(a)
Marko Carević, Foto: Opština Budva
Marko Carević, Foto: Opština Budva

U jeku najveće političke krize koja trese Budvu, jer je potpuno neizvjesno da li će aktuelna gradska vlast opstati na tim pozicijama, gradonačelnik Budve Marko Carević zatražio je hitan sastanak sa ministrom finansija Darkom Radunovićem kako bi se riješio problem milionske blokade gradske kase

Privredni sud je krajem maja na zahtjev Ministarstva finansija donio privremenu mjeru kojom se Opštini Budva zabranjuje raspolaganje novcem na svome računu.

Ovo je najveća finansijska kriza koja je uzrokovana lošim i koruptivnim poslom izgradnje postrojenja. Rješenje ovog pitanja treba tražiti u konsenzusu svih političkih partija koje participiraju u lokalnom parlamentu, a ako to nije moguće onda uz što veću podršku u parlamentu. Zbog toga ću predložiti da na sastanku učestvuju uzmu sve zainteresovane partije

Ministarstvo finansija zatražilo je da joj Opština vrati 29,3 miliona eura koja je iz državnog budžeta isplaćena njemačko-austrijskom koncernu WTE/EVN po osnovu aktivirane garancije koju je država dala Opštini za kredit za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u prijestonici turizma.

Radunović
Radunovićfoto: Vlada Crne Gore

“Ostvarena je komunikacija između Opštine Budva i Ministarstva finansija po pitanju rješavanja problema finansijske blokade. U više navrata sam tražio organizovanje hitnog sastanka po ovom pitanju i očekujem da će se isti održati u toku ove nedjelje. Podsjetiću, po ovom pitanju sam inicirao održavanje sjednice skupštine po hitnom postupku, ali nije održana zbog nedolaska odbornika DPS, SD i Crnogorske zbog čega nismo bili u prilici da diskutujemo i odlučujemo po tom pitanju“, kazao je Carević “Vijestima”.

Prema njegovim riječima, na sjednici loklanog parlamenta koja je održana u februaru usvojeni su zaključci da Opština Budva neće vršiti nikakva plaćanja po pitanju WTE.

“To je za mene kao predsjednika obavezujuće i dužan sam da postupam u skladu sa voljom Skupštine opštine. Ovo je najveća finansijska kriza koja je uzrokovana lošim i koruptivnim poslom izgradnje postrojenja i svi računi Opštine Budva su blokirani sve do pravosnažnosti postupka po tužbi Ministarstva finansija. Zbog složenosti situacije, mišljenja sam da rješenje ovog pitanja treba tražiti u konsenzusu svih političkih partija koje participiraju u lokalnom parlamentu, a ako to nije moguće onda uz što veću podršku u parlamentu jer odluku o svemu ovome treba da podrže odbornici. Zbog toga ću predložiti da na sastanak sa ministrom finansija i Vladom učešće uzmu sve zainteresovane političke partije“, naglasio je Carević.

Opština Budva je osporila rješenje Privrednog suda donijeto 27. maja. Sutkinja Privrednog suda Milica Popović donijela je po predlogu Ministarstva finansija, koga je zastupao Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa Crne Gore, rješenje o privremenoj mjeri zabrane raspolaganja novca na svim računima koje Opština ima kod banaka u Crnoj Gori. Ona je dva dana kasnije donijela i dopunsko rješenje, jer je u prvom rješenju bio izaostavljen matični broj Opštine.

Zastupnik Opštine, advokatska kancelarija “Iustitia” je odmah tražila izuzeće sutkinje, koja je i pored toga donijela dopunsko rješenje.

Privremenom mjerom, novac na opštinskim računima ostaje, odnosno država ga ne “skida”, ali je lokalnoj upravi zabranjeno da ga koristi.

Iz Ministarstva finansija su kazali da su na ovu mjeru bili prinuđeni jer nisu uspjeli dosadašnji razgovori sa predstavnicima Opštine Budva, a tvrde da su nuđene i državne garancije za kredit kojim bi Opština Budva platila dug državi.

Bonus video: