Delegacija EU u Crnoj Gori: Politički akteri u Budvi da pronađu održivo rješenje

"Kao što je ranije rečeno, dijalog između partija koji vodi ka konsenzusu barem o osnovnim pitanjima vezanim za EU agendu Crne Gore, uključujući sveobuhvatnu i inkluzivnu izbornu reformu, ključni su za napredak Crne Gore na putu ka EU", rekli su "Vijestima" iz Delegacije

3683 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Boris Pejović
Ilustracija, Foto: Boris Pejović

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori pozvala je danas sve političke aktere u Budvi da kroz dijalog i u duhu međusobnog poštovanja pronađu održivo rješenje trenutne političke situacije.

Iz Delegacije su "Vijestima" rekli da pomno prate politička dešavanja u Budvi.

"Kao što je ranije rečeno, dijalog između partija koji vodi ka konsenzusu barem o osnovnim pitanjima vezanim za EU agendu Crne Gore, uključujući sveobuhvatnu i inkluzivnu izbornu reformu, ključni su za napredak Crne Gore na putu ka EU", rekli su "Vijestima" iz Delegacije odgovarajući na pitanje da li politička situacija u Budvi dodatno pogoršava uslove za održavanje slobodnih i fer izbora u Crnoj Gori.

U Budvi je novoformirana većinu od 17 odbornika (DPS, SD, Crnogorska i Stevan Džaković) za danas zakazala sjednicu Skupštine Opštine na čijem dnevnom redu su odluke o razrješenju predsjednika Opštine Marka Carevića (DF) i predsjednika SO Krsta Radovića.

Radović je spriječio novu odborničku većinu da uđe u salu SO Budva jer je, kako je kazao, sjednica nezakonito sazvana.

On je ranije, u dopisu koji je uputio novoformiranoj većini, objasnio da su prilikom sazivanja sjednice prekršili Zakon o lokalnoj samoupravi.

"Sjednicu ste sazvali sa pozivom na odredbe člana 40 stav 4 Zakona o lokalnoj samoupravi, člana 34 stav 3 Statuta Opštine Budva i člana 52 Poslovnika o radu SO. Ukazujem vam da je odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi, Statuta i Poslovnika na kojima temeljite pravo za sazivanja sjednice propisano da ako predsjednik Skupštine ne sazove sjednicu u roku od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva, sjednicu saziva podnosilac inicijative. Vaše navodno sazivanje sjednice je u direktnoj suprotnosti sa odredbama zakona, Statuta i Poslovnika na kojima temeljite pravni osnov za sazivanje sjednice. Jer, iz citiranih odredbi Zakona, Statuta i Poslovnika jasno proizilazi da podnosici incijative ne mogu sazvati sjednicu SO nakon što je to u zakonskom roku prethodno učinio predsjednik SO Budva“, naveo je Radović.

On je kazao da je saglasno odredbama Zakona i Statuta u roku od 15 dana od podnošenja incijative zakazao skupštinsku sjednicu i datum održavanja odredio u roku kraćem od 15 dana od dana sazivanja.

Sjednica po podnesenom predlogu za razrešenje predsjednika opštine održana je 29. i 30 maja, a za razrešenje predsjednika parlamenta 29. maja i 3. juna.

“Na sjednicama je utvrđeno postojanje kvoruma, usvojen dnevni red, otvorena je rasprava, omogućeno predstavniku predlagača da obrazloži predlog, omogućeno predsjedniku opštine i predsjedniku SO da se izjasne, pribavljeni izvještaji radnih tijela Skupštine, nakon čega je počela rasprava. Takođe, dobro vam je poznato da predsjednik Skupštine saglasno članu 77 stav 4 Statuta ne može staviti na glasanje predlog o razrješenju i pored protoka roka od 30 dana, a da se prethodno svim učesnicima u Skupštini, koji to žele, ne omogući učešće u raspravi“, naglasio je Radović.

On je podsjetio da je napuštanje odbornika DPS-a, Crnogorske, SD-a i Džakovića 30. maja i 3. juna uslovilo to da zbog nedostatka kvoruma sjednice budu prekinute i nastavak njihovog održavanja bude zakazan za 29. jun.

Bonus video: