neophodan dijalog crkvenog pitanja

Perović: Vlast htjela da priča o uređenju crkve, data nepristojna ponuda

Perović smatra da je ponuda kupovina vremena pred izbore, da se ne bi ušlo sa tom temom u predizbornu kampanju, i rekao da neće pružiti to zadovoljstvo vlasti

21928 pregleda 382 reakcija 55 komentar(a)
Perović, Foto: PR Centar
Perović, Foto: PR Centar
Ažurirano: 12.06.2020. 21:56h

Progresivan čovjek danas u Crnoj Gori bilo koje nacije, bio on ateista ili religiozan treba da podrži odbranu crkve u ovom trenutku pred jednim siledžijstvom koje nosi haos, a onda uzeti učešća u daljim procesima pa i u crkvenim, poručio je predsjednik DEMOS-a Miodrag Lekić na tribini „Religija, filosofija i nauka u 21. vijeku“.

„Crkva mi djeluje mnogo evropskije kao da se ona sada nalazi u procesu integracija sa Evropskom unijom, nego političari koji se kunu u evropske standarde, a koji podvaljuju na jedan primitivan, srednjevjekovan način,“ kazao je Lekić i dodao da je neophodno otvoriti iskreni dijalog u društvu o odnosu crkve i države.

Lekić
Lekićfoto: Demos

Rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović je kazao da nacionalizam ne može biti temelj crkvenog identiteta, te da se o tome unutar crkve ozbiljno razgovara.

“Srpska pravoslavna crkva nije najprimjereniji naziv za jednu prasvoslavnu crkvu, kao što nije ni ruska, ni bugarska. Ali nije na političarima da rješavaju kako da prevaziđemo te nacionalne nazive i kako ćemo doći do naziva i konstitucije crkve koja nas neće nacionalno opterećivati. To je osnovni problem. Neko je krenuo to da rješava, a ne zna ništa ni o politici a kamo li o crkvi,” kazao je Perović.

Perović je objasnio da su čelnici vlasti u Crnoj Gori tokom razgovora sa predstavnicima Mitropolije crnogorsko-primorske htjeli da pričaju o uređenju crkve, što je neustavno i čime političari ne treba da se bave.

"Do razgovora je došlo i dogovoreno je da ne bude obaviještena javnost, jer se nismo imali čim pohvaliti, ni predstavnici vlasti, ni predstavnici crkve. Sastanak je bio kao sudar svjetova. Predstavnici crkve su išli da pričaju o zakonu, a čelnici vlasti su htjeli da pričaju o uređenju crkve u državi, što je neustavno i čime političari ne treba da se bave. Dobili smo jednu nepristojnu ponudu", rekao je Perović.

On je objasnio da tek na kraju sastanka ponuđena suspenzija zakona, te da je ta ponuda u stvari kupovina vremena pred izbore, kako se ta tema ne bi rješila blagovremeno, nego da bismo sa njom ušli u predizbornu kampanju.

“Mi to zadovoljstvo gospodi iz vlasti, u onoj mjeri u kojoj smo razumni građani, nećemo dozvoliti,” poručio je Perović.

Lekić je kazao i da je samo otvaranje teme unutar crkve o ukidanju nacionalnog identiteta crkve toliko je dragocjena i superiorna u odnosu na političare gdje se nerelevantno upada u ove teme.

“Znamo te profile, znamo njihovu švercersku biografiju koji hoće da na kongresu jedne formalno ljevičarske partije proklamuju novu crkva, pa ne znaju i mijenjaju u petnaest dana prvo crnogorska, pa ne nego pravoslavna,” kazao je Lekić.

Profesor na Univerzitetu Crne Gore Milan Popović je kazao da nas nije napao samo novi korona virus, već hibrid koji je zadesio Crnu Goru.

“Imali smo hibrid ovog prirodnog patogena COVID -19 i jednog humanog patogena DPS 89. Taj je hibrid produžen do današnjeg dana,” kazao je Popović.

Popović
Popovićfoto: PR Centar

On je ocijenio da da je crkva mnogo bolje položila test posvećenosti humanizmu i čovjeku u odnosu na naučnike u Crnoj Gori, posebno onaj dio naučnika koji sjedi u Nacionalnom koordinacionom tijelu.

“Onog momenta kada je premijer rekao da litije predstavljaju opasnost za zdravlje, a okupljanje povodom Dana nezavisnosti ne predstavlja opasnost po zdravlje, ti eksperti i ti predstavnici nauke su ćutali,” kazao je Popović.

Na taj način su se svi zajedno narugali Ustavu i načelu diskriminacije, zaključio je Popović.

Preporučujemo za Vas