Minsitarstvo javne uprave: Radović postupio suprotno Zakonu i Statutu Opštine Budva

Ministarstvo je danas na svom sajtu objavilo Mišljenje, koje je 17 odbornika SO Budva zatražilo povodom dvije sjednice lokalnog parlamenta po inicijativama za razrješenje predsjednika Opštine Marka Carevića i predsjednika SO Krsta Radovića

6421 pregleda 10 komentar(a)
Predsjednik SO Budva Krsto Radović, Foto: Vuk Lajović
Predsjednik SO Budva Krsto Radović, Foto: Vuk Lajović

Ministarstvo javne uprave ocijenilo je da je predsjednik Skupštine Opštine Budva Krsto Radović postupio suprotno odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi i Statuta Opštine jer nije omogućio odbornicima da glasaju po podnijetim predlozima.

Ministarstvo je danas na svom sajtu objavilo Mišljenje, koje je 17 odbornika SO Budva zatražilo povodom dvije sjednice lokalnog parlamenta po inicijativama za razrješenje predsjednika Opštine Marka Carevića i predsjednika SO Krsta Radovića.

Sjednica po podnesenom predlogu za razrješenje predsjednika Opštine održane su 29. i 30 maja, a za razrješenje predsjendika lokalnog parlamenta 29. maja i 3. juna, ali nije glasano o predlozima jer je prošao rok.

U Ministarstvu navode da je taj rok imperativno utvrđen zakonskim i statutarnim odredbama.

"Zakonom o lokalnoj samoupravi, koji je sistemski u oblasti lokalne samouprave, odredbom člana 40 utvrđena je zakonska obaveza predsjednika skupštine da saziva skupštinu po potrebi i to najmanje jednom u tri mjeseca, po sopstvenoj inicijativi i između ostalih, kao i na zahtjev jedne trećine odbornika, koju je dužan da sazove u roku od 30 dana od dana podnošenja predloga," navodi se u dokumentu.

Dodaje se i da je odredbama člana 62 Zakona o lokalnoj samoupravi propisano da, predlog za razrješenje predsjednika opštine može podnijeti najmanje jedna trećina odbornika i da skupština o predlogu za razrješenje predsjednika opštine odlučuje većinom ukupnog broja odbornika, u roku od 30 dana od dana podnošenja predloga.

Kako navode, članom 76 Statuta Opštine Budva propisano je da sjednicu Skupštine na kojoj se odlučuje o predlogu za razrješenje predsjednika Skupštine, predsjednik Skupštine je dužan da sazove najkasnije u roku od 15 dana od podnošenja predloga za razrješenje I da Skupština o predlogu donosi odluku većinom glasova ukupnog broja odbornika, najkasnije u roku od 30 dana od podnošenja predloga.

“Predsjednik Skupštine, odnosno predsjedavajući, bili su dužni da da omoguće odbornicima da se izjasne i glasaju o predlozima za razrješenje, koji su odlukom većine odbornika uvršteni u dnevni red, najkasnije u roku od 30 dana od podnošenja predloga, u cilju poštovanja roka koji je utvrđen zakonom i statutom”, navodi se u Mišljenju.

Bonus video: