"OTVORENI SMO ZA DIJALOG I TRAŽENJE RJEŠENJA"

Marković: Đukanović i ja smo razgovarali sa Amfilohijem, predložili smo obustavu primjene Zakona

"Vlada je bila spremna da obustavi implementaciju Zakona o slobodi vjeroispovijesti sve do trenutka dok o njegovoj ispravnosti odluku ne donesu Ustavni sud Crne Gore i Evropski sud za ljudska prava u Strazburu"

101788 pregleda 3232 reakcija 377 komentar(a)
Marković, Foto: Gov.me
Marković, Foto: Gov.me
Ažurirano: 12.06.2020. 19:37h

Predsjednik Vlade Duško Marković saopštio je jutros da su on i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nedavno predložili mitropolitu crnogorsko-primorskom Srpske pravoslavne crkve (SPC) Amfilohiju obustavu primjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti do izjašnjenja Ustavnog suda i Evropskog suda za ljudska prava i nastavak dijaloga, ali da je Mitropolit, uprkos tome, pozvao na nastavak litija, "a SPC nastavila kršenje zakona u svakoj prilici."

„Kao što vam je poznato, i kako sam saopštavao javnosti, u više navrata odazivao sam se i sastajao sa mitropolitom Amfilohijem, a povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti i drugih važnih pitanja koja su se nametala u odnosima između države i pravoslavne crkve. Tako je bilo i prije nekoliko dana, kad smo se pozivu mitropolita Amfilohija sa episkopom Joanikijem, odazvali ja i predsjednik države Milo Đukanović, kao najviši predstavnici izvršne vlasti u Crnoj Gori. Taj sastanak bio je potvrda našeg poštovanja prema Mitropoliji i drugim eparhijama Srpske pravoslavne crkve, ali i potvrda naše trajne opredijeljenosti da vodimo dijalog i tražimo zajednička i najbolja rješenja. Razgovor koji smo vodili bio je sadržajan, dug i konstruktivan, i okončan je jasnim predlozima koje smo predsjednik Đukanović i ja saopštili, a čiji cilj je izlazak iz trenutne situacije koja opterećuje ukupni društveni ambijent. Konkretno – Vlada je bila spremna da obustavi implementaciju Zakona o slobodi vjeroispovijesti sve do trenutka dok o njegovoj ispravnosti odluku ne donesu Ustavni sud Crne Gore i Evropski sud za ljudska prava u Strazburu. Paralelno sa tim, ponudili smo i za sljedeću sedmicu predložili nastavak započetih pregovora na ekspertskom nivou, za šta se Vladin tim pripremao tokom prethodnog perioda“, saopštio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

Premijer je kazao da su ovo "činjenice i istina koje građani i vjernici ovih dana nijesu mogli čuti od crkvenih velikodostojnika."

„Nažalost, sa druge strane je kao odgovor uslijedio poziv mitropolita Amfilohija da se organizuju litije, što se tumači kao nastavak nerazumijevanja i konfrontacija koje u Vladi ne želimo, jer one predstavljaju smetnju našem građanskom skladu i prosperitetu. Pored odbijanja dijaloga, a samim tim i mogućnosti da se pronađe održivo rješenje, Srpska pravoslavna crkva nastavlja sa kršenjem zakona u svakoj prilici, pa i kad je u pitanju uspostavljena praksa nelegalne gradnje u okviru crkvenih imanja, i izvan njih“ – kazao je Marković.

Predsjednik Vlade Duško Marković je poručio da je Crna Gora je demokratsko društvo evropskih i evroatlantskih vrijednosti u kojem su dozvoljena javna okupljanja dogod ona ne ugrožavaju prava drugih, i dodao da će Vlada obezbijediti njihovo ostvarivanje u skladu sa zakonom i aktuelnim pravilima.

„Dakle, najavljene litije moraju biti organizovane na način koji podrazumijeva primjenu epidemioloških mjera i preporuka, uz istovremeno poštovanje zdravlja i života svih građana, a sve u duhu jednake primjene zakona, što je standard koji obavezuje svakog pojedinca i svaki kolektivitet. Uz poziv na poštovanje zakona, Mitropoliji i eparhijama Srpske pravoslavne crkve i dalje ostavljamo mogućnost da u okviru dijaloga i pravnog sistema Crne Gore zajednički tražimo rješenja u najboljem interesu pravoslavnih vjernika. Naša namjera je da ostavimo ambijent i nasljeđe koje neće biti opterećenje generacijama koje dolaze. Dakle, otvoreni smo za dijalog i traženje rješenja, ali ne za ucjene i pritiske. A dok se do toga ne dođe, zakoni će važiti za sve u Crnoj Gori, pa i za Srpsku pravoslavnu crkvu i njene vjernike“ – zaključio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković u obraćanju javnosti.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozvao je juče vjernike da ne glasaju "bezbožnu vlast koja bi otimala svetinje".

Ispred Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici juče je pročitana poruka Episkopskog savjeta SPC u Crnoj Gori, u kojoj se kaže da najnovija zbivanja nedvosmisleno govore da je Vlada praktično odustala od dijaloga i pregovora.

"Vijesti" su još u februaru pisale da je evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Oliver Varhelji navodno rekao da mu je Marković saopštio da je Vlada spremna da privremeno odloži primjenu Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Marković je nakon objave te informacije "Vijestima" rekao da nema suspenzije Zakona, "već razgovor o svim pitanjima", pa i o mogućnosti MCP da pokrene ocjenu ustavnosti zakona. "Sljedeće nedjelje će biti ponuđeni i termini za početak razgovora", kazao je tada Marković.