Rovčanin: Presuda ESLJP pokazuje da su sporne odredbe Zakona o slobodi vjeroispovijesti suprotne evropskim standardima

"Strazbur u tom predmetu izričito navodi da je postojanje pravnog osnova u domaćem pravu, samo po sebi, nedovoljno da bi se zadovoljilo načelo zakonitosti kada je u pitanju zadiranje u pravo na imovinu. Drugim riječima, to je jasna poruka DPS-u da nije dovoljno da oni sa satelitima u gluvo doba noći usvoje neki zakon već je potrebno da taj zakon bude u skladu sa evropskim standardima", kazao je Rovčanin

3311 pregleda 58 reakcija 5 komentar(a)
Rovčanin, Foto: Demokratska Crna Gora
Rovčanin, Foto: Demokratska Crna Gora

Odluka vlasti Demokratske partije socijalista (DPS) da posebnim zakonom prisvaja imovinu vjerskim zajednicama, suspendujući Ustav Crne Gore, osnovne pravne principe i civilizacijske vrijednosti, ne može se sprovesti u praksi i biti održiva, saopštio je danas Nikola Rovčanin, portparol Demokratske Crne Gore.

"To potvrđuju i najsvježiji primjeri iz prakse Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu. Oni do srži dodatno ogoljavaju političku motivisanost i partijske kalkulacije Đukanovića i Markovića, sračunate prilikom usvajanja antievropskog i anticivilizacijskog zakona o otimanju", istakao je Rovčanin.

On je dodao da, presuda Evropskog suda za ljudska prava donijeta prije tri dana u slučaju Nešić protiv Crne Gore nedvosmisleno pokazuje da su sporne odredbe Zakona o slobodi vjeroispovijesti suprotne evropskim standardima.

"Strazbur u tom predmetu izričito navodi da je postojanje pravnog osnova u domaćem pravu, samo po sebi, nedovoljno da bi se zadovoljilo načelo zakonitosti kada je u pitanju zadiranje u pravo na imovinu. Drugim riječima, to je jasna poruka DPS-u da nije dovoljno da oni sa satelitima u gluvo doba noći usvoje neki zakon već je potrebno da taj zakon bude u skladu sa evropskim standardima", kazao je Rovčanin.

On je rekao da se u presudi dalje navodi da svako oduzimanje imovine mora biti kompenzovano pravičnom naknadom, kako je to i propisano Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava.

"Međutim, svjedoci smo da Zakon o slobodi vjeroispovijesti ne predviđa pravičnu naknadu, niti bi mogao da predviđa jer vjerski objekti imaju neprocjenjivu vrijednost. Oni su kulturno i istorijsko blago i kao takvi ne smiju biti niti predmet oduzimanja niti predmet kupoprodaje", poručio je portparol Demokrata.

Rovčanin je naveo da je očigledno da Vlada, osim što arči državnu imovinu, u kontinuitetu otima i tuđu.

"Žrtve takve pohlepe ranije su, između ostalih, bili i vlasnici zemljišta u zoni morskog dobra, a sada su na red došle vjerske zajednice. Takođe, jasno je da su crnogorske pravosudne institucije nemoćne da se izbore sa otimačkom politikom DPS-a i nažalost građani moraju čekati da im pravda stigne iz Strazbura", rekao je Rovčanin. Po njegovim riječima, već sada je iz ove presude jasno da je planirano oduzimanje imovine vjerskim zajednicama suprotno evropskim pravnim standardima.

"Apsurdno je što kršenje ljudskih prava građanima na kraju plaćaju građani, pa će upravo ovih dana po jednoj ranijoj presudi Strazbura iz budžeta biti isplaćen višemilionski iznos. Prema tome, građani osim što finansiraju hidroelektrane članovima porodice predsjednika DPS-a, plaćaju ceh za osiona kršenja ljudskih prava u kojima se DPS očigledno ne zaustavlja", zaključio je Rovčanin.

-

Bonus video: