Vlahović: Non-pejper EU potvrda da nema uslova za izbore i poziv za konačno uspostavljanje dijaloga

"DEMOS ocjene iz non-pejpera vidi i kao poziv za uspostavljanje ozbiljnoga dijaloga, na osnovama koje je naša stranka već inicirala kroz Rezoluciju o društvenom konsenzu za prevazilaženje političke, ekonomske i institucionalne krize kao uslovu za održavanje demokratskih izbora", kaže se u saopštenju

784 pregleda 3 komentar(a)
Vuko Vlahović, Foto: Demos
Vuko Vlahović, Foto: Demos
Ažurirano: 12.06.2020. 15:27h

Ponavljanje oštrih kritičkih ocjena značajnih međunarodnih adresa o stanju u Crnoj Gori predstavlja još jednu potvrdu da je vladajuća elita izgubila kompas u upravljanju državom, tvrdi član Glavnog odbora DEMOS-a Vuko Vlahović.

Najnoviji non-pejper Evropske komisije, kako tvrdi Vlahović, precizno detektuje dubinu partijskog upliva u institucionalni sistem, pri čemu naročitu opasnost predstavlja dalje srozavanje autonomije sudstva.

"Zbog ovako zabrinjavajućih trendova u oblastima demokratije, slobode i pravde u crnogorskom društvu, koji su prethodno konstatovani i u izvještaju Fridom hausa, naša zemlja se nalazi u stanju faktičke blokade integracija sa EU", kaže se u saopštenju.

Ocjene u dokumentu EK, saopštrava Vlahović, dopunski potvrđuju da pri ovakvom stanju nema elemenata za slobodno izražavanje volje građana na izborima.

"DEMOS ocjene iz non-pejpera vidi i kao poziv za uspostavljanje ozbiljnoga dijaloga, na osnovama koje je naša stranka već inicirala kroz Rezoluciju o društvenom konsenzu za prevazilaženje političke, ekonomske i institucionalne krize kao uslovu za održavanje demokratskih izbora", kaže se u saopštenju.

"Smatramo da bi bilo dobro da i vlast prepozna ove signale, jer bi u suprotnom dalje jačanje ionako naglašenih tenzija moglo voditi potencijalno vrlo opasnim scenarijima", kaže se u saopštenju.

Bonus video: