PzP dostavio listinge: Poslanici vlasti nisu bili spremni da se glasa o otvorenim listama, Džaković da vrati mandat

"Ali bez obzira na Džakovićevu odluku, budvanski DF je već saopštio da je odlučan u namjeri da narednih dana ne dozvoli kriminalno koruptivno otimanje izborne volje građana Budve, i da će uz podršku svih slobodomislećih građana zaustaviti ponovnu okupaciju ovog grada", kazali su iz PzP.

27419 pregleda 94 reakcija 37 komentar(a)
Poslanici DPS u Skupštini Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Poslanici DPS u Skupštini Crne Gore, Foto: Boris Pejović

Pokret za promjene (PzP) objavio je danas dokument Skupštine Crne Gore iz koga se vidi da većina poslanika iz vladajuće koalicije nije bila spremna da podrži predlog da izborne liste budu otvorene.

Jedan od listinga
Jedan od listinga foto: PzP

U dokumentu se vidi da je većina poslanika vladajuće koalicije (DPS-BS-SD-HGI-LP-FORCA) odbila ili je bila uzdržana da se na dnevni red Skupštine uvrsti Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izboru odbonika i poslanika, koji je prije dvije godine podnio nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović.

Predlog Damjanovića bi značio da Skupština raspravlja o otvorenim listama. To bi značilo da poslanici i odbornici budu vlasnici mandata koji bi dobili na državnim i lokalnim izborima, a ne partije, kao što je slučaj sada.

Pitanje otvorenih lista je u žižu javnosti nakon što je, nezavisni odbornik u Skupštini Opštini Budva Stevan Džaković pokrenuo priču o tome. On je juče poručio predsjednicima DF i Demokratske Crne Gore, Andriji Mandiću i Aleksi Bečiću kao i ostalim predsjednicima parlamentarnih stranaka u Crnoj Gori da sa svim njihovim poslanicima potpišu Predlog izmjene izbornog Zakona koji je u Skupštinu Crne Gore prije dvije godine predao poslanik Aleksandar Damjanović.

Iz PzP-a su dodali da žele još jednom da podsjete na njihov stav o tzv. otvorenim listama, koji je, kako tvrde iz PZP-a odavno poznat, posebno kroz nekoliko glasanja za Predlog zakona o izboru odbornika i poslanika koji je podnosio poslanik Aleksandar Damjanović.

Oni očekuju nakon objave listinga da Džaković vrati mandat.

"Nakon objavljivanja ovih listinga bilo bi očekivano da Džaković odmah vrati mandat koji mu više ne pripada, a pošto su mu usta puna demokratije i izborne volje građana, tako demantuje svoje dosadašnje koruptivno ponašanje sa dvije posljednje sjednice Skupštine Budva. Ali bez obzira na Džakovićevu odluku, budvanski DF je već saopštio da je odlučan u namjeri da narednih dana ne dozvoli kriminalno koruptivno otimanje izborne volje građana Budve, i da će uz podršku svih slobodomislećih građana zaustaviti ponovnu okupaciju ovog grada", kazali su iz PzP.

Lideri i poslanici DF održali su sastanak sa čelnicima budvanskog DF-a iskazujući im punu podršku na dosad sprovedenim aktivnostima u borbi protiv očigledne političke korupcije i pokušaja prekrajanja izborne volje, saopšteno je iz Pokreta za promjene (PzP), jedne od članice DF-a.

Bonus video: