Đurić: Slučaj Radović dokaz da država ne bira oružje protiv obrazovanih, stručnih i časnih pojedinaca

"Forum žena Demosa čvrsto stoji uz Irenu Radović i sve druge žene koje svojim znanjem, stručnošću i hrabrošću podupiru poljuljane temelje istine"

1640 pregleda 1 komentar(a)
Nataša Đurić, Foto: Demos
Nataša Đurić, Foto: Demos

Položaj žena u Crnoj Gori još uvijek je daleko od ravnopravnog, uprkos naporima nekih organizacija i pojedinaca, smatra predsjendica Foruma žena Demosa Nataša Đurić.

Đurđić je navela da slučaj bivše viceguvernerke Centralne banke Crne Gore (CBCG) Irene Radović pokazuje "da je vlast, koja je po izvještajima međunarodnih organizacija svrstana u hibridne autokratije, spremna da ne bira oružje protiv obrazovanih, stručnih i časnih pojedinaca".

"Smijenjena Radović je duži vremenski period trpjela torturu na razne načine, a po instrukcijama guvernera Radoja Žugića. Toliko daleko se otišlo da je, kao jedna od taktika u pokušaju obeshrabrivanja Irene Radović bilo i cirkularno pismo gdje postoje navodi o njenom nemoralu. Dok srećnija društva vode brigu o svojim građanima, čuvaju kadrove poput Irene Radović, u mutnoj atmosferi kakva decenijama vlada Crnom Gorom pojedinci poput nje bivaju smijenjeni i izloženi javnom i medijskom linču. Spisak monstruoznih neistina kojima se služe se proširuje, a sudovi u svom starom maniru odugovlače procese, ne bi li oštećena strana postala toliko zamorena, zdravstveno i duhovno iscrpljena, da bi na kraju, sama tražila kakvo-takvo okončanje procesa. Međutim, zbog hrabrosti Irene Radović, slučaj njenog nezakonitog razrešavanja još uvijek nije zatvoren, a ona ne posustaje u traženju pravde", navela je u saopštenju Đurić.

Dodaje da "onaj dio crnogorskog društva koji još uvijek u sebi nije sahranio građansku hrabrost, odgovornost i obavezu, u istrajnoj borbi Irene Radović vidi i šansu da pojam pravde kod nas ponovo dobije svoje pravo značenje".

"Forum žena Demosa čvrsto stoji uz Irenu Radović i sve druge žene koje svojim znanjem, stručnošću i hrabrošću podupiru poljuljane temelje istine. Brojni su primjeri surovog obračuna sa ženama koje su istupile, suprotstavile se sistemu,ukazale na zloupotrebe i na taj način ugrozile lični mir i sigurnost poput, Valerije Saveljić bivše finansijske direktorice "Plantaža", Nevenke Bošković Ćirović novinarke Javnog servisa, Andrijane Kadije bivše direktorke Javnog servisa..."

Đurić ističe da Crnoj Gori nisu potrebni prevrati i senzacije već duboke i korjenite promjene.

"Kako bi u bliskoj budućnosti postali odgovorno i srećno društvo gdje će rodna ravnopravnost, pravda i istina biti pravilo, a ne nemoguća misija", zaključila je Đurić.

Bonus video: