RADOVIĆ ĆE KOLEGE IZ NOVE VEĆINE SAČEKATI NA VRATIMA OPŠTINE

Nastavak budvanske sage: Svi se kunu u zakon, policija i zaštitari u pripravnosti

Na dnevnom redu rasprave, kojom bi trebalo da predsjedava odbornica Crnogorske Anđela Ivanović, su odluke o razrješenju gradonačelnika Marka Carevića (Demokratski front) i Radovića, koje su incirali odbornici Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrta (SD), Crnogorske i nezavisni odbornik Stevan Džaković, nekadašnji odbornik Pokreta za promjene (PzP)

15254 pregleda 60 reakcija 6 komentar(a)
Skupština opštine Budva, Foto: Vuk Lajović
Skupština opštine Budva, Foto: Vuk Lajović

Predsjednik budvanskog parlamenta Krsto Radović (Demokratska Crna Gora) sačekaće na skupštinskim vratima novoformiranu većinu od 17 odbornika, kako bi ih upozorio da će krivično odgovarati ako pokušaju nasilno da uđu u salu i održe nezakonitu sazvanu sjednicu.

Radović
Radovićfoto: Vuk Lajović

Na dnevnom redu rasprave, kojom bi trebalo da predsjedava odbornica Crnogorske Anđela Ivanović, su odluke o razrješenju gradonačelnika Marka Carevića (DF) i Radovića, koje su incirali odbornici Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrta (SD), Crnogorske i nezavisni odbornik Stevan Džaković, nekadašnji odbornik Pokreta za promjene (PzP).

DPS traži njegovu smjenu: Carević
DPS traži njegovu smjenu: Carevićfoto: Vuk Lajović

Radović je kazao "Vijestima" da će danas biti na radnom mjestu, ponovivši da je inicirana sjednica nezakonita, a sve njene eventualne odluke pravno ništavne.

On nije želio da komentariše šta će aktuelna gradska uprava uraditi ukoliko odbornici novoformirane većine pokušaju nasilno da uđu u skupštinsku salu, koja će biti zaključana.

Ispred njenih vrata biće zaštitarska služba Opštine, nakon što je prije dva dana sekretarka za lokalnu samoupravu iz Građanskog pokreta URA Milijana Vukotić Jelušić odbila zahtjev nove većine.

Vukotić Jelušić govori na pres konferenciji
Vukotić Jelušić govori na pres konferencijifoto: Vuk Lajović

Gradske vlasti nijesu se obraćale Upravi policije da reaguje u slučaju da nova većina pokuša nasilno da uđe u skupštinsku salu, ali na adresu policije stigao je dopis iz budvanskog DPS.

Lider lokalnog odbora i direktor "Morskog dobra" Predrag Jelušić kazao je da su na zahtjev 17 odbornika predali inicijativu za procjenu bezbjednosti i asistenciju policije "u skladu sa zakonom" pred sjednicu koja treba da počne u 10 sati.

Predrag Jelušić
Predrag Jelušićfoto: Morsko dobro

"Razlog je više nego jasan - da bismo izbjegli one moguće neprijatnosti, atmosferu linča, vulgarnosti, svega onog što su svi građani Budve imali prilike da vide. Vjerujemo da se one slike koje su bile poslate zadnji put iz Budve ovog puta neće desiti. Ono što smo imali prilike da vidimo, ono nije Budva, ono i nije nešto što dolikuje Budvi", kazao je Jelušić.

Na pitanje da li će sjednica biti na drugoj lokaciji ako ih gradska vlast onemogući da uđu u salu, on je "Vijestima" kazao da će "svi naredni postupci biti u skladu sa Zakonom i procedurom".

Nezvanično se spekuliše da bi 17 odbornika sjednicu moglo da održi u nekoj od sala gradskog hotela, pa čak i u sali srednje škole.

Šef kabineta gradonačelnika Budve Nikola Jovanović, naveo je da sjednicu organizuju osobe, koje su ovih dana ispitivane u Specijalnom policijskom timu u okviru izviđaja koji je pokrenut po krivičnoj prijavi DF zbog političke korupcije.

Jovanović
Jovanovićfoto: Screenshot/tv budva

"Jedina legitimna i legalna sjednica na kojoj se može shodno zakonskim i podzakonskim normama raspravljati i odlučivati o inicijativama za razrješenje je ona koja je započeta i čiji je nastavak određen za 29. jun. Pokušaji da se nastavak održi suprotno zakonu i proceduri je pokušaj nasilnog preuzimanja vlasti koji je suprotan Ustavu i predstavlja izvršenje krivičnog djela. Imamo činjenicu da se odbornici takozvane većine saslušavaju u Specijalnom policijskom odeljenju, jer je pokrenut izviđajni postupak po krivičnoj prijavi odbornika DF da su upravo akteri inicijative formirali kriminalnu grupu kako bi preoteli vlast suprotno izbornoj volji“, kazao je „Vijestima“ Jovanović.

Inspektori Specijalnog policijskog odjeljenja saslušali su Stevana Džakovića, koji je odgovarao na pitanja o političkoj korupciji, ali i prijetnjama koje je dobijao.

Džaković
Džakovićfoto: Screenshot/tv budva

Prijava DF-a je podnijeta protiv NN lica, za kojeg navode da je uticajno lice u Demokratskoj partiji socijalista, “povezano sa kriminalom na visokom nivou i jednom bankom u Crnoj Gori”, te organizator kriminalne organizacije. Džaković se juče nije oglašavao iako su opozicione partije javno podržale njegov zahtjev za otvorenim listama, čime ih je uslovio najavljujući da bi opet mogao da se vrati na stranu lokalne vlasti.

Komunalna danas ruši Džakovićevu nelegalnu kotlarnicu

Komunalna inspekcija i policija zakazali su za danas u 10 časova rušenje pomoćnog objekta, koji je u dvorištu porodične kuće izgradio Stevan Džaković.

Inspekcija je još u aprilu zapečatila prizemni objekat površine od oko 20-ak kvadrata u kome je, kako je tada u zapisnku naveo Džaković predviđena da bude kotlarnica – u kojoj bi bili smješteni uređeji za hlađenje i grijanje. Inspektori su tada stavili pečat jer Džaković nije imao odobrenje, te ostavili rok od sedam dana da pribavi papire ili sam poruši objekat.

U međuvremenu članovi porodice su podnijeli zahtjev za dobijanje urbanističko tehničkih uslova. Carević je tokom skupštinskih rasprava optužio Džakovića da je dolazio u njegov kabinet da moli da mu se legalizuje gradnja, te da ga je on odbio, nakon čega je ovaj potpisao i incijativu za njegovu smjenu.

Carević pozvan na razgovor kod Milutina Simovića

Gradonačelnik Budve Marko Carević danas je pozvan da dođe na sastanak u Vladu Crne Gore oko problema blokade opštinskog računa. Kako je „Vijestima“ potvrđeno sastanak je kod potpredsjednika Vlade Milutina Simovića zakazan za 9 časova.

Računi Opštine Budva su od 29. maja blokirani, nakon što je Privredni sud na zahtjev Ministarstva finansija donio privremenu mjeru zabrane raspolaganja novcem.

Oni su zatražili da Opština vrati 29,3 miliona eura koji su iz državnog budžeta isplaćeni njemačko-austrijskom koncernu WTE/EVN po osnovu aktivirane garancije koju je država dala Budvi za kredit za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Opština traži ukidanje privremene mjere, smatrajući da niti je riječ o kreditu, već zajmu između njemačke firme i njene kćerke firme, a osporova i nadležnost Privrednog suda u ovom procesu.

Carević je u više navrata kazao, a na to ga obavezuje i skupštinska odluka, da se njemačkoj kompaniji ne isplati ni cent dok Specijalno tužilaštvo ne završi istragu oko afere otpadne vode i organizovane kriminalne grupe Svetozara Marovića.

Preporučujemo za Vas