"SADA JE POTPUNO JASNO ZAŠTO OPŠTINA KRIJE PODATKE"

Božović: DPS godinu ne plaća račune za zakup sale u Opštini Tivat, duguju više od 2.000 eura

Božović je naveo i da su na dan 1. juna ove godine i Socijaldemokrate Tivta koje su takođe članovi vladajuće koalicije, bile dužne Opštini 242 eura za zakup multimedijane sale za svoju partijsku konvenciju, kao i da se taj dug proteže već mjesecima

1961 pregleda 45 reakcija 3 komentar(a)
Božović, Foto: Facebook
Božović, Foto: Facebook

Demokratska partija socijalista (DPS) godinu dana ne plaća račune za zakup - korišćenje multimedijalne sale u Opštini Tivat, saopštili su danas iz građanske liste "Goran Božović – časno i dogovorno za bolji Tivat", a koja učestvuje na lokalnim izborima u tom gradu.

Iz te liste su poručili da imaju dokaze kako lokalne DPS-SD-HGI koje čine upravu Tivta, preko resursa koji pripadaju svim građanima, pomaže djelovanje vladajućih stranaka.

Dug DPS-a
Dug DPS-a

"Sada je potpuno jasno zašto Opština Tivat mjesecima krije podatke i odbija da dostavi dokumentaciju o naplati zakupa za korišćenje multimedijalne sale u upravnoj zgradi Opštine. To što smo osnovano sumnjali poznavajući metode funkcionisanja DPS-a i njihovih opštinskih funkcionera, potvrđeno je konačno dokumentima koji su dostavljeni nakon višemjesečnog "ćutanja" Sekretarijata za finansije i lokalne javne prihode. DPS nije platio račune za devet termina zakupa navedene sale, iako je Odlukom o uslovima i načinu korišćenja sala od strane trećih lica br. 0101-843 od 30.10.2013. godine, definisano da bi kompletan iznos po terminu trebalo da bude uplaćen na dan korišćenja sale", kazao je Goran Božović, nosilac liste.

Na dokumentima koje je prikupila ta lista se uočava devet zaduženja DPS-a u periodu od 5. avgusta 2019. godine do 12. marta 2020. godine, kao i da ne postoji niti jedna uplata od strane DPS u tom periodu pa sve do 1. juna ove godine.

"Na kartici obveznika (DPS) nije evidentirana nijedna uplata u navedenom periodu, pa bi ukupan dug DPS-a trebalo da iznosi 2.117,50 eura, bez zatezne kamate. Međutim, na posljednjem izvodu sa stanjem duga na 1.06.2020. godine evidentirano je dugovanje u iznosu od 968 eura (samo za posljednja četiri termina zakupa). Gdje je nestao dotadašnji dug za prethodnih pet termina zakupa u iznosu od 1.149,50 eura? Da li je Opština Tivat nezakonito otpisala dio dugovanja DPS-a u navedenom iznosu, ili lažira dokumenta? Da li je moguće da skoro godinu dana Opština Tivat ne preduzima nikakve mjere da naplati dug DPS-a i dozvoljava da se isti gomila? Zašto se DPS-u odobrava korišćenje sale u novim terminima ako mjesecima ne plaća račune za zakup?", upitao je Božović.

Istakao je da to pita lokalnu administraciju predvođenu gradonačelnikom Sinišom Kusvcem (DPS), kao i da ne želi komentarisati "polupismene račune koje kreiraju službenici uz banalne prepisivačke greške u navođenju godine i vrste zakupa, pa čak i u visini duga za naplatu." 

Božović je naveo i da su na dan 1. juna ove godine i Socijaldemokrate Tivta koje su takođe članovi vladajuće koalicije, bile dužne Opštini 242 eura za zakup multimedijane sale za svoju partijsku konvenciju, kao i da se taj dug proteže već mjesecima.

Dugovi SD i SDP
Dugovi SD i SDP

Božović naglašava da je i ranije uz dokaze, ukazivao na zloupotrebu opštinskih prostorija po mjesnim zajednicama i službenih vozila od strane DPS-a i lokalnih funkcionera u izbornoj kampanji koja je trenutno u prekidu.

"Prosto je nevjerovatno na koje sve načine ova neodgovorna i krajnje štetna vlast vrši zloupotrebe. Ova dokumenta su čist dokaz bezakonja, zloupotreba, neodgovornosti i bahatosti DPS-a i lokalnih funkcionera, koji prisvajaju javna sredstva i stavljaju ih u službu ostvarivanja ličnih i partijskih interesa. Sve ovo nedvosmisleno ukazuje na ozbiljno kršenje zakona te upućujemo poziv unutrašnjoj reviziji i drugim nadležnim organima da preduzmu radnje iz svoje nadležnosti kako bi se kaznila odgovorna lica koja ove zloupotrebe omogućavaju, te kako bi se sva dugovanja naplatila u skladu sa zakonom, jer su to sredstva svih građana Tivta. Još jednom pozivamo nadležne da kazne Opštinu Tivat i odgovorna lica zbog prethodnog ćutanja uprave i dokazanog kršenja odredbi Zakona o slobodnom pristupu informacijama, kako bi dokazali da zakon nije mrtvo slovo na papiru i da kršenja istog neće proći nekažnjeno", zaključio je Božović.

Preporučujemo za Vas