Osnovan Savjet za brigu o osobama sa invaliditetom

Zadaci Savjeta biće promocija i unapređenje prava te populacije u oblasti zdravstvene, socijalne i dječje zaštite, vaspitanja i obrazovanja, radnog osposobljavanja i zapošljavanja, pristupačnosti, antidiskriminacije i sporta

399 pregleda 1 komentar(a)
Milutin Simović, Foto: Screenshot
Milutin Simović, Foto: Screenshot

Vlada je je danas donijela odluku o obrazovanju Savjeta za brigu o osobama sa invaliditetom, na čijem će čelu biti potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović.

Kako je saopšteno nakon sjednice, Savjet, pored Simovića, čini devet predstavnika Vlade, predstavnik Zavoda za zapošljavanje i pet članova iz nevladinih organizacija.

Zadaci Savjeta su, između ostalog, praćenje realizacije preporuka Komiteta za prava osoba sa invaliditetom, promocija i unapređenje prava te populacije u oblasti zdravstvene, socijalne i dječje zaštite, vaspitanja i obrazovanja, radnog osposobljavanja i zapošljavanja, pristupačnosti, antidiskriminacije i sporta.

Među zadacima savjeta su i iniciranje donošenja propisa za razvoj i unapređivanje prava osoba sa invaliditetom, predlaganje mjera za poboljšanje kvaliteta njihovog života, kao i informisanje javnosti o njihovim pravima, mogućnostima i potrebama u cilju uklanjanja predrasuda i barijera.

Bonus video: