SJEDNICA NA SLOVENSKOJ PLAŽI

Budva: Nova odbornička većina smijenila Carevića i Radovića, imenovali Bulatovića i Kuč za vršioce dužnosti

Sjednicom je predsjedavala odbornica Crnogorske, Anđela Ivanović

113189 pregleda 1315 reakcija 266 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Luka Zeković
Sa sjednice, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.06.2020. 14:50h

Nova većina u Skupštini opštine (SO) Budva smijenila je gradonačelnika Budve Marka Carevića i predsjednika SO Budva Krsta Radovića.

Oni su sjednicu na čijem su dnevnom redu bile odluke o razrješenju Carevića (DF) i Radovića (Demokratska Crna Gora), održali u turističkom naselju Slovenska plaža u Budvi.

Sjednica održana u turističkom naselju Slovenska plaža
Sjednica održana u turističkom naselju Slovenska plažafoto: Luka Zeković

Za smjenu Carevića i Radovića glasalo je svih 17 odbornika nove većine koju čine odbornici DPS, SD, Crnogorske i nezavisni odbornik Stevan Džaković.

Vladimir Bulatović, lider budvanskog odbora Crnogorske, potpredsjednik Opštine Budva, koga je Carević razriješio, imenovan je za vršioca dužnosti predsjednika Opštine do izbora novog predsjednika.

Vladimir Bulatović
Vladimir Bulatovićfoto: Luka Zeković

Odbornica Demokratske partije socijalista (DPS) Snežana Kuč imenovana je za vršiteljku dužnosti predsjednice SO.

Sjednicom je predsjedavala odbornica Crnogorske, Anđela Ivanović.

Ivanović je kazala da je vrijeme da se pokaže jedna bolja i ljepša Budva.

Odbornici Crnogorske i Džaković dolaze na Slovensku plažu
Odbornici Crnogorske i Džaković dolaze na Slovensku plažufoto: Vuk Lajović

Ivanović je ranije dostavila saziv za, kako se navodi, sjednicu zakazanu za četvrtak, 11.06.2020. godine u konferencijskoj salli TN Slovenska Plaža, Budva, sa početkom u 13 časova.

Navodi se da je za sjednicu predložen slijedeći dnevni red:

1. Predlog za razrješenje predsjednika Skupštine opštine Budva

2. Predlog za razrješenje predsjednika opštine Budva

3. Predlog odluke o ovlašćenju potpredsjednika opštine Budva koji će vršiti funkciju predsjednika opštine do izbora predsjednika opštine

Navodi se i da će sjednicom po odluci odbornika predsjedavati Ivanović.

Novinarima je dozvoljeno da prate sjednicu.

Radović spriječio novu odborničku većinu da uđe u salu SO Budva

Radović je ranije danas spriječio novu odborničku većinu da uđe u salu SO Budva.

Ivanović i Radović
Ivanović i Radovićfoto: Luka Zeković

Odbornica Crnogorske, Anđela Ivanović koja je trebala da predsjedava sjednicom na čijem su dnevnom redu odluke o razrješenju Carevića (DF) i Radovića, kazala je Radoviću da im dozvoli održavanje sjednice, što je on odbio navodeći da je sjednica nezakonito sazvana, te da mogu održavati svoje skupove.

Među odbornicima kojima Radović nije dozvolio ulazak, bio je i nezavisni odbornik Stevan Džaković.

Ivanović je kazala da je odbornicima, njima 17 danas zabranjeno da uđu salu koja je predviđena za održavanje SO.

Ivanović
Ivanovićfoto: Luka Zeković

"Mi smatramo da se radi o grubom kršenju zakona. Da je predsjednik SO asolutno zloupotrijebljen i da će zbog tog kršenja zakona snositi ozbiljne sankcije. O svakom našem daljem koraku ćemo obavijestiti javnost. Nama odbornicima se ne dozvoljava da dođemo na naša radna mjesta. Poručujem budvanskoj i crnogorskoj javnosti da je skupština tamo gdje ima uslova za njeno održavanje, a to je gdje postoji kvorum, a to je 17 odbornika, jer 17 odbornika je svakako više od 16", istakla je Ivanović.

Šef kabineta gradonačelnika Budve, Nikola Jovanović poručio je da "gospoda ukoliko hoće da budu parlamentarna i demokratska i žele da rade po zakonu moraće da dođu na sjednice zakazane za 29. jun".

Jovanović
Jovanovićfoto: Luka Zeković

"Imamo zakonski rok od tri mjeseca da završimo sjednicu, ne bježimo od glasanja. Neka gospoda stisnu svoj demokratski i politički kapacitet i hrabrost i dođu da o tome raspravljamo na jedinom mogućem mjestu, a to je budvanski parlament. Svako održavanje nekih performansa, nekih političkih skupova , nas pravno ne obavezuje i pravno ne znače ništa. Upozoravam nadležne organe da se ne miješaju u politički zivot Budve, da ne pokušavaju da daju legitimitet, jer će to značiti realizaciju državnog udara, koji žele da realizuju u Budvi. Mi to nećemo dozvoliti”, kazao je Jovanović.

Sekretarka za lokalnu samoupravu iz redova Građanskog pokreta URA Milijana Vukotić Jelušić je kazala da je sva opštinska imovina uvijek na raspolaganju svim njenim građanima.

"Iz tog razloga nikada nije mogao biti zabranjen ulazak predstavnika DPS, SD, Crnogorske i Džakovića u zgradu Skupštine opštine. Međutim, sa zakonskim osnovom smo odbili zahtjev za korišćenje skupštinske sale, jer je zakazana sjednica koja je nelegitimna. U zahtjevu koji su dostavili da žele da održe sjednicu sa istovjetnim dnevnim redom koji je planiran za 33. i 34. sjednicu koja je u toku. Iz tog razloga održavanje takve sjednice bi bilo nelegitimno i iza toga ne bi mogla da stoji ova opštinska vlast”, kazala je Vukotić Jelušić.

Odbornici DPS, SD, Crnogorske i Džaković su ranije bili u zgradi Zavoda za izgradnju, i tada se spekulisalo da bi mogli da održe sjednicu na nekoj drugoj lokaciji.

Ispred zgrade SO Budva su i predsjednik Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević i predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković.

Joković i Medojević ispred zgrade SO Budva
Joković i Medojević ispred zgrade SO Budvafoto: Vuk Lajović

Radović je ranije najavio da će sačekati na skupštinskim vratima novoformiranu većinu od 17 odbornika, kako bi ih upozorio da će krivično odgovarati ako pokušaju nasilno da uđu u salu i održe nezakonitu sazvanu sjednicu.

Na dnevnom redu rasprave, kojom bi trebalo da predsjedava odbornica Crnogorske Anđela Ivanović, su odluke o razrješenju gradonačelnika Marka Carevića (DF) i Radovića, koje su incirali odbornici Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrta (SD), Crnogorske i nezavisni odbornik Stevan Džaković, nekadašnji odbornik Pokreta za promjene (PzP).